Op de CES-beurs van dit jaar stelde Samsung een draagbare SSD-schijf voor, waarmee je op een veilige en snelle manier data moet kunnen opslaan en overzetten. Wij gingen aan de slag met het toestel.
SSD?
We kennen natuurlijk allemaal verschillende manieren om data, bestanden en gegevens buiten je computer op te slaan: USB-sticks, bestands-cd’s, SD-kaartjes en externe harde schijven. Die laatste zijn hierbij het populairst, om de simpele reden dat die ook de meeste opslagruimte bieden.
Wie de computerwereld echter een beetje volgt, weet dat de interne harde schijven van een computer of laptop steeds vaker ingewisseld worden voor SSD-schijven. Die zijn iets duurder, maar zijn sneller, verbruiker minder energie en hebben ook minder vaak last van slijtage. Met de SSD T1 kan je nu ook een externe harde schijf gaan veranderen door een SSD-opslag.
Niet enkel focus op prestaties
Bij een toestel als een externe harde schijf is het vooral belangrijk dat het toestel goed werkt, want echt veel kan je er natuurlijk niet mee doen. Maar voor Samsung is ook design een belangrijk punt en dat is ook zo bij de T1.
Wanneer je het toestel uit de doos haalt, valt meteen op hoe klein en hoe ongelooflijk licht die is. De schijf weegt slechts 30 gram en is klein genoeg om in jouw broekzak te passen. Samsung nam de term ‘draagbaar’ heel serieus op en het resultaat is een ultramobiele manier om jouw bestanden op te slaan.
256-bits encryptie
Ben je op zoek naar een manier om je gegevens op een veilige manier op te slaan, zit je goed met de T1. Het toestel is uitgerust met 256-bits encryptie, wat momenteel zowat de veiligste encryptiestandaard is. Wanneer je de T1 voor het eerst in jouw computer stopt, krijg je dan ook een kort setupmenu te zien waarbij je kan kiezen om het toestel een naam te geven en met een wachtwoord te beveiligen.
Let wel: eens je een wachtwoord gekozen hebt, zal je jouw gegevens enkel op deze manier nog kunnen openen. Vergeet je je wachtwoord, kan je enkel nog een systeemreset laten doen door Samsung, waarbij je meteen ook al jouw opgeslagen bestanden kwijt bent. Aandachtig zijn is dus de boodschap.
Snelle prestaties
Een mooi design en vooral sterke beveiliging mogen dan wel interessant zijn, toch gaat het hem vooral over de lees- en schrijfprestaties van de schijf. Die zijn in één woord fantastisch.
Sluti je de T1 aan op een USB 3.0-poort, merk je meteen de snelheid van een SSD-schijf. Samsung belooft snelheden tot 450 MBps, maar zulke snelheden zagen we niet terug. Overdrachten die rond de 300 MBps zweefden waren courant, wat uiteraard meer dan snel genoeg is en waarschijnlijk een van de snelste (of zelfs de allersnelste) externe schijven op de markt is.
Vooral bij grote bestanden merkten we een groot verschil in de overdrachtsnelheden. Sluit je de T1 echter aan op een USB 2.0-poort, dan dalen die snelheden drastisch. Logisch natuurlijk, maar het is net om die reden dat je de T1 in huis haalt en de meerprijs betaalt ten opzichte van een harde schijf. Heb je dus nog een computer met USB 2.0-poort in huis en ben je niet meteen van plan een nieuwe te kopen, kan je dus de afweging maken om een goedkoper toestel in huis te halen. Al zal je met de T1 meteen voor een hele poos goed zitten, natuurlijk.
Conclusie
Ben je momenteel op zoek naar een nieuwe externe opslagschijf, dan is de SSD T1 eigenlijk een no-brainer. Het toestel is uitzonderlijk snel, heel veilig en supercompact en de instelsoftware is kort, overzichtelijk en gemakkelijk in te stellen.
En hoewel de T1 de beloofde 450 MBps niet lijkt te halen, is het nog altijd een echte snelheidsduivel en meteen ook de hoofdreden waarom het zo’n knap toestel is. Op dit moment is het zowat de beste manier om jouw gegevens op een externe schijf op te slaan, en alles gebeurt nog eens in een beveiligde omgeving en in een ultracompacte behuizing. Wat wil je nog meer?
De T1 komt met drie schijfgroottes: 250 GB, 500 GB of 1 TB. Je betaalt wel iets meer dan voor een externe harde schijf: het goedkoopste model kost zo’n 199,95 euro.
De andere producten van Samsung ontdekken?
Reageer