Wie regelmatig labels moet afprinten voor pakjes, brieven of het classificeren van documenten en mappen, kan best een goede labelprinter gebruiken. Met de Icon bracht Leitz vorig jaar een draadloze labelprinter uit die met slimme cartridges labels van verschillende groottes kan afprinten. Maar kwijt hij zich ook goed zijn taken? We deden de test.

Design

De Leitz Icon valt meteen op door zijn aparte design. Hij is klein en weegt slechts 1,3 kg. Met een optioneel batterijpack kan je hem zelfs tot 12 uur autonoom gebruiken. Jammer dat de stroomadapter extern is en een joekel van een beest is, die een beetje het knappe design teniet doet.

Slimme labelprinter

Over naar het concept van deze labelprinter. Leitz spreekt van een slimme labelprinter. De labelprinter werkt met speciaal vervaardigde cartridges. Die zijn voorzien van een chip waardoor de printer bij plaatsing de cartridges automatisch herkent in de software.

Maak je bijvoorbeeld een label aan en past die niet op de cartridge, dan zal die vertellen welke cartridge je nodig hebt. Gedaan dus met gesukkel met printerinstellingen. Vooral wanneer je met verschillende labels en stickers werkt, en met meerdere personen, is dit handig. Ook als de cartridge bijna leeg is krijg je een melding, zodat je ruim op tijd een nieuwe cartridge in huis kan halen.

Leitz biedt zo’n twintig verschillende cartridges aan in verschillende formaten en zelfs materialen zoals papier, plastic en karton. Bovendien dacht Leitz ook aan het milieu: alle cartridges zijn gemaakt van papierpulp en zijn 100% recycleerbaar.

Een voordeel van een dedicated labelprinter is dat je met een rol zelfklevend papier kan werken en niet langer hoeft te knoeien met vellen labelsheets waar het een hele klus is om bijvoorbeeld alleen maar een adreslabel mooi gecentreerd op het etiket te krijgen, laat staan verschillende adressen.

De Icon labelprinter print allerhande labels af via een pc of een mac, en zelfs vanaf een iOS-toestel dat de AirPrint-technologie van Apple ondersteunt. De labelprinter zelf kan je bedraad aansluiten via een usb-kabel of zelfs draadloos laten connecteren.

Installatie en gebruik

Vooraleer je van start kan gaan met afprinten, dien je eerst de software te installeren op de pc of Mac, of de iOS-app te downloaden (sinds eind januari is er ook ondersteuning voor Android). In onze eerste test met een Mac konden we erg makkelijk onze contacten uit het Mac-adresboek importeren. Daarna duid je gewoon aan welke adressen je op je labels wil laten verschijnen, kies het juiste label en de labels worden razendsnel afgedrukt.

Maar bij het wisselen van een cartridge liep het opeens mis. De software herkende niet de nieuwe cartridge. Herinstalleren van software en resetten van de printer hielp niet. Nochtans als we even naar de firmware en instellingen van de labelprinter zelf kijken, gaf hij wel de juiste cartridge aan. Er moet dus iets mis zijn met de software op bepaalde computers. Een clean install op een tweede Mac lukte wel.

Draadloos

Ook het draadloos opnemen van de printer in een netwerk, via de WPS-knop, lukte ons op de eerste Mac niet. Nochtans gaat het om een normale thuissituatie met vlotte toegang tot routerinstellingen. We kunnen ons voorstellen dat op de werkvloer en op kantoren, met het overvloed aan draadloze netwerken, verschillende computers en dergelijke, dit niet van een leien dakje zal lopen. Je kan wel rechtstreeks in de WiFi-instellingen van de printer gaan prutsen, via de meegeleverde handleiding waar alles duidelijk in staat uitgelegd.

Afprinten via de iOS-app lukt wel vlotter. Eerst moet je verbinding maken met het zelf opgezet netwerk van de printer. Daarna kan je de printer in jouw eigen WiFi-netwerk opnemen. Als je vervolgens labels wil afdrukken via de app, moet je wel eerst connecteren op het WiFi-netwerk van de Leitz Icon.

In de praktijk

Maar eens alles goed is geïnstalleerd, kwijt de labelprinter zich wonderwel van zijn taak. Dankzij het geïntegreerde snijsysteem hoef je niet langer aan de slag met een schaar of snijmes. En alle labels worden mooi en volledig uitgeprint. Wij labelden probleemloos en erg vlot een volledige elektriciteitskast en verschillende mappen in ons thuiskantoor.

Je hebt erg snel toegang tot DropBox of het adresboek van je smartphone, zodat je vlug een adreslabel kan afprinten. Een minpuntje treedt wel op bij het importeren van een reeks adressen. Met iCloud van Apple hebben we al onze contacten ingedeeld in groepen, maar die kan je niet afzonderlijk importeren. Het is alles of niets. Heb je honderden adressen staan, dan is dit een hele klus om bijvoorbeeld enkel en alleen de adressen van degenen naar wie je een kerstkaartje wil sturen er uit te halen.

Ook autonoom te gebruiken

Wie dat wenst kan de labelprinter ook volledig autonoom gebruiken door een optioneel batterijpack die het 12 uur uitzingt. We denken aan het op locatie printen van labels en badges, bijvoorbeeld op een congres of een magazijn.

Conclusie

De Leitz Icon is beschikbaar voor een richtprijs van 149 euro excl. BTW. Niet goedkoop en eigenlijk pas handig als je massa’s dingen moet gaan labelen. We denken dus vooral aan een professioneel gebruik van deze labelprinter. Hoedje af voor Leitz die van een banaal product als een labelprinter een voortreffelijk product maakt. Nog wat sleutelen aan de software en het komt allemaal wel goed.

Nog op zoek naar een printer? Bekijk hier het aanbod!
Klik hier om producten in te laden

Reageer