Met de soundbar J8500 heeft Samsung een passende compagnon voor zijn Curved toptelevisies uitgebracht. Dus geen rechte soundbar maar eentje met een gebogen vorm die mooi aansluit bij dat vlaggenschip. Door zijn formaat past hij wel pas bij tv’s vanaf 65-inch.

Design

De reeks bestaat trouwens uit nog wat kleinere modellen voor kleinere Curved tv’s, mocht je liever een kleiner toestel in huis halen. De J8500 is zowel in zilver of zwart verkrijgbaar. Dankzij een aluminium afwerking oogt hij bovendien wat luxueuzer ogen dan de standaard soundbar.

Op de bovenzijde bevinden zich amper knoppen en degene die je wel terugvindt, zijn zo anoniem weggewerkt dat ze amper opvallen: het gaat om de aan/uit-knop, de volumeregeling en de bronselectie. We moeten toegeven: we hebben deze knoppen nooit nodig gehad. Alles verloopt via de afstandsbediening, en eens die is ingesteld kan je gewoon de universele afstandsbediening van de Samsung tv gebruiken. Dan kan je zowel de tv als de soundbar hiermee bedienen.

Iets van het midden weg naar links achter de luidsprekergrill zit nog een klein display weggewerkt, zodat je een indicatie krijgt welke bron er wordt geselecteerd en welk volume je bereikt. Dit zit niet perfect in het midden want daar heeft Samsung de centerspeaker in weggewerkt. De ledjes van het display doven trouwens enkele seconden nadat je het toestel laatst bediend hebt, zodat je tijdens het televisiekijken niet wordt afgeleid.

De subwoofer oogt erg robuust dankzij een aluminium afwerking.

Aansluitingen

De subwoofer en soundbar zijn draadloos met elkaar verbonden. Dit juichen we altijd toe omdat er op deze manier geen storende draden zijn, behalve uiteraard tussen het stopcontact en de subwoofer. Bij het verbinden ondervonden we echter wel enkele moeilijkheden: de automatische connectie werkte niet, dus moesten we dit handmatig doen. Veel houdt dat echter niet in: enkele toetsen indrukken en je bent vertrokken.

De soundbar kan je voor de tv plaatsen, en dat lukt nog net bij onze test-tv, maar Samsung levert ook een speciale L-vormige steun mee waardoor je het toestel net onder de tv kan vastmaken en dat is best wel knap.

De meeste aansluitingen zitten weggewerkt in een centrale holte aan de onderzijde: slechts 1 HDMI-ingang, en 1 ARC-compatibele uitgang. Je kan geluid ook invoeren via een optische digitale kabel of aux-in voor aansluiting op de analoge uitvoer van een apparaat. Daarnaast is er nog een ethernetpoort, die je niet zal nodig hebben als je de wifi verbinding gebruikt. Aan de achterzijde bevindt zich nog een usb-poort, een WPS-knop voor automatische wifi-set-up en een ‘speaker add’-knop als je voor een multiroomsysteem kiest. Naast de draadloze wifi is er ook nog Bluetooth om muziek draadloos te streamen en TV SoundConnect waarmee je het geluid van een Samsung-tv draadloos kan sturen naar de soundbar.

samsung-j8500-soundbar-2

 

Op de handige en compacte afstandsbediening kan je spelen met surround aan of uit, of een geluidsmodus selecteren zoals Cinema, Sport, Muziek, Stemmen, Standaard en Nachtmodus. Je kan ook het volume van de subwoofer regelen en met de Streaming Music-knop meteen het multiroom-gegeven induiken. Maar je zal hem doorgaans gebruiken om de bron te selecteren. Selecteer Bluetooth en je kan in geen tijd een smartphone of tablet connecteren en muziek draadloos streamen, of kies tv en de Samsung tv zal hem detecteren en diens geluid naar de soundbar sturen via de TV SoundConnect feature.

Het geluid zelf

De soundbar himself is intern een 9.1 kanaalsysteem met telkens afzonderlijke versterkers, goed voor een vermogen van 350W. Bovendien speelt hij hi-res audiobestanden af tot 96kHz-24-bit en is hij geschikt om opgenomen te worden in een multiroom set-up. Je kan zelfs bepaalde multiroom speakers (zoals de M3 en M5 van Samsung) inzetten als surroundspeakers achteraan.

Het geluid mag er best zijn, het vervangt geen volwaardige home cinema setup met dedicated speakers maar je hoort erg veel detail en de subwoofer gaat goed laag zonder dat hij te lokaliseren valt en is een mooie aanvulling van het geluidsbeeld. Daar zit het gebruik van actieve crossovers zeker voor een groot deel tussen. Wij raden wel aan om de subwoofer wat te dempen in de instellingen zodat hij niet te veel gaat overheersen.

De centerspeaker doet knap zijn werk: dialogen in films zijn heel goed verstaanbaar. Uiteraard een pluspunt, maar ook een deal-breaker bij heel wat films. Een goede centerspeaker maakt de beleving van een film zoveel aangenamer. Bij de J8500 lijken stemmen recht uit het scherm te komen.

Samsung heeft aan de zijkanten van de soundbar speakers gestoken om het ruimtelijk effect te vergroten, zeg maar surround sound, maar dergelijke ingrepen zijn toch altijd wat artificieel en zonder veel effect. Echte achterluidsprekers zijn nog steeds een stap vooruit in het geluidsbeeld.

Conclusie

Als je de soundbar puur op geluidskwaliteit gaat bekijken, kunnen we enkel maar lovend zijn. Het 9.1-kanaalsysteem is krachtig en verdeelt het geluid goed. Bovendien doen de centerspeaker en de subwoofer heel goed hun werk, waardoor de dialogen en lage tonen echt goed tot hun recht komen. Een grote positivo is de mogelijkheid om hi-res audio af te spelen en het toestel op te nemen in een multiroomsetting. Het maakt van de J8500 een bijzonder complete soundbar.

Toch dienen we een kleine kanttekening te zetten. Wij testten de J8500 uit in combinatie met een 65 inch Curved Samsung-televisie, waarvoor de soundbar ook specifiek voor ontwikkeld werd. Uiteraard kan je de J8500 ook bij eender welke andere televisie gaan gebruiken, maar het zal minder mooi ogen. De soundbar past perfect onder een 65 inch gebogen televisie, maar heb je een ander type televisie (kleiner en/of niet gebogen), dan ziet het geheel er een beetje raar uit.

De J8500 wordt op dit moment trouwens ook gratis aangeboden bij de JS9500 SUHD-tv, die wij dus samen met de soundbar testten. De J8500-soundbar op zich kost 999 euro, wat je ook moeilijk goedkoop kan noemen. Het lijkt duidelijk dat je het toestel dan ook best kan zien als de ideale aanvulling van een Samsung Curved tv, en minder als optie voor andere televisies.

De andere audioproducten van Samsung ontdekken?

Klik hier om producten in te laden

Reageer