Met de Galaxy S6 Edge wil Samsung een serieus designstatement maken. Een scherm dat aan beide zijden buigt, biedt dat wel een meerwaarde? Wij zochten het voor je uit.

 

Wie de wereld van mobilia een beetje volgt, zal niet verwonderd geweest zijn toen Samsung zijn Galaxy S6 Edge voorstelde. Het Koreaanse bedrijf is sowieso constant op zoek naar vernieuwingen op vlak van design en richtte zich de laatste tijd steeds meer op de vorm van zijn schermen. De Galaxy Round, die weliswaar niet in ons land verschenen is, was daar een mooi voorbeeld van.

Met de S6 Edge pakt Samsung het anders en grootser aan: het is niet enkel de eerste keer dat Samsung een gebogen scherm in zijn topreeks inbouwt, het toestel is meteen ook de eerste smartphone die aan beide zijden van het scherm een kromming meekreeg.

Aandoenlijk mooi

Toegegeven, wij lopen niet altijd wild van de designkeuzes die Samsung maakt. Het design was de voorbije jaren iets dat je ofwel schitterend vond, ofwel maar zozo. We keken dus zeker uit naar wat Samsung met de S6 Edge ging brengen, wetende dat de fabrikant voor materialen als metaal en glas had gekozen, maar stonden anderzijds ook wel wat sceptisch tegenover het (lichtjes) gebogen scherm. Speciaal zou het zeker zijn, maar is het verschil met eender welk ander scherm nu echt zo groot?

Het antwoord is een volmondig ‘ja’. Wanneer we het toestel uit de doos haalden en het scherm activeerden, waren we meteen verkocht. Het scherm is niet enkel superhelder en scherp, maar lijkt dankzij de buigingen ook nog eens volledig in je hand door te lopen. Het unieke ontwerp wordt nog eens versterkt door Samsungs geprezen Super AMOLED-techniek en de Quad HD-resolutie.

Eigenlijk moet je het met je eigen ogen zien, maar de S6 Edge is qua scherm echt een categorie apart. Nooit eerder waren we zo onder de indruk van een smartphonedisplay van eender welk merk.

Maar het scherm is niet het enige wat opvalt wanneer je het toestel vasthebt. Volledig in navolging van de Galaxy A5 en de Galaxy Alpha koos Samsung voor een kwalitatievere bouw dan het plastic dat we intussen gewend zijn. De S6 Edge komt met een mix van metaal en vooral veel glas en ziet er daardoor heel knap uit. Ook de drukknoppen voelen heel stevig aan en bieden de nodige feedback bij het indrukken.

 

 

samsung-galaxy-s6-test-2

 

 

 

Als we dan toch een puntje van kritiek moeten geven, dan is het aan de camera aan de achterzijde. Die steekt jammer genoeg wat uit het frame. Dit is niet enkel visueel storend, maar je lens maakt daardoor wat meer kans op krasjes en beschadigingen, al kan je er natuurlijk zeker van zijn dat ze dit bij Samsung uitvoerig getest hebben.

Het gebogen scherm doet de S6 Edge er ook dunner uitzien dan hij werkelijk is. Ook is het zeker in het begin wel wat wennen aan het ontwerp, aangezien je door de buigingen aan beide zijden van het display wat minder grip hebt op het toestel. Het toestel oppikken van op een tafel voelt daardoor iets anders aan dan bij een gewoon toestel en in het begin zal je waarschijnlijk regelmatig beide handen nodig hebben als je niet het risico wilt lopen dat je het toestel laat vallen.

Een gebogen scherm, omdat het kan

Dat een gebogen scherm een echte eyecatcher is en er in het geval van de S6 Edge ook nog eens heel goed uitziet, zou op zich al genoeg kunnen zijn om het te rechtvaardigen. Maar nemen we het schermdesign even buiten beschouwing, dan zien we al heel wat minder toepassingen.

