Sony’s topsmartphone van voorjaar 2015 heet niet de Xperia Z4, maar gaat door het leven als Z3+. Niet onlogisch ook, want het nieuwe vlaggenschip heeft heel wat mee van zijn voorganger. Meer evolutie dan revolutie, dus? Wij gingen het na.

De lancering van de Z3+ kan je ergens een beetje vreemd noemen. Waar Sony normaal gezien elk jaar met een volwaardig nieuw toestel op de markt komt, is dat dit keer niet zozeer het geval. De Z3+ klinkt en oriënteert zich ook als een upgrade van de Z3.

Design

Z3+ verschilt maar één teken van Z3 en dat wordt meteen duidelijk. Wie de Xperia Z3 ooit in handen gehad heeft, zal snel vertrouwd zijn met het ontwerp van de Z3+. De twee lijken immers enorm op elkaar: dezelfde glazen voor- en achterzijde, afgewerkt met een metalen randje. De Z3+ is echter een stukje dunner en meet slechts 6,9 mm dik en is daarmee zowat de dunste Xperia Z-smartphone tot nu toe.

Het gebruik van glas en metaal geeft de Z3+ een stevig high-end gevoel, iets wat je bij een telefoon van dit kaliber ook wel mag verwachten.

Uiteraard zou Sony Sony niet zijn mocht ook de Z3+ niet waterbestendig zijn. Het toestel kan tot een half uur tot een diepte van anderhalve meter gebruikt worden. Opvallend genoeg wist Sony de USB-poort waterdicht te maken zonder een rubberen flapje nodig te hebben. Knap én handig, want constant in de weer zijn met een rubberen afdekkertje is soms vervelend.

De Z3+ komt ook met hetzelfde Full HD 5,2 inch scherm en is daarmee even groot als de Z3. Je merkt het: leg de Z3+ naast de Z3 en je zal amper designverschillen opmerken.

Onder de motorkap

Softwaregewijs zal het je niet verbazen dat de Z3+ Android 5.0 Lollipop meekreeg, aangevuld met Sony’s eigen schil. Zoals gewoonlijk is die schil redelijk clean en overzichtelijk. Sony kiest hiermee het pad van de zekerheid en beperkt de bloatware en vooraf geïnstalleerde apps tot een minimum. Een verstandige keuze, want zo bespaar je op batterijleven en opslaggeheugen.

Het toestel is op hardwaregebied niet zomaar een kopie van zijn voorganger, en dat kunnen we uiteraard enkel maar toejuichen. De Z3+ kreeg een Snapdragon 810 64 bit octa-core processor mee, geflankeerd door 3 GB RAM. In de praktijk is dat meer dan genoeg voor dagelijks gebruik, maar wie ook zijn of haar smartphone gebruikt om te gamen is hiermee goed bedeeld. De Xperia Z3+ komt standaard met 32 GB opslaggeheugen, dat je nog eens kan uitbreiden met microSD-kaartjes.

sony-xperia-z3+-product

Door zijn dunnere design is de batterij van de Z3+ iets kleiner dan bij zijn voorganger (2930 tegenover 3100 mAh). Of je daar veel van gaat merken of niet, hangt af van jouw gebruik. Ben je een intensieve gebruiker, dan mag je het toestel toch wel elke dag aan de lader hangen. Net zoals bij zo goed als elke smartphone, dus. Bij een lichter gebruik haal je gemakkelijk anderhalve dag uit het toestel.

Bij het testen van de Z3+ waren we een beetje op onze hoede voor oververhitting van de batterij, naar verluidt een groot probleem van het toestel. Wij hebben hier zelf niet echt veel van gemerkt, of toch niets verontrustends. Elke batterij wordt wel wat warm bij zwaar gebruik (zoals tijdens het gamen) en dat was ook het geval bij de Z3+, maar heet zouden we de accu zeker niet genoemd hebben.

Camera

Qua foto- en filmwerk rekent de Z3+ nog steeds op een 20,7 megapixelcamera aan de achterzijde. Die doet het meer dan behoorlijk. De kleurweergave kon bij momenten misschien beter, terwijl ook de autofocus niet altijd liep zoals het hoorde.

Beide issues kan je wel ietwat gaan verhelpen door een beetje te gaan spelen met de instellingen. Eens je hierin je draai een beetje gevonden hebt, zal je merken dat de plaatjes van de Z3+ wel degelijk goed zijn. Minpunt is wel het ontbreken van een optische beeldstabilisatie, waardoor je soms over een heel vaste hand moet beschikken om scherpe foto’s te hebben.

De camera aan de voorzijde kreeg een upgrade mee en bedraagt nu 5 megapixels. Die doet het behoorlijk genoeg voor een selfiecamera.

Hi-res audio

Dus, wat biedt de Z3+ nu eigenlijk dat de Z3 niet heeft? Het design is praktisch identiek en ook het camerawerk toont gelijkenissen. Het grootste verschil vind je dan ook terug op een plaats waar je het niet meteen verwacht: in de muziek.

Het toestel ondersteunt immers hi-res audio. Als je de smartphone dus combineert met een hi-res muziekdienst en een ondersteunende luidspreker of hoofdtelefoon, kan je muziek in een betere kwaliteit beluisteren. Een betere geluidsverwerking, gecombineerd met de nieuwe LDAC-codec moet jouw muziek een pak beter doen klinken.

Muziek in hi-res is leuk, maar in het geval van de Z3+ voelt het meer aan als een ‘zijproject’ of zelfs gimmick. Het is een aangename toevoeging in vergelijking met de Z3, maar meer ook niet.

PS4 Remote Play

Voor gamers is er wel een interessant extraatje in de vorm van Remote Play. Dat is geen nieuwe functie, maar vond je al bij verschillende andere smartphones en tablets terug. Het stelt je in staat om via je mobiel toestel PS4-games te spelen.

Bij wijze van afwerking kan je bovendien een PS4-controller op de Z3+ aansluiten via Bluetooth, waardoor je eender waar in het huis (en zolang je met hetzelfde wifi-netwerk als je PS4 verbonden bent) jouw PlayStation 4-games spelen op jouw smartphone.

Conclusie

Hoewel de Z3+ zeker geen slecht toestel is, voelt het enigszins als een misstap voor Sony. De telefoon verschilt amper van zijn voorganger en dat is toch wel jammer. Als je de verkoopprijs erbij gaat halen, namelijk 749 euro, dan kan je je afvragen of je niet beter een Z3 van een jaar oud koopt voor een lagere prijs. Met andere woorden: de vernieuwingen wegen niet op tegen de te hoge richtprijs.

Het moet wel gezegd: in die prijs zijn ook een abonnement van drie maanden bij Tidal Hi-Res en zes hi-res albums inbegrepen, maar het is nog maar de vraag hoeveel consumenten nu al willen overstappen op hi-res audio en daar een nieuwe smartphone voor willen kopen.

De Z3+ geen goed toestel noemen is uiteraard een brug te ver: het blijft nog steeds Sony’s meest geavanceerde smartphone van het moment, maar is niet vernieuwend genoeg. Het blijft dus uitkijken naar een écht nieuw high-end toestel van de fabrikant.

Ontdek hier een greep uit het aanbod smartphones van Sony
Klik hier om producten in te laden

Reageer