Warmtepompen zitten in de lift. In 2018 steeg de verkoop met meer dan 20%, goed voor niet minder dan 78.000 stuks.

Dat blijkt uit cijfers van het consortium InfoWarmtePomp.be, een initiatief van de belangrijkste Belgische producenten en verdelers van warmtepompen. Het gaat om de verkoop van grond-water-, water-water-, lucht-water- en lucht-luchtwarmtepompen evenals warmtepompboilers.

Maar de warmtepompverkopers zijn nog niet euforisch over deze cijfers, als je weet dat er in België nog nog steeds ruim 200.000 gas-en stookolieketels verkocht worden. Wil België de klimaatdoelstellingen halen, dan moet ons land nog een enorme inspanning leveren. Indien we tegen 2030 de ruim 2 miljoen verouderde ketels uitsluitend door warmtepompen zouden vervangen, zou de CO2-uitstoot sterk verminderen, aldus het consortium.

Bovendien zijn warmtepompen ook perfect mogelijk in alle soorten gebouwen, en niet alleen de energiezuinige nieuwbouwwoningen. Zo bestaan er hybride warmtepompen en grote warmtepompen die volledige appartementsgebouwen van warmte en warm water kunnen voorzien.

Voor nog grotere projecten kunnen warmtepompen gecombineerd worden met collectieve
koude/warmtenetten op lage temperatuur, kunnen boosterwarmtepompen worden gebruikt of combiwarmtepompen.

Het consortium hekelt ook de dure prijzen van elektriciteit in vergelijking met gas. Vooral de andere componenten in onze elektriciteitsfactuur buiten de stroomprijs, goed voor 3/4de van het totaalbedrag, zijn buitensporig duur. Zo stegen de nettarieven de voorbije drie jaar met 50% volgens het consortium.

Reageer