Samsung bouwde in de S6 Edge ook enkele nieuwe functies in die je enkel op deze telefoon terugvindt. Met People Edge kan je vanaf de rand van het scherm naar binnen vegen, waarna je een korte lijst van jouw favoriete contacten te zien krijgt. Wanneer je op zo’n contact tikt, dan kan je die persoon meteen opbellen of een bericht sturen.

Net zoals Samsung al deed bij de Note Edge, die aan één zijde van het scherm een buiging meekreeg, kan je de rand ook gebruiken als een korte informatiestrook, terwijl de rest van het scherm uitgeschakeld blijft. Naast de klok kan je hier ook notificaties bekijken, het weerbericht checken en nieuwsupdates van Yahoo News nalezen.

Of je dit echt nuttig vindt, hangt van persoon tot persoon af. Zelf vonden wij er niet echt veel aan, tenzij je de klok in de rand wilt gebruiken als klok op je nachtkastje.

Echt revolutionaire toepassingen zijn er voor de schermkromming dus nog niet gevonden, en eigenlijk vinden we dat niet helemaal verrassend. Net als bij de curved televisies hebben we meer het gevoel dat Samsung het doet ‘omdat het kan’, en niet zozeer omdat het revolutionaire functies met zich meebrengt. Maar ook zonder echt baanbrekende functionaliteiten is het gebruik van een gebogen scherm bij de S6 Edge zeker goed te praten omwille van het mooie ontwerp.

Snelle camera, tophardware

Samsung staat erom gekend om knappe camera’s af te leveren en dat is bij de S6 Edge niet anders. Het toestel komt met een 16 megapixelschieter aan de achterzijde met een maximale lichtsterkte van f/1.9.

Wat ons meteen opviel, is dat de camera zeer snel opstart. Dat komt omdat die in een constante ‘slaapmodus’ verkeert en waardoor je in nog geen seconde foto’s kan nemen. Heel handig voor die spontane momenten waarop het op enkele tellen kan aankomen.

Ook over de kwaliteit van de foto’s kunnen we heel kort zijn: die zien er gewoon heel knap uit. Samsung maakt gebruik van een autofocus met fasedetectie, waardoor je ook een snelle scherpstelling krijgt.

 

 

samsung-galaxy-s6-test-3

 

 

Qua chipwerk is de S6 Edge uiteraard uitgerust met de nieuwste snufjes. Het toestel krijgt een door Samsung zelf gefabriceerde Exynos-chip met acht kernen mee, waarvan vier zuinige cores op 1,5 GHz en vier snellere op 2 GHz. Het resultaat? Een bijzonder snel toestel dat je moeiteloos kan gebruiken om intensief te multitasken. Precies wat je van een toestel in deze prijscategorie mag verwachten, dus.

De accu van de S6 Edge is een speciaal geval. Hoewel het apparaat in vergelijking met de S5 een zwaardere processor (octa-core in plaats van quad-core) en een scherm met meer pixels (Quad HD in plaats van Full HD) heeft, kreeg de S6 toch een ‘kleinere’ batterij: een van 2600 mAh, waar de S5 nog een capaciteit van 2800 mAh meekreeg.

Toch is hier helemaal niks van te merken aan de accuprestaties. Bij gemiddeld gebruik hou je het gemakkelijk anderhalve dag vol zonder herlaadbeurt, en bij intensiever gebruik is een dag zeker haalbaar. Samsung bewerkstelligt dit omdat het scherm een kwart minder stroom zou verbruiken dan het scherm van de S5, terwijl ook de gps-chip energiezuiniger is.

Opvallend, en enigszins teleurstellend, is het feit dat je de batterij van de S6 Edge (en de S6) niet kan vervangen én, nog vervelender, dat er geen plaats meer is voor een microSD om het geheugen uit te breiden. Samsung kiest hiermee de weg die ook Apple bewandelt, met een vast intern geheugen. Het goedkoopste model komt weliswaar met 32 GB opslagruimte, waarmee je uiteraard al redelijk gebeiteld zit. Maar wie het iets zwaarder wilt aanpakken, moet dus noodgedwongen voor een duurder model gaan.

