Thuis een snel, stabiel en veilig internetnetwerk opstellen is niet altijd even gemakkelijk. Vooral in oude gebouwen kan het netwerk wel eens minder goed bereikbaar zijn. Een powerline-netwerk, dat over je stroomnet loopt, kan hierbij een oplossing bieden. Wij testten de dLan 500 AV Wireless+ van Devolo voor je uit.

Eerst en vooral even kort uitleggen hoe een powerline-netwerk werkt: het systeem bestaat uit verschillende adapters, waarbij twee het minimum is. Het netwerk begint altijd bij de verzender, die je via een ethernetkabel op je modem aansluit en vervolgens via een stopcontact op het stroomnet aansluit. Vervolgens kan je binnen je woning meerdere ontvangers installeren, die je via een soortgelijke adapter in een stopcontact naar keuze kan stoppen. Het internetsignaal wordt vervolgens via je elektriciteitsnet van je modem via de adapters verstuurd en ontvangen, wat het bereik van je netwerk vergroot en overal even stabiel maakt. De ontvangende adapter kan je dan via een ethernetkabel op je desktop, gameconsole of notebook aansluiten en zo met het internet verbinden. In principe is er geen begrenzing op het aantal adapters dat je kan installeren, al leggen de meeste fabrikanten het maximum op 16.

In de doos

In het dLan 500 AV Wireless+-pakket vind je twee adapters, waarmee je een eerste stap kan zetten richting het oprichten van een powerline-netwerk. Om de verzender-adapter te verbinden met je modem, zit ook een ethernetkabel in het pakket inbegrepen. Verder vind je ook een cd met software waarmee je je verbindingen kan bekijken en bepaalde instellingen kan wijzigen.

De installatie

Om meteen met de deur in huis te vallen: de installatie van dit systeem verloopt moeiteloos en duurt slechts enkele minuten. Je hoeft enkel je verzend-adapter uit te halen, via de ethernetkabel aan te sluiten op je modem en in het stopcontact te stoppen. Daarna plaats je de ontvanger-adapter in een stopcontact in de ruimte waar je de internetverbinding wil versterken, geef je het meegeleverde netwerkwachtwoord in, verbind je de computer, televisie of spelconsole met de adapter via ethernet en je bent klaar. Geen gedoe met software, uitgebreide instellingen of meterslange bekabeling. Je kan op een adapter tot drie toestellen via de kabel verbinden.

Deze dLan 500 AV Wireless+ heeft als extra voordeel dat je draadloos je smartphone, tablet of laptop op het netwerk kan aansluiten, zodat voor vele toestellen een ethernetkabel zelfs niet meer nodig is.

De werking

In de kamer waar wij het systeem uittestten, merkten wij een groot verschil qua snelheid en stabiliteit van de Devolo-verbinding in vergelijking met het originele netwerk van onze provider. Zo zagen wij twee verbindingsstreepjes zowel op onze laptop als op onze smartphone stijgen tot het maximum van vijf.

De adapters zijn redelijk breed en passen niet goed in een viervoudige contactdoos, maar voor een optimaal signaal is het dan ook beter dat je de ontvanger rechtstreeks op je stopcontact aansluit. Dankzij het ingebouwde stopcontact in de adapter verlies je bovendien geen toegangspunt tot het stroomnetwerk.

Met de bijgeleverde software kan je verschillende (beveiligings)instellingen wijzigen, de snelheid testen en een overzicht van je netwerk bekijken. De ‘500’ in de naam van het toestel houdt in dat je snelheden tot 500 Mbps kan halen. Een bestandstransfer tussen twee computers leverde een snelle 138.4 Mbit/s op, wat meer dan genoeg is.

Conclusie

Dit slimme systeem is bijzonder handig als je snel een gebruiksvriendelijk, snel en stabiel netwerk in je hele huis wil installeren zonder al te veel gedoe met bekabeling. Het is niet enkel snel geïnstalleerd, het bereik blijft ook mooi stabiel en gaat snel. Het draadloze signaal is bovendien een handige toevoeging voor mobiele apparaten zoals tablets en smartphones, zodat je niet aan ethernetkabels gebonden blijft.

Reageer