iRobot Roomba 870 robotstofzuiger

De robots zijn op komst. Geautomatiseerde schoonmaak- of klusjeshulpen betreden steeds meer onze woning. Niet onlogisch, want wie wil er nu niet schoonmaaktaken overlaten aan een robot? Wij testen de Roomba 870 robotstofzuiger van het merk iRobot.

Robotstofzuigers steeds efficiënter

De eerste Roomba dateert al van 2002 en de voorbije jaren zijn robotstofzuigers steeds beter, krachtiger en zuiniger geworden. We hebben enkele weken de Roomba 870 getest, een model dat al even op de markt is. De Roomba 870 robotstofzuiger is niet goedkoop – 649 euro – maar sommige high-end traditionele stofzuigers kosten bijna evenveel en dan moet je zelf nog aan de slag.

Belangrijk om weten bij de aankoop van een robotstofzuiger is dat je goed moet beseffen dat het zeker niet een vervanger is van een gewone stofzuiger. Trappen, hoogpolige tapijten, meubels en sofa’s, bedmatrassen en plinten: die zal je nog steeds met de hand moeten stofzuigen.

Van start met de Roomba 870

De Roomba 870 heeft een sobere maar stijlvolle, zwarte look met zilverkleurige accenten. In de doos zitten naast de Roomba robotstofzuiger twee Virtual Walls (daarover later meer), een extra Hepa-filter en een oplaadstation.

Een afstandsbediening wordt niet meegeleverd maar is wel optioneel verkrijgbaar (€ 90). Op afstand valt hij enkel via deze afstandsbediening te bedienen, via een app op de smartphone zit er (momenteel) nog niet in. Jammer want langzaam aan is zowat alle apparatuur in de woning via een app te bekijken.

Maar niet getreurd: opstarten is een fluitje van een cent. Eerst zorgen we er voor dat de robotstofzuiger goed is opgeladen door hem op de juiste manier in het oplaadstation te plaatsen. Vervolgens stellen we via vier drukknoppen op de bovenzijde van de Roomba een schoonmaakschema in. We geven aan op welke dagen en welk uur hij moet stofzuigen. Goed om weten is dat je op elk moment het stofzuigen kan starten, door tweemaal op de Clean-knop te drukken.

iRobot raadt bij de eerste ingebruikname aan om de robotstofzuiger altijd een ruimte te laten afwerken. iRobot maakt gebruik van een eigen systeem – iAdapt – dat pas tot zijn volle nut komt als hij een ruimte of plek driemaal heeft aangedaan. De robotstofzuigers van iRobot passen hun gedrag aan op de omgeving, vandaar de keuze voor adaptief.

Het stofzuigen zelf

Door middel van een kort muziekdeuntje geeft de iRobot aan dat hij aan de slag gaat. Laat de robotstofzuiger een paar oefensessies doen en volg hem even mee. Zo weet je welke spullen je best opruimt en aan de kant houdt, en met welke interieurstukken hij moeite heeft en welke niet.

Op plaatsen waar het er vuiler bij ligt, gaat hij grondiger te werk en gaat hij een paar keer over en weer. Door middel van een akoestische en optische sensor meet de iRobot de hoeveelheid vuil op de vloer. Een blauw lampje geeft aan als hij in de detecteermodus voor extra vuil zit. Bij het ledigen van het afvalbakje hadden we wat gemorst in de buurt van het oplaadstation. Bij zijn volgende beurt ging de robotstofzuiger meteen dit plekje grondiger te lijf.

Komt de Roomba een losliggend tapijt tegen dan gaat hij er afhankelijk van de hoogte over. Kleine drempels – 1 à 2 cm- zoals lage vastliggende tapijten en dorpels neemt hij probleemloos. De randen van tapijten en de overgang naar de houten vloer detecteert hij en probeert die extra te reinigen, door heen en weer te bewegen.

Dreigt hij zichzelf vast te rijden, dan probeert hij toch op een andere manier weg te raken. Wanneer snoeren – best op voorhand samenbinden – en (douche)gordijnen worden gedetecteerd, gaat de Roomba in achteruit. De rubberen wieltjes beginnen dan de andere kant op te spinnen. Kleinere items zoals sokken en klein speelgoed zoals Lego laat je best niet rondslingeren.

s842162553282949237_p41_i5_w2560Dierenharen zijn niet langer een probleem: die zullen niet langer vastzitten tussen de borstels. We mogen eigenlijk niet meer spreken van borstels, want haartjes ontbreken op de twee grotere borstels onderaan in het midden van de robot. Vuil, stof en dierenharen worden naar het opvangbakje geleid door een luchtstroomversneller (de Aeroforce-technologie).

Voor randen en hoekjes is wel nog een zijborstel. De Roomba volgt mooi plinten en hoekjes waardoor net deze plaatsen, waar het vuil zich doorgaans ophoopt, er schoon bij blijft liggen. En doordat hij niet hoog is, stofzuigt de Roomba ook onder onze sofa en onder de bedden.

Over onze leefruimte met keuken op de benedenverdieping – een 40-tal vierkante meter – deed de Roomba de eerste keer anderhalf uur over, daarna was het tijd om terug te keren naar het oplaadstation. De vuilopvangbak was immers bomvol met vooral kattenhaar. Opmerkelijk want we hadden de avond voordien nochtans al gestofzuigd met onze traditionele stofzuiger.

Muisstil is hij zeker niet. Het blijft een werkende machine die je huis rondgaat. Gelukkig kan je via tijdschema’s aangeven wanneer je wil dat de stofzuiger zijn werk doet. Dus niet echt een issue.

Heb je over enkele uurtjes gasten over de vloer en ligt de keuken er extra vuil bij, dan kan je voor de spot-modus kiezen, door eerst op de Clean-knop en vervolgens op de Spot-knop te drukken. De Roomba gaat dan in cirkels een bepaald gebied grondig reinigen.

Wat met plaatsen waar hij niet mag stofzuigen?

Wil je liever niet dat een kamer wordt schoongemaakt door de iRobot, kan je dit aangeven door een Virtual Wall te plaatsen. Dat is een klein zwart bakje op batterijen waardoor de iRobot weet dat hij daar niet voorbij kan. Handig voor bijvoorbeeld de speelhoek van de kids. Al kan je de kinderen ook wijsmaken dat de robotstofzuiger alle speelgoed op zijn weg gaat opzuigen, als er niet wordt opgeruimd. Als argument kan dat tellen!

Een trap- of keldergat bijvoorbeeld moet je niet afbakenen met zo’n Virtual Wall: de iRobot zal de dreiging op tijd detecteren.

Wat bij een defect of onderdeel dat stuk is?

De iRobot Roomba is volledig modulair opgebouwd. Als er dus een of ander onderdeel de geest geeft, kan je die makkelijk vervangen door een andere module. Ook de batterij is vervangbaar – volgens iRobot gaat die trouwens drie jaar mee.

En het kostenplaatje?

Naast de stevige aankoopprijs, zal je om de zes maanden de batterijen van je Virtual Walls moeten vervangen, indien je ze in automatische modus gebruikt. Ook af en toe een nieuwe zijborstel en een batterij na drie jaar zijn kosten waarmee je rekening moet houden.

Besluit

Om de vloeren en gewone tapijten schoon en stofvrij te houden en dit zonder enige inspanning, is er geen betere helper. Het is erg leuk om ‘s avonds zo thuis te komen – zorg er wel voor dat kleine spullen zijn opgeruimd, anders rijdt de robotstofzuiger zich vast. Wij gaan alvast onze Roomba missen…

Klik hier om producten in te laden

Reageer