De opslagruimte van je smartphone of tablet is vaak binnen de kortste keren tjokvol. En omdat niet elk toestel een manier heeft om die opslag uit te breiden, is een oplossing zoals de LaCie Fuel best wel handig. Tijd voor een test.

De LaCie Fuel is een draadloze harde schijf van 1 terabyte (TB) die de opslagruimte van je mac of pc, tablet, smartphone of Apple TV flink vergroot. In het bijzonder komt het er op neer dat je mediabestanden als muziek, foto’s en video’s op de Fuel bewaart, zodat je ruimte op je smartphone of tablet vrij houdt voor bijvoorbeeld apps.

Look & specs

Het design van de producten van LaCie is niet-alledaags en best wel stijlvol, en dat is bij deze Fuel niet anders. De grijskleurige vierkante box (115 op 115 mm) met daarin de harde schijf voelt degelijk aan maar is niet schokbestendig. Eén hoek kreeg een oranjekleurige uitsparing mee die moet dienen om een lanyard te bevestigen.

Aan één zijkant is er een aansluiting voor een USB 3.0-kabel die Lacie03tegelijk dienst doet als aansluiting voor een stroomadapter en als transfer voor bestanden naar een computer. Aan een andere zijde zitten de stroomknop en indicatieleds voor de stroom en het WiFi-netwerk.

De opslagcapaciteit van 1 TB is grosso modo goed voor 500 films, 160.000 liedjes of 190.000 foto’s. De Fuel heeft een ingebouwde batterij en eens volledig opgeladen goed voor maximaal 10 uur draadloos gebruik. Veel hangt wel af van het aantal toestellen – maximaal vijf – dat je met de Fuel verbindt.

Lacie04

 

Apps en toegang op afstand

Sinds 2012 is LaCie voor het grootste deel in handen van Seagate. De Fuel is het eerste gezamenlijke product en dat zie je meteen aan de app die je dient te installeren op je iPhone of iPad: de Seagate Media app. De app is er overigens ook voor Android en de Amazon Kindle. Na installatie van de app dien je manueel verbinding te maken met de WiFi hotspot van de LaCie Fuel.

Via de instellingen beveilig je best eerst dat netwerk want standaard is dat onbeveiligd. Dat gebeurt via een paswoord, maar dat kan door iedereen die toegang heeft tot het netwerk zomaar gewijzigd worden. Van een beheerder is geen sprake. Bovendien kan je niet bepaalde mappen gaan beveiligen.

Je kan de Fuel ook verbinden met een draadloos netwerk en hem gebruiken als WiFi-hotspot. Zo blijft je smartphone of tablet nog in staat om mails en notificaties te ontvangen tijdens het streamen.

Lacie05

Media & apps

Eens de verbinding is opgezet, plaats je de bestanden op de Fuel. Bestanden draadloos verplaatsen gaat wel niet al te vlot. Een bestand van 237MB (mp4) van je computer draadloos naar de Fuel duurt een kleine minuut. Ter vergelijking: een mkv-bestand van 1,68GB (720p-resolutie) hadden we in een 15-tal seconden overgezet van een MacBook Air (met USB 3.0-poort) naar de LaCie Fuel via de USB 3.0-kabel. Heb je dus een stevig filmbestand op de computer staan en je beschikt over USB 3.0, gebruik dan bij voorkeur de USB 3.0-kabel.

Het luik afspelen dan. Zowel via de iOS app als op Mac OS X lukt het niet om mkv-bestanden zonder slag of stoot af te spelen. Na 17 seconden hangt ons 720p mkv-bestand. Het mp4-bestand draadloos afspelen op de iPhone of mac lukt wel vlekkeloos. We gingen nog een stapje verder en speelden hetzelfde mp4-bestand op 3 verschillende toestellen af en dat lukte perfect. De boodschap: hou het dus bij mp4-bestanden als je onderweg filmpjes of tv-reeksen wil bekijken.

Extra’s

De Seagate Media-app deelt extra gegevens over de Fuel met jou, zoals de resterende batterijduur, en je kan ook enkele andere instellingen beheren zoals het inschakelen van een ecomodus, en toestaan dat DLNA (voor het streamen van media) en Samba (voor verbinding met mac of pc) worden ingeschakeld.

Als je dat wenst kan je ook connecteren op je Dropbox-account. Om onderweg bestanden te raadplegen, wanneer er geen internetverbinding is, moet je wel eerst even synchroniseren.

Lacie02

Tot slot werkt de LaCie Fuel ook perfect als mobiele Airplay-mediaspeler en kan je bestanden streamen via de Apple TV naar je televisie.

Een app voor Windows of mac ontbreekt nog. Je moet een ip-adres intikken om bij de instellingen te komen.

[review]

Reageer