Vandaag vindt er heel wat internetverkeer in de digitale woning plaats. De draadloze router moet dus een manusje-van-alles zijn om dit alles in goede banen te leiden. Wij testen de Linksys EA6900, ondertussen de derde generatie 802.11ac routers.
Louter draadloze internettoegang aanbieden voor een computer of twee volstaat niet meer. Onze woningen staan vol met toestellen zoals televisies, laptops, tablets, smartphones en computers die niet meer zonder een internettoegang kunnen om ten volle hun mogelijkheden te benutten. Denk maar aan streamingdiensten zoals Spotify of Netflix, of online gaming.
Hogere doorvoer & instelbare antennes
Even kort schetsen waarvoor de EA6900 van Linksys staat. Het is een dual-band router die een theoretische maximale doorvoersnelheid van 1900 Mbps biedt – 1300 Mbps op de 5GHz-band voor 802.11ac toestellen en 600 Mbps bij 802.11n apparaten. De standaard voor 802.11n lag tot voor kort op 450 Mbps.
Concreet betekent deze hogere doorvoer dat je meer bandbreedte kan geven aan veeleisende streams. De router heeft drie interne en drie externe antennes die, sinds de overname van Linksys door Belkin, nu ook naar eigen wens kunnen ingesteld en gericht worden. Hoe je die dan het best richt, vind je nergens terug. Een gemiste kans: daar moeten fabrikanten van routers toch wel eens iets aan gaan doen.
Aansluitingen
Welke aansluitingen vinden we zoal terug? De EA6900 heeft een Gigabit poort voor aansluiting op het internet en vier Gigabit poorten voor het thuisnetwerk. Er zijn twee USB-poorten, een van het type USB 2.0 en een 10x snellere USB 3.0 poort. Hierdoor kan je op de router bijvoorbeeld zowel een printer als externe harde schijf hangen en die delen in je netwerk. Op servervlak heb je de beschikking over FTP, Samba, DLNA en UPnP. Een iTunes server is niet van de partij.
Installatie
Instellen is een fluitje van een cent. Je hoeft geen software te installeren, meer nog: de naam en de beveiliging met paswoord is standaard al ingesteld. Voor nog meer gebruiksgemak en bediening raden we de Linksys Smart Wi-Fi account aan. We hadden al een account uit vorige tests, en die maakte naadloos de switch naar de nieuwe router. Eens je een account hebt aangemaakt, loont het meteen ook de app voor iOS of Android te installeren op je smartphone. Langs deze weg kan je erg eenvoudig en snel veelgebruikte instellingen wijzigen.
Een van die instellingen is het gastnetwerk. Via de Smart Wi-Fi app kan je gasttoegang snel in- of uitschakelen en het wachtwoord via een tekstbericht of email naar je gasten (5 tot 50) versturen. Via de app heb je tevens een mooi overzicht van alle aangesloten apparaten. Je zal zien dat dit in een doorsnee huishouden er al snel een heleboel zijn. Bovendien kan je bepaalde apparaten of toepassingen een hogere prioriteit (= bandbreedte) geven. Hoe dit juist in zijn werk gaat is onduidelijk, maar de optie is alvast mooi meegenomen.
Verder is ook VPN pass-through van de partij, zodat je kan inloggen op het VPN-netwerk van je bedrijf. Handig voor de thuiswerkers.
Prestaties
Met al die opties zouden we vergeten dat een router toch vooral een vlugge verbinding met internet moet maken. Eenmaal geïnstalleerd konden we een snelheidsverbetering waarnemen in ons thuisnetwerk – waar een eerste generatie 802.11ac router staat – en dit ongeacht het apparaat. Wel even melden dat we niet hebben getest met 802.11ac compatibele gadgets.
De cijfers bevestigen ons gevoel. Voorheen haalden we snelheden van 18 tot 26 Mbps, nu haalden we op sommige momenten 56 à 57 Mbps. Misschien zeggen deze cijfers je niet veel, en dat hoeft ook niet. Velen zullen ook tevreden zijn met de draadlozer router die ze kregen toen ze hun internetabonnement afsloten. Maar wie veel surft, grote bestanden downloadt, vaak streamt of zijn tablet, smartphone en computers regelmatig een update moet geven, zal blij zijn dat deze zaken net iets sneller gaan.
Conclusie
De Linksys EA6900 is het neusje van de zalm onder de Linksys-routers. Hij beschikt over alle toeters en bellen, is supereenvoudig in te stellen, en kwijt zich goed van zijn taken in een multimediaal huishouden. Spijtig dat de hoge prijs voor vele gewone gebruikers ongetwijfeld een struikelblok zal zijn. De richtprijs bedroeg bij de voorstelling op IFA 2013 229 euro, nu vind je hem op sommige plaatsen al terug voor 159 à 169 euro.
Reageer