‘De eerste modulaire smartphone’, zo werd de G5 door LG genoemd. Het toestel beloofde vernieuwing en een uniek concept. Wij gingen met het toestel en zijn modulaire componenten aan de slag.

Modulair?

De modulaire smartphone: wat moeten we ons daarbij voorstellen? Modulair houdt in dat je het toestel met behulp van accessoires/externe apparaten meer kan gaan personaliseren. Het eerste idee van een modulaire smartphone kwam er van het intussen opgedoekte Project Ara.

LG ging ook aan de slag met het concept en de G5 was daarvan het resultaat: een smartphone die je in twee delen kan opsplitsen en aan de hand van ‘Friends’ verder kan aanpassen naar wat jij belangrijk vindt.

Hecht je bijvoorbeeld veel belang aan een goede camera, dan kan je een cameramodule meenemen. Wil je liever extra opslag voor al je apps en bestanden, is meer geheugen een optie. Of heb je meer aan RAM-geheugen om volop te kunnen gamen, dan neem je die module mee. Of dat is althans de theorie.

lg-g5-3Design

Het modulaire gegeven heeft echter niet zo’n grote invloed op het design als je misschien zou denken. Op het eerste gezicht ziet de G5 er dan ook herkenbaar uit: het scherm is 5,3 inch groot en de behuizing is gemaakt van aluminium. Achteraan vind je, zoals bij LG de gewoonte is, een vingerafdrukscanner.

Toch is de G5 niet zoals andere smartphones: door een druk op de zijkant kan je de behuizing loskoppelen van de accu. Je kan met andere woorden de batterij vervangen en zo langer plezier uit jouw toestel krijgen. Iets wat we de laatste jaren amper nog zien, dus hiermee scoort LG alvast goede punten.

Maar even terug naar het design: dat mocht wat ons betreft wel iets beter. De vormgeving is niet echt ergonomisch en het toestel ligt dan ook niet echt gemakkelijk in de hand. De behuizing voelt ook iets te goedkoop aan voor een toestel in deze prijscategorie, wat eigenlijk niet zou mogen. Toch is de G5 best wel stijlvol, maar de materiaalkeuze mocht wat ons betreft dus wel beter.

Friends

Van LG kregen we ook enkele Friends mee, die het modulaire aspect van de G5 moeten aanspreken. Helaas kan je niet echt van een modulair concept in de pure zin van het woord spreken.

Wij kregen van LG enkele Friends mee: de cameramodule CAM Plus, de 360 VR-bril en de 360°-cam.

De idee achter CAM Plus-module is niet zozeer om jouw cameralens te verbeteren voor mooiere foto’s, maar wel om het nemen van foto’s aangenamer te maken.

We leggen uit: de CAM Plus is een beetje dikker dan de G5 en moet het daardoor gemakkelijker maken om het toestel stabiel te houden bij het nemen van foto’s. Je krijgt ook extra controls, zoals een zoomwiel en twee extra knoppen. Op zich wel handig, maar op zich is er natuurlijk ook niets mis met foto’s nemen via het scherm.

lg-g5-friends

De CAM Plus voegt voor de rest geen meerwaarde toe aan de kwaliteit van jouw foto’s en dat vinden we bijzonder jammer. De CAM Plus had eigenlijk daadwerkelijk betere foto’s moeten opleveren.

Van de modules die we meekregen, was de CAM Plus de enige die je daadwerkelijk op de G5 stopt. Met de 360° Cam neem je (uiteraard) 360°-foto’s, die best leuk en creatief zijn, of maak je coole filmpjes die je dan op de 360 VR-bril kan bekijken.

Die VR-bril ziet er op zich best nog goed uit: een straks grijs design in een compacte vormgeving. De afwerking is echter niet zo fameus: het toestel voelt (alweer) goedkoop aan en zit heel strak op het hoofd. Bovendien krijg je nooit echt het gevoel volledig afgesloten te zijn van de buitenwereld omdat er redelijk wat omgevingslicht blijft binnenvallen.

