Samsung HW-K950 soundbar

Op IFA toonde Samsung zijn eerste soundbar met Dolby Atmos, de HW-K950.

Wie in de bioscoop al eens een film met Dolby Atmos soundtrack heeft ervaren, weet dat het een meerwaarde is. Het nieuwe surroundformaat naar de woonkamers brengen is een ander paar mouwen.

Buiten dedicated home theaters zien we niet veel consumenten luidsprekers in het plafond aanbrengen, wegens voor de hand liggende redenen. Als je dan ook weet dat de voorbije jaren steeds meer werd overgestapt van 5.1 systemen naar soundbars moest er dus een andere oplossing komen om Dolby Atmos bij de mensen thuis te krijgen.

De stevige HW-K950 soundbar is er zo één. Ze werd opgevat als een 5.1.4 configuratie met 5 kanalen in de soundbar, 1 kanaal voor de lage tonen via de subwoofer en 4 kanalen via de twee achterste draadloze luidsprekers.

Speciale schuin geplaatste drivers projecteren het geluid in een juiste hoek op het plafond, en proberen zo het effect van hoogtekanalen (of plafondspeakers) na te bootsen, oftewel Dolby Atmos geluid.

Het hele K950 systeem maakt gebruik van niet minder dan 16 drivers, telkens met een eigen versterker. In de soundbar zelf bevinden zich 11 drivers. Goed voor een totaal vermogen van 500W.

Samsung HW-K950 soundbar

Aansluitingen

Sluit je een Ultra HD Blu-ray-speler aan op de K950 via één van de 2 HDMI-ingangen, dan worden de beelden probleemloos doorgeven aan de 4K-televisie (4K pass-through via HDMI) en gaat de soundbar het geluid verwerken.

Alle drie de HDMI-aansluitingen ondersteunen 4K/60p, Rec. 2020, High Dynamic Range (HDR) en HDCP 2.2. Andere ingangen zijn optische digitale audio en een 3,5mm analoge ingang. Netwerkaansluitingen zijn Bluetooth en WiFi.

Dolby surround maar geen DTS

Hoewel de K950 overweg kan met Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 7.1 en Dolby Atmos, kan het enkel DTS-geluid afspelen in stereo. En dat is wel een serieus minpunt. Sla je Blu-ray-collectie er eens op na: op heel wat schijfjes is DTS Master Audio het formaat bij uitstek, en zeker al als je gaat kijken naar 7.1 soundtracks.

Laten we dus hopen dat de nieuwste Ultra HD Blu-ray schijfjes zoveel mogelijk van een Dolby Atmos soundtrack zullen voorzien worden, of dat Samsung met een update de DTS-mogelijkheden uitbreidt.

Samsung HW-K950 soundbar

Samsung HW-K950

Klik hier om producten in te laden

Reageer