Na het succes van de Galaxy S-reeks wil Samsung zichzelf een klein beetje heruitvinden en zich meer dan ooit richten op het middensegment. Wij gingen alvast aan de slag met de Galaxy A5.
Dat Samsung nu al een hele poos een van de grote smartphonemakers is, hoeven we je niet meer te vertellen. Nog meer dan andere merken wil het Koreaanse bedrijf voor alle marktsegmenten een gepast toestel (of toestellenreeks) klaar hebben.
De voorbije jaren koos Samsung, net als de concurrentie, voor een ‘afgeleide’ van het absolute toptoestel om de consument te bedienen die niet op zoek was naar al de laatste nieuwe functies en dus geen vijf- à zeshonderd euro wou neerleggen voor zijn of haar smartphone. Denk bijvoorbeeld aan de Galaxy S5 mini, die enkele functies van zijn grote broer Galaxy S5 meekreeg, maar zeker niet allemaal.
Met de Galaxy A-reeks gooit Samsung het nu over een andere boeg en wil het met een volledig dedicated gamma voor het middensegment uitpakken.
Steviger design
Een van de grootste aandachtspunten bij de A-reeks en dus ook de A5 werd het uiterlijk. De S-reeks krijgt nogal vaak de kritiek dat de behuizing iets te goedkoop en plastic aanvoelt en bij Samsung hebben ze duidelijk naar die feedback geluisterd. De A5 komt in een stevig metalen jasje en voelt heel kwalitatief aan van bouw. Samsung deed hiervoor duidelijk inspiratie op bij de eerder gelanceerde Galaxy Alpha, die ook met een metalen opbouw uitpakte.
Wij kunnen enkel maar fan zijn van de nieuwe weg die Samsung lijkt in te slaan. Het wordt echter nog wat afwachten of het ook bij de S-reeks het plastic gaat vervangen door een metalen afwerking, maar wij hopen alvast van wel.
Knap scherm
Wanneer je naar smartphones naar het middensegment kijkt, weet je op voorhand al dat er op verschillende vlakken toegevingen moeten gedaan worden, en het scherm is daar zeker één van. Toch werden we aangenaam verrast door de A5. De lagere resolutie (720p) van het 5 inch display wordt meer dan goedgemaakt door de aanwezigheid van Samsungs Super AMOLED-technologie.
Het scherm is helder, komt met brede kijkhoeken en is gewoon heel aangenaam om naar te kijken. Samsung is al een hele poos een van de beste schermmakers in het wereldje en het is fijn om te zien dat ook steeds meer goedkopere modellen met een knap display komen.
Grootste troef: de camera’s
Heel wat (jonge) mensen gebruiken hun smartphone vooral voor een klein aantal functies: sociale media bekijken, e-mails lezen, chatten, berichten sturen en foto’s en video’s vastleggen. Wie geen dure topsmartphone koopt, hoopt dus ergens dat die toch een degelijke camera heeft. De A5 bedient die doelgroep op de wenken: achteraan vind je een 13 megapixelschieter en aan de voorzijde een 5 megapixel selfiecamera.
De camera aan de voorzijde komt ook met een wide selfie mode, waardoor je ook met een groep vrienden leuke selfies kan nemen. De kwaliteit van beide camera’s is heel goed en eigenlijk een pak beter dan je zou verwachten in deze prijscategorie. Jammer genoeg steekt de camera achteraan iets uit het chassis, wat het toestel een ietwat goedkope feel geeft.
Voldoende power, maar geen hoogstandjes
Onder de motorkap van de A5 vind je een Snapdragon 410 quad-core processor van 1,2 GHz. Verwacht hier dus geen supersnelle prestaties, maar wel een degelijke rekensnelheid waarbij je nauwelijks haperingen vaststelt.
Dat het toestel uitgerust is met de 64-bittechnologie, is wel enigszins verrassend. De techniek maakt de A5 alvast klaar voor de volgende stap in chiparchitectuur, al is het nog wat wachten op appontwikkelaars om voordeel te halen uit de grotere rekenkracht.
De A5 is verder ook uitgerust met een 2300 mAh-batterij, wat je best oké kan noemen. We ondervonden echter dat het toestel bij medium gebruik het gemakkelijk anderhalve dag kon uitzingen. Het toestel gaat dus op een redelijk efficiënte manier om met zijn taken.
Conclusie
Met de A5 bewandelt Samsung een nieuw, maar beloftevol pad. Het metallic design is een welkome verandering voor Samsung en wat ons betreft een stap vooruit in vergelijking met het plastic van eerdere smartphones. Vooral de camera’s weten te overtuigen, waardoor het apparaat een uitstekende oplossing is voor wie degelijke fotokwaliteit wilt, maar daar geen al te grote bedragen voor wil betalen.
Toch wordt het nog wat afwachten hoe de Galaxy A5 het op de markt gaat doen. Voor het toestel betaal je 409 euro, wat je ook niet echt weinig kan noemen. De A5 heeft echter niet meteen minpunten, waardoor de prijs op zich wel min of meer verdedigbaar is.
Al kan je het omgekeerde ook stellen en argumenteren dat de A5 er nergens echt bovenuit steekt, en voor die prijs hadden we misschien net dat tikkeltje meer verwacht.
Reageer