Test Logitech Harmony Smart Control

De Harmony Smart Control is een universele afstandsbediening waarmee je met al je home entertainment-apparatuur kan communiceren. Zelfs als ze zich in een gesloten kast bevinden. Wij namen de proef op de som.

De dagen dat een afstandsbediening enkel infrarood moest aankunnen, liggen al even achter ons. Heel wat van onze AV-toestellen hebben vandaag WiFi of Bluetooth aan boord. De Harmony Smart Control probeert de brug te slaan tussen deze nieuwe en oude standaarden wat bediening betreft.

Hybride afstandsbediening

In de doos zitten drie grote onderdelen van de set-up. De Harmony Smart Control bestaat uit de Harmony Hub, een infrarood blaster en een kleine afstandsbediening.

Centraal staat de Harmony Hub, een compact zwart doosje dat de bedieningssignalen moet doorgeven aan je apparatuur. Die signalen kunnen afkomstig zijn van de meegeleverde afstandsbediening – met als toepasselijke naam Smart Control – of via de Harmony-app op een smartphone.

De afstandsbediening communiceert met de hub via radiofrequentie (RF). De hub zelf vertaalt de commando’s en zendt ze door naar apparatuur met een infrarood oog. En daar komt meteen het grote voordeel van radiofrequentie achter de hoek kijken. RF heeft in tegenstelling tot infrarood geen zichtlijn of line of sight nodig. Je moet dus met de afstandsbediening niet exact richten naar de toestellen die je wil bedienen. Sterker nog: de toestellen kunnen gewoon in een gesloten kast worden geplaatst, mits je rekening houdt met enkele plaatsingsvoorschriften.

Naast de afstandsbediening kan je ook je eigen smartphone gebruiken om via een app met de hub te communiceren, gebruikmakend van het WiFi-netwerk.

En dat is nog niet het einde van het verhaal. Bovendien kan de hub Bluetooth-signalen verzenden naar gameconsoles als de Xbox One, Xbox 360, Wii en de PS3.

Installeren

Installeren is dead easy. Sinds zijn lancering een tijdje terug, werd het installatieproces volledig bijgewerkt. De hub aansluiten op een stopcontact en vervolgens de Harmony app installeren, zijn de eerste stappen. Druk daarna op de paren-knop op de hub om via Bluetooth te connecteren met de app op je smartphone. Daarna moet je de hub toegang geven tot je draadloze netwerk.

De app gidst je vervolgens in een kleine tien minuten doorheen de set-up. Wie nog niet eerder een Harmony afstandsbediening had, moet zich registreren en een account aanmaken. Wie wel al een andere Logitech afstandsbediening heeft, kan zijn vroegere set-up importeren (dit konden we niet testen). Om de set-up van de hub aan te passen, dien je je wel binnen hetzelfde wifi-netwerk te bevinden.

De app geeft visueel aan waar je best alle apparatuur plaatst. Plaats je de hub in een afgesloten kast – zoals dat bij ons het geval is – dan dien je de meegeleverde miniblaster buiten de kast te positioneren. Met de miniblaster is het mogelijk toestellen die zich buiten de kast bevinden, zoals een televisie of een projector die aan het plafond hangt, te bedienen.

De hub heeft in onze test geen zichtlijn nodig voor het uitzenden van het infrarood signaal. Het signaal raakt via het weerkaatsen op de binnenkant van de kast tot bij het apparaat. Mocht je toch problemen ondervinden, kan je de miniblaster ook gebruiken om apparatuur op andere rekjes in je kast te bedienen. Tot 2 miniblasters kunnen worden aangesloten op de hub.

Toestellen worden automatisch herkend als ze op het draadloze netwerk zitten. En door merk en referentienummer op te geven kan je ze terugvinden in de database van Harmony. Die database telt liefst 270.000 apparaten en meer dan 6.000 merken. Let wel op: je kan maximaal acht apparaten toevoegen. Tel dus voor alle zekerheid alle toestellen in jouw bezit, inclusief degene die je misschien nog gaat aanschaffen.

Naast AV-apparatuur inclusief de multiroom producten van Sonos, kan je ook smart home toepassingen zoals de Philips Hue slimme led-lampen en Google Nest toevoegen.