Bovendien is de scherpstelling van de lenzen nogal omslachtig. De lenzen kan je scherpzetten door er langs de binnenkant van de bril aan te draaien. Dus dat betekent dat je telkens opnieuw de bril moet afnemen, draaien, kijken of het beeld scherp is, opnieuw afnemen, draaien, nog eens kijken… Vervelend!

Ook de content is niet spectaculair. Een zombiefilmpje wist ons nog te bekoren, maar door de povere pasvorm van de bril leek het soms meer op een 3D-film dan op VR.

We hadden dus best meer verwacht van deze Friends. LG heeft ook de TONE PLATINUM in huis, een draadloze headset waarmee je kan bellen of muziek kan beluisteren. Maar ook hier geldt: wat is hier modulair aan?

Misschien nog de meest interessante Friend is de Charging Cradle, waarmee je de batterij van de G5 in een mum van tijd kan opladen. Hoe snel precies wordt niet gezegd, maar LG spreekt over ‘seconden’. Is jouw batterij opgeladen, dan kan je de Charging Cradle ook gebruiken als energiebron voor jouw tablet via een usb-kabel.

Scherm

Het 5,3 inch scherm kreeg een resolutie van 2560 x 1440 pixels mee, goed voor 554 pixels per inch. Het contrast kan je zeker goed noemen, maar de kijkhoeken zijn dan weer niet echt super.

LG positioneert de G5 binnen het topgamma, maar een echt topscherm is het niet. Wat wel leuk is, is het Always-On scherm, waardoor je altijd snel de klok op jouw smartphone kan raadplegen en notificaties kan bekijken. Echt nieuw is dit niet, maar LG werkt het wel heel goed uit: zo krijg je telkens te zien wat je precies ontvangt, zoals een WhatsApp-bericht.

Camera

De G5 is qua camerawerk uitgerust met een dubbele lens: een ‘gewone’ 16-megapixelsensor en een tweede, 8 megapixel groothoeklens. Een leuk idee, waarbij je snel kan switchen tussen de twee.

De groothoekcamera is heel leuk als je bijvoorbeeld een landschapsfoto wil maken, of een foto van een groot gebouw waar je vlak bij staat. De 135 graden die de lens vastlegt, is trouwens vergelijkbaar met het gezichtsveld van de mens. Ook naar deze camera overschakelen verloopt eenvoudig: gewoon op het icoontje tikken.

lg-g5-camera

Hou er wel rekening mee dat deze camera kwalitatief minder goede foto’s levert dan de 16 megapixelbroer. Bij helder licht valt dit verschil wel nog mee, maar in donkere omgevingen zie je het verschil duidelijk. De groothoeklens heeft dan ook maar een diafragma van f/2.4, dat van de andere lens is f/1.8.

Qua detail, kleuren en witbalans doet de G5 het wel heel goed. Er is een mooi evenwicht te zien in foto’s en filmpjes en scherpstellen gaat heel vlot. Al bij al een geslaagde camera van de G5.

Software

De G5 draait op Android 6 met daarover de UX 5.0-skin. Veel nieuws brengt die echter niet. Smart Settings blijft een handige optie, waarbij je bepaalde instellingen automatisch kan laten laden wanneer je thuis bent.

Je kan ook de apps-schermen gaan aanpassen en bepalen hoeveel apps je onder en naast elkaar wilt en er zijn verschillende animaties tussen het swipen mogelijk. Helaas is er ook wat bloatware aanwezig, waardoor je altijd apps zal hebben die je eigenlijk niet wilt en die je niet kan verwijderen.

Conclusie

De G5 is op zich best een degelijk toestel, maar slaat wat ons betreft de modulaire bal volledig mis. De externe modules kan je hoogstens als accessoires zien en voegen niets substantieels toe aan het toestel. Ook het design kon zeker beter en de goedkope feel waren we nogal snel beu. De camera is meer dan degelijk bij veel licht, maar stelt teleur in het donker. De software zit wel goed.

Als we alles optellen moeten we vaststellen dat de G5 geen potten zal breken. LG verdient lof voor op zoek te gaan naar vernieuwing, maar het heeft duidelijk nog werk aan de winkel.

sony-h-ear-go-4

Klik hier om producten in te laden

Reageer