AOC game monitor

Voor pc-gamers is de monitor waarop zij hun games spelen van virtueel levensbelang. Wij gingen aan de slag met de G2770PQU van AOC en penden onze bevindingen neer.

Gamers besteden graag heel wat aandacht en centen aan hun desktop: de krachtigste processoren, de nieuwste grafische kaarten en de beste koeling. Ook hun gamegear (toetsenborden, muizen en headsets) is voor hen belangrijk. Maar het belang van een goed scherm wordt nogal vaak onderschat.

Nochtans is een goede gamemonitor belangrijk als je echt op een vloeiende manier wilt gamen en als je van plan bent om uren aan je scherm gekluisterd te blijven om queesten te vervullen in World of Warcraft of deathmatches te spelen in Call of Duty. Een goede beeldkwaliteit is daarbij onontbeerlijk.

Design

Nog voor we het over het beeldscherm hebben, bespreken we wat eerst opvalt als je het toestel uit de doos haalt, namelijk het design. Op het eerste gezicht is de G2770PQU niet echt speciaal, ook niet op een negatieve manier: het 27 inch scherm is mooi groot en komt op een stevige voet.

Het scherm is uitgerust met verschillende connectoren: D-Sub, DVI, HDMI en DisplayPort. Het display beschikt ook over swivel-, pivot- en tilt-functie, waardoor je het volledig naar je eigen zin kan gaan plaatsen. Wie verschillende schermen naast elkaar wil zetten, kan het scherm volledig verticaal zetten. Je kan met andere woorden het scherm zo gaan instellen dat het perfect bij je bureau of gamesetup past.

Beeldkwaliteit

De G2770PQU is uitgerust met een Full HD-scherm en biedt een refresh rate van 144 Hz. Wat ons betreft had die resolutie best nog wat hoger mogen liggen, maar dat de verversingssnelheid zo hoog ligt, maakt veel goed. Die is immers belangrijk voor de vloeiendheid van je beeld en dus voor je game-ervaring.

Wanneer je het toestel uit de doos haalt, zal je weliswaar eerst nog aan het kalibreren moeten gaan. De startwaarden zijn namelijk niet zo denderend, maar verlaag de helderheid en breng de gammawaarde een beetje hoger en je merkt al meteen een groot verschil. Vooral in de grijswaarden zal je een groot verschil zien qua detailweergave. Belangrijk, als je wilt zien of er in je game in een donker hoekje ergens een tegenstander opgesteld staat.

De contrastratio van 500:1 lijkt wat karig, maar al bij al valt dit in de praktijk nog mee. Ja, kleuren zijn iets minder levendig dan wat we gewild hadden, maar de prijsklasse waarin deze monitor zich bevindt waarborgt dit enigszins.

De refresh rate van 144 Hz is dan wel weer indrukwekkend. Of je nu een snelle shooter speelt of een spel als League of Legends, een hoge refresh rate kan nooit kwaad. Je merkt het verschil pas echt als je de monitor naast een 60 Hz-scherm zet. De G2770PQU verwerkt beelden ongelooflijk vloeiend, zonder glitches of haperingen. Waar je aan scherpte toch wel enige toegeving moet doen ten opzichte van een 2560 x 1440-scherm, krijg je qua vloeiendheid meer dan terug dankzij deze 144 Hz-techniek.

Conclusie

Dit 27 inch scherm is met zijn adviesprijs van 299 euro een wel heel interessante optie voor wie veel belang hecht aan bewegingsscherpte en gebruiksgemak. Op het vlak van design moet je geen wonderen verwachten, al kan je natuurlijk wel gebruikmaken van de verschillende standen waarin je je scherm kan plaatsen en draaien.

Is scherpte meer jouw ding, dan zijn er betere opties verkrijgbaar. De Full HD-resolutie is zowat de standaard geworden, en voor nieuwe games hadden meer pixels best een verschil kunnen maken. Maar in deze prijscategorie is het een beetje kiezen tussen een hoge resolutie of een vloeiend beeld en de focus ligt hier duidelijk op dat laatste. In dat opzicht biedt deze AOC-monitor zeker waard voor jouw geld.

Reageer