Met de lancering van de Galaxy S6 Edge wist Samsung vorig jaar al hoge ogen te gooien. Het gebogen scherm komt ook naar de S7, en de Koreanen maken van het nieuwe vlaggenschip meteen een completer pakketje, met een waterdicht design als leuk nieuwtje.
In onze review van de Galaxy S6 Edge kon je al lezen dat we helemaal weg waren van het nieuwe schermdesign. De reacties van de consument waren ook volmondig positief, logisch dus dat Samsung ook voor de S7 een Edge-variant ontwikkelde.
Edge-scherm
Samsung heeft al jaren zowat de beste smartphoneschermen in huis, en de Edge zet dat alleen maar in de verf. De rand tussen het display en de behuizing is quasi onbestaande en is, net als bij de S6 Edge, een ware streling voor het oog.
Uiteraard is er ook een Galaxy S7, die natuurlijk geen Edge-scherm heeft. Waar de S6 en de S6 Edge amper van elkaar verschilden (de Edge had een iets grotere batterij), is dat bij de S7 en S7 Edge wel iets anders. De S7 Edge heeft een groter scherm (5,5 inch) en een grotere accu (3600 mAh) dan de S7, die het met een 5,1 inch scherm en 3000 mAh doet.
De S7 Edge is dus meteen ook een pak groter en gaat meer richting S6 Edge Plus qua schermgrootte.
Zo’n groter scherm: je bent fan of je bent het niet. Wij zijn best fan van het 5,5 inch formaat, zeker omdat het scherm echt knap is. De resolutie bedraagt nog steeds 2560 x 1440 pixels.
Wat nieuw is, is de always-on functie die je het uur, de datum en de batterij-indicatie geeft. Een leuke feature die je waarschijnlijk handiger zal vinden dan je zelf denkt.
De curve die in het scherm zit, heeft natuurlijk ook een functionele reden. Aan de zijkant van jouw scherm kan je snel bepaalde apps en tools openen en bekijken, zodat die als een filter boven jouw scherm komen te liggen. Hier krijg je drie panelen waartussen je snel kan swipen. Dit is heel handig als je weet waar je de app die je nodig hebt kan terugvinden, maar als je dat niet weet zal je merken dat je sneller af bent als je gewoon naar het klassieke menu gaat en daar de app aanklikt.
Net als vorig jaar maken we dezelfde kanttekening bij de Edge: is het vooral een designkeuze of kan je door de curve echt meer uit het toestel halen? Het antwoord is hetzelfde als vorig jaar: ons lijkt het vooral op vlak van uiterlijk een meerwaarde. Je merkt wel dat Samsung nadenkt over wat ze uit het gebogen scherm kunnen halen, maar de heilige graal is hier zeker nog niet bereikt.
Waterdicht
Terug van weggeweest bij Samsung is het waterdichte design. De Galaxy S5 was er nog mee uitgerust, maar bij de S6 was die plots verdwenen. Uiteraard tot heel wat ongenoegen van de Samsung-gebruikers.
Samsung heeft naar de feedback van zijn gebruikers geluisterd en brengt de IP68-rating naar de S7 Edge, wat inhoudt dat je hem 30 minuten tot 1,5 meter onder water mag houden. Handig bij regenweer!
Uitbreidbaar geheugen
Een tweede puntje (en zeg maar ‘punt’) van kritiek die Samsung vorig jaar kreeg, was het opslaggeheugen dat niet uitgebreid kon worden. Ook hier kwam Samsung terug op zijn stappen en bracht het een microSD-slot in de S7 Edge, zodat je het standaardgeheugen van 32 GB kan uitbreiden met maximaal 200 GB.
Camera
Samsung is al jaren een van de beste smartphonecamerafabrikanten, en met de S7 Edge doet het opnieuw een stapje vooruit. Beide camera’s (dus ook die aan de voorzijde) krijgen een diafragma van f/1.7, waardoor je meer licht binnenlaat op de sensor.
De hoofdcamera kreeg ook grotere pixels, die dus meer licht kunnen opvangen. Het resultaat? Foto’s die hele mooie kleuren bieden, maar ook veel details tonen in donkere gebieden. Bij filmpjes is er de mogelijkheid om in 4K te filmen. Een ander absoluut hoogtepunt van de camera is de zeer snelle autofocus.
Kort gezegd: de camera zet een knappe standaard voor andere topsmartphones en is alweer een stap vooruit in vergelijking met de Galaxy S6 Edge.
Hard- en software
Qua software gaat de S7 Edge kijken bij zijn oude broer, de S6 Edge. Die had al van Samsung een fel uitgedunde Android-schil meegekregen waarbij heel wat overbodige apps achterwege gelaten werden. Het doet ons plezier dat ook de S7 Edge deze behandeling meekreeg.
Het gevolg is een overzichtelijke interface, aangevuld met apps die wél nuttig zijn standaard geïnstalleerd: Instagram, WhatsApp, Facebook, Office, OneNote, Skype en OneDrive. Deze apps kan je niet volledig verwijderen, maar wel deactiveren.
De S7 Edge kreeg ook een vingerafdruksensor mee, maar die werkt zeker niet altijd even solide. Jammer, want andere fabrikanten doen het wél goed.
Conclusie
De Galaxy S7 Edge bouwt verder op het succes van de S6 Edge, maar brengt op zich maar een kleine upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Het waterdichte design en het uitbreidbare geheugen zijn zeker pluspunten, maar niets revolutionairs. Als je echter een nieuwe topsmartphone met alles erop en eraan in huis wilt halen, is de S7 Edge zeker een logische keuze. Al zal je er natuurlijk wel de flinke som van 799 euro voor moeten ophoesten.
[gap height=”30″]
[review]
Reageer