Waar 2014 dankzij de Ultra HD-resolutie nog een heel belangrijk jaar was voor het beeld in onze woonkamer, wordt 2015 hét jaar waarin audio een serieuze kwaliteitsinjectie moet krijgen.

Beter beeld, slechter geluid

Al jaren aan een stuk worden onze televisies straffer, scherper, helderder, contrastrijker, en ga zo maar door. Tegelijkertijd worden onze televisies ook steeds maar dunner, waardoor er minder plaats is om degelijke luidsprekers in te bouwen. De geluidskwaliteit van onze tv’s heeft hierdoor nogal wat van zijn pluimen verloren.

Maar de verwaarlozing van audio is niet enkel iets dat zich in de televisiewereld afspeelt. We leven al een hele tijd in een ware downloadcultuur waarin we maar wat graag onze eigen digitale muziekbibliotheek samenstellen en die delen met andere apparaten, zoals tablets, mp3-spelers en smartphones.

Maar natuurlijk neemt die muziek ook schijfruimte in op al die toestellen. Voor computers is dit geen echt probleem door de vele opslagruimte die je ter beschikking hebt, maar de pakweg 16 GB van je smartphone is sneller volgeschreven dan je zou denken. Het gevolg? We downloaden liever muziekbestanden (zoals mp3’s) die minder schijfruimte opnemen, maar hierdoor uiteraard ook minder geluidsinformatie bevatten en dus van mindere kwaliteit zijn.

Gelukkig is dit laatste al gedeeltelijk verholpen door streamingdiensten. Door programma’s als Spotify, Deezer en Music Unlimited te gaan gebruiken en muziek te streamen, hoef je de nummers niet meer te downloaden en kan je in theorie voor een betere geluidskwaliteit gaan. De komst van apt-x Bluetooth zorgt bovendien voor een nog betere streamkwaliteit.

Hi-res audio

Maar dat is uiteraard nog niet genoeg. De toestellen waarop je je audio afspeelt (luidsprekers, versterkers) moeten ook meer ondersteuning bieden om je geluidsbestanden aan een hoge kwaliteit te kunnen weergeven. De grote naam die op dit gebied circuleert, is high resolution audio.

Wat hi-res audio precies betekent en inhoudt, kan je hier nog eens nalezen. De eerste concrete stappen zijn dus al gezet, maar meer dan waarschijnlijk zal je de komende maanden een pak meer apparaten zien voorbijkomen die audio aan hoge kwaliteit aanbieden. We verwachten (en hopen) dat je hi-res audio binnenkort niet enkel bij een select groepje high-end apparatuur terugvindt, maar ook bij meer toestellen uit het middensegment.

Trends-in-audio2

Dolby Atmos en Auro

De ontwikkelingen op vlak van audio stoppen echter niet bij hi-res audio. Dit jaar kwam Dolby met het Atmos-systeem, waarmee het zowel in de bioscoop als in jouw woonkamer een ware surround bubble wil creëren. Het idee van extra luidsprekers (of de creatie van virtuele luidsprekers door middel van reflectie) is even simpel als doordacht. Sommige bioscopen maken er al langer gebruik van, maar nu we het ook thuis kunnen toepassen, gaat er voor de home cinema-fanaat een heel nieuwe wereld open op vlak van geluid.

Het kan bijna niet anders of Dolby Atmos gaat in 2015 volledig doorbreken in de woonkamers. Verwacht meer versterkers, meer luidsprekers en ook meer Blu-ray films die Dolby Atmos ondersteunen en kunnen aanbieden.

Maar Dolby is niet de enige speler die dit soort audio-ervaring wil aanbieden. Ook het Belgische Auro-3D zal de komende maanden zeker van zich laten spreken.

Grote stap vooruit

Puristen en andere liefhebbers zijn het erover eens: 2015 zal een grote mijlpaal betekenen voor de geluidservaring in de woonkamer. De technieken die we hierboven bespreken zijn weliswaar niet helemaal nieuw (dat zijn ze zelden eens ze bij het grote publiek bekend raken), maar de doorgedreven implementatie die er zit aan te komen zal audio eindelijk op het niveau van de beeldkwaliteit brengen die je van je moderne televisie krijgt. Een broodnodige (r)evolutie.

Reageer