Afstandsbediening

De meegeleverde afstandsbediening is elegant vormgegeven en ligt goed in de hand. Bovenaan bevinden zich drie grote snelknoppen voor activiteiten, en die kan je aanpassen in de app. Eigenlijk heb je er dubbel zoveel ter beschikking: door het principe van eenmalig kort indrukken of langer indrukken op een knop. De drie snelknoppen worden er zo zes, en kunnen dus zes activiteiten aansturen.

De afstandsbediening is voldoende licht om makkelijk in de hand te nemen. Dat is onder meer te danken aan de batterij die Logitech gebruikt: een kleine CR2032 knoopcel batterij. Volgens Logitech gaat die een jaar mee. Straffe prestatie van Logitech als je het ons vraagt. Zeker als je de prijs bekijkt: voor 3 euro kan je makkelijk een pakketje met 5 van dergelijke batterijen in huis halen.

Bedienen met de app

Zoals gezegd kan je jouw apparatuur ook gaan bedienen met je smartphone. Er is een app beschikbaar voor Android en iOS. Hoewel de app best handig is – vooral bij het installeren en de set-up is hij broodnodig – gebruikten we in de praktijk vooral de meegeleverde afstandsbediening. Bij een afstandsbediening voel je fysiek de knoppen aan in het donker en heb je het volume in een mum van tijd bijgesteld, zonder dat je je ogen van het scherm moet houden.

We hebben ook de functionaliteit van de app met een Sonos-systeem getest, en die valt toch wat tegen. Je kan enkel je favorieten oproepen om ze af te spelen: dat kan een muzieknummer zijn, een afspeellijst of een radiostation. Verder dan dat gaat het niet.

Activiteiten die het hem doen

Oké, we zijn nu aangeland bij het onderdeel waarom je deze Harmony in huis wil halen: de activiteiten. Door bijvoorbeeld op de knop met als activiteit ‘film kijken’ te drukken, kan je meteen van start gaan met een avondje cinema. En dit zonder dat je de afstandsbediening van je versterker, Blu-ray-speler, projector of televisie erbij moet halen om elk toestel afzonderlijk in te schakelen.

Het instellen maak je zo moeilijk of makkelijk als je zelf wil. Eens je alle toestellen hebt toegevoegd, kan je activiteiten aanmaken. Denk op voorhand even na met welk apparaat je het volume wil regelen, met welk toestel je van zender verandert, en welke ingang wordt gebruikt op je tv of projector.

Alle toestellen in onze set-up werden vlot gevonden of konden manueel worden toegevoegd: een settopbox, een versterker, een projector, Hue-lampen, Sonos, een Blu-ray-speler en zelfs een splinternieuwe mediaspeler met Kodi erop. Het werkte allemaal wonderwel.

We maakten activiteiten aan zoals Netflix, een filmpje kijken via onze mediaspeler, en het luisteren naar Spotify. Het is een echte verademing als je met één druk op de knop alles kan opstarten en meteen in de filmactie kan duiken.

Bijkomende voordelen

Doordat de hub nu het centrale element is, en niet langer de afstandsbediening zelf, zijn updates en aanpassingen nu stukken makkelijker dan vroeger het geval was. Je moet de afstandsbediening niet langer aansluiten op een computer en software installeren of updaten. Gewoon de app opstarten op je smartphone, wijzigingen aanbrengen en klaar is kees. Voor wie met de regelmaat van een klok nieuwe apparatuur in huis haalt, is dit een verademing.

Beperkingen

Er zijn wel een aantal beperkingen waar je rekening mee moet houden. Zoals reeds gezegd, kan je maximaal 8 toestellen gaan bedienen. Bovendien kan je slechts 6 activiteiten programmeren.

Een minpuntje in een home cinema set-up is het ontbreken van achtergrondverlichting op de meegeleverde afstandsbediening. Mogelijks wil Logitech op deze manier de batterij sparen, je dwingen om de smartphone-app te gebruiken of je een beetje pushen naar een duurdere afstandsbediening.

Er is bovendien geen ondersteuning voor communicatieprotocollen als Z-Wave en ZigBee. Het is maar dat je het weet.

Conclusie

We zijn uitermate gecharmeerd door deze vrij goedkope oplossing (100 euro) om al je apparatuur met één druk op de knop te bedienen. Eens je alles hebt ingesteld, werkt alles wonderwel en vlug. En als je het gewoon bent, wil je eigenlijk niet meer terug naar al die verschillende afstandsbedieningen.

Reageer