De S6 Edge komt ook met een vingerafdrukscanner op de hometoets vooraan, en het deed ons plezier dat die tamelijk feilloos werkte. Ontgrendelen met je duim gaat heel snel en eenvoudig en zorgt voor die extra veiligheid.

Aan de achterzijde vind je dan weer een hartslagmeter, die tevens ook dienst doet als cameraknop. Hierdoor moet je niet meer met je vinger op het scherm tikken als je een selfie wilt nemen, maar volstaat een korte klik aan de achterzijde van je smartphone. Een handige functie zonder meer.

Uitgedunde software

Een van de vele zaken waar Samsung zich met de S6-toestellen op focuste, was een ‘betere’ software-ervaring. Dit is natuurlijk een aandachtspunt bij elke nieuwe smartphone, maar dit keer pakte Samsung het anders aan dan gewoonlijk. ‘Beter’ wil meestal namelijk zeggen ‘meer apps en toepassingen’, maar in de meeste gevallen zijn die twee geen synoniemen.

 

samsung-galaxy-s6-test-4

 

 

Bij de S6 doet Samsung het omgekeerde en heeft het de software simpeler willen maken en dat is aardig gelukt. Het aantal Samsung-apps werd teruggeschroefd, het instellingenmenu werd vereenvoudigd en door het aantal pop-ups te verminderen blijft alles mooi overzichtelijk. Less is more gaat hier zeker op.

Een leuk extraatje is de mogelijkheid om het aantal icoontjes op jouw startscherm aan te passen. Je kan kiezen voor een 4×4-, 4×5- of 5×5-raster.

Uiteraard brengt Samsung ook enkele nieuwe zaken naar zijn software, zo kan je meer aan de slag met thema’s, lettertypes, iconen, achtergronden, enzovoort. Een leuk idee voor wie niet echt fan is van de standaard TouchWiz-schil die Samsung meelevert.

Conclusie

De Samsung Galaxy S6 Edge is op heel wat opzichten een serieuze stap vooruit voor Samsung. De overstap naar stevigere materialen is een aangename (en nodige) evolutie die Samsung doorvoerde, terwijl ook de vereenvoudiging van de software zeker een stap in de goede richting is.

Uiteraard ligt het figuurlijke zwaartepunt van de S6 Edge bij het scherm, dat werkelijk fenomenaal is. Samsung zorgt hiermee voor zijn grootste mijlpaal sinds de introductie van het Super AMOLED-display.

Is er echter ook een functionele verantwoording voor het gebogen scherm? Niet echt. Je kiest voor de S6 Edge voor zijn unieke ontwerp en wow-factor, niet omdat er plots een wereld vol handige functies voor je opengaat.

Voor de rest is de Galaxy S6 Edge uiteraard een heel compleet toestel, met alles erop en eraan. Het punt waar heel wat consumenten een probleem mee kunnen hebben (naast het ontbreken van een microSD-slot), is de prijs. Voor de goedkoopste variant van de S6 Edge (met 32 GB opslaggeheugen) betaal je 849 euro. De 64 GB-versie kost 949 euro, terwijl je voor het 128 GB-model maar liefst 1049 euro neerlegt. Design komt dus aan een hoge prijs, en je kan je de vraag stellen of je het de meerprijs van een ‘gewone’ S6 waard vindt, vooral aangezien die zo goed als exact dezelfde specificaties biedt als je het scherm niet meerekent. Ter vergelijking: voor een S6 betaal je 699, 799 of 899 euro, dus afhankelijk van de opslagruimte.

Maar heb je een aardige spaarcent opzij staan en wil je een topsmartphone waar je echt eens mee kan uitpakken, dan zit je meer dan goed bij de S6 Edge.

De andere smartphones in de S6-reeks van Samsung ontdekken?

Klik hier om producten in te laden

Reageer