Voor wie een kantoorjob uitoefent en hele dagen voor een computerscherm zit, is een goede monitor een absolute must. Wij gingen aan de slag met een wel heel uniek toestel: de 21:9 Curved Ultra Wide-monitor van LG.

Veel mensen stoppen veel tijd in de aankoop van een goede televisie, smartphone of tablet, maar voor wie een kantoorjob uitoefent is het de monitor die het belangrijkste scherm wordt. Heel wat mensen – programmeurs, helpdeskmedewerkers, administratief bedienden, grafisch vormgevers en ook wij als redacteurs – kijken dagelijks acht uur en meer naar hun werkmonitor en dus is het belangrijk dat er een goed scherm voor je neus staat.

LG-scherm02

Design

Vooraleer we de beeldkwaliteit van het scherm bespreken, moeten we het toch even over het ontwerp van de UC97 hebben. Wat meteen opvalt is de 21:9-verhouding van het toestel, waardoor het toestel breder is dan de standaard 16:9-ratio die we bij de meeste schermen zien. Bovendien is het scherm gebogen. Door de combinatie van de curve en de 21:9-verhouding wordt je echt in het scherm opgenomen en zelfs bijna omringd.

In het begin is het wat wennen als je van een standaardscherm overschakelt, maar de voordelen van dit design worden al snel duidelijk. Elk deel van het scherm blijft even dicht bij jouw ogen staan, iets wat op een 34 incher geen overbodige luxe is. Bij een ‘plat’ 34 inch scherm wordt het beeld al snel te groot om van dichtbij echt comfortabel te kunnen werken. Door de curve ontwijk je dit probleem en kan je eigenlijk in één oogopslag het hele scherm bekijken. Mocht je het nodig vinden, kan je het scherm ook gaan tilten. Meer aanpassingen kan je weliswaar niet doorvoeren, wat toch wel een beetje jammer is.

LG-scherm04

Beeldkwaliteit

Het scherm heeft een WQHD-resolutie (3440 x 1440 pixels) en is heel knap. Ook hier is het evenwel wennen, want door de hogere resolutie worden tekst en afbeeldingen kleiner getoond. Toch blijft alles heel goed leesbaar, zodat je na een korte gewenning misschien zal vinden dat andere schermen tekst veel te groot weergeven.

Kleuren zijn iets te levendig naar onze smaak, maar eigenlijk went dit ook nog best. Veel hangt ook af van waar je het scherm precies voor gaat gebruiken. Voor pure tekstverwerking, bijvoorbeeld, mag het allemaal ietsje minder fel zijn, maar voor grafici is een levendig kleurenpalet net handig.

Al bij al waren we heel tevreden over de beeldkwaliteit van de UC97, en gezien het segment waar deze monitor zich in bevindt, mag dat ook wel.

LG-scherm03

Functionaliteit

Een scherm dat zich voor een groot deel op de professionele sector richt, moet natuurlijk wel wat kunnen. Gelukkig hebben ze dit ook bij LG door. Met Dual Monitor kan je met twee pc’s tegelijkertijd op hetzelfde scherm werken. Dit moet je echter meer zien als gimmick, want we merkten dat de schermbreedte in deze modus niet optimaal gebruikt wordt. Een beetje jammer en ook enigszins wat vreemd, maar anderzijds is dit een functie die je niet al te veel zal gebruiken, ook niet op kantoor bijvoorbeeld. Toch zou je van een scherm van dit kaliber willen dat dit degelijk werkt.

Je kan ook je muis en je toetsenbord rechtstreeks op de monitor kan aansluiten, naast de twee pc’s. Gebruik je elke aangesloten pc apart, dan doet LG het wél heel goed. Het scherm is ‘slim’ genoeg om te herkennen welke pc of laptop je gebruikt en zal vervolgens de muis- en toetsaanslagen op die computer doen. Zet je de andere pc aan, zal het scherm automatisch overschakelen naar dat toestel en de functies van je muis en klavier naar de andere pc brengen. Een gemakkelijk en handig systeem.

LG-scherm01

LG levert voor de UC97 ook specifieke software, waarmee je nog meer uit het scherm kan halen. Zo kan je met Screen Split je scherm gemakkelijk gaan managen. Als je met meerdere softwareschermen moet merken is dit heel handig, want je kan die netjes naast mekaar gaan zetten en zo een pak meer overzicht creëren.

LG-scherm06

Conclusie

Het gebogen scherm en de atypische schermverhouding van 21:9 maken van de UC97 een schitterend scherm voor kantoortoepassingen (wij testten het scherm ook vooral in dat opzicht). Door het design hoef je amper je hoofd nog te bewegen als je de verschillende hoeken van het scherm wilt bekijken, waardoor je jouw nek wat spaart. Omdat je niet constant van scherm moet wisselen, kan je ook sneller werken.

Ook over de beeldkwaliteit kunnen we enkel maar heel positief zijn: de hoge resolutie is schitterend en kleuren zijn mooi levendig.

Wil je het scherm in een kantooromgeving gaan gebruiken (en daar mikt LG ook op), dan zal je heel veel moeite moeten doen om een beter toestel te vinden. De LG-software maakt werken een pak aangenamer en zorgt er ook voor dat je geen tweede scherm meer nodig hebt om alles overzichtelijk te houden.

LG-scherm05

Als we toch een negatief puntje mogen geven, dan is het wel voor de prijs. Akkoord, je haalt een echt topscherm in huis, maar met een adviesprijs die rond de 1000 euro schommelt, ben je meteen een aardig spaarcentje kwijt. Voor de gemiddelde consument zal dit waarschijnlijk iets te duur zijn, maar bedrijven en professionals die enkel het beste in huis willen halen, zitten met de UC97 zeker goed.

Ontdek hier enkele monitoren van LG

Klik hier om producten in te laden

Reageer