Huawei Mate 20 Pro review test

De Mate 20 Pro is de nieuwe smartphonetopper van Huawei. We konden de smartphone een tweetal maanden testen en dit zijn onze bevindingen.

De eerste weken voor en na de release stond het internet vol van reviews over deze smartphone, maar wij spelen het anders. We gebruikten de Mate 20 Pro dagelijks gedurende twee maanden, net zoals een echte koper van de smartphone het zou doen. Hierdoor kregen we een goed zicht op de voor- en nadelen van de Huawei Mate 20 Pro.

Wat leerden we uit deze periode? Voor wie niet verder wil lezen: de Mate 20 Pro is één van de meest indrukwekkende smartphones die we al in onze handen kregen. Het is ook de meest complete die Huawei tot hiertoe uitbracht. Waar de Chinezen tot enkele jaren terug eerder volgers waren, lijken ze op hardwarevlak nu voor de versnelling te kiezen, met enkele unieke functies.

We pikken er de functies en features uit die we erg konden waarderen.

1Geweldige batterijduur

Waar we al gewoon waren geraakt aan het feit dat de meeste smartphones het op één batterijlading amper langer dan 24 uur uithouden, is dat bij de Mate 20 Pro anders. We kunnen bij gebruik als goede huisvader vlot anderhalve dag tot twee dagen voort. En dat is dan nog met een app als Waze ingeschakeld tijdens onze dagelijkse pendelrit naar kantoor (+ 60km).

De stevige autonomie is te danken aan de genereuze batterijcapaciteit van 4200 mAh maar evengoed aan de nieuwe Kirin 980-chipset die energiezuiniger te werk gaat en Android 9. We hebben evenwel enkel de Full HD+ weergavemodus voor het scherm ingeschakeld.

Als hij toch bijna zonder energie valt, is de smartphone in een mum van tijd opnieuw opgeladen. En snel is ook echt snel: de meegeleverde 40W snellader laadt een lege batterij in een dik uur volledig op. Ook als je slechts een paar procenten over hebt, en snel de deur uit moet, kan je in enkele minuten genoeg capaciteit bijladen voor een korte pendeltrip. In een half uurtje is hij tot 70% bijgeladen.

Uniek aan de Mate 20 Pro is dat hij andere toestellen draadloos kan opladen. We hebben het even getest met een iPhone, en dat werkt perfect. Je kan hem dus als Powerbank gebruiken. Zelf is hij uiteraard ook draadloos op te laden via de Qi-standaard. Dat duurt natuurlijk stukken langer dan met de fysieke snellader.

2Flexibele camera

Met de P20 Pro gooide Huawei al hoge ogen, en dat zet het nu gewoonweg voort op de Mate 20 Pro. De drie camera’s staan ditmaal samen met de flitser in een vierkant gearrangeerd. De hoofdcamera telt nog steeds 40 megapixels, en ook de 8 megapixel telelens met de 3x optische zool is aanwezig.

Beiden krijgen het gezelschap van een groothoeklens van 20 megapixels. Die groothoeklens is in de praktijk voor ons een winnaar. Bij groepsfoto’s dient niet iedereen op elkaar geplakt te staan, en kan je van dichterbij fotograferen. De kleine vertekening van personen die aan de zijkant van de foto staan, moet je er voor lief bijnemen. Trek je erop uit in de wijde natuur of stad kan je opeens veel meer in beeld brengen dan voorheen mogelijk was met een smartphone. Die groothoeklens maakt ook uitstekende panoramafoto’s.

De camera-app is uitgebreid en vergt wat oefening omdat bepaalde instellingen pas verschijnen als je ze nodig hebt of als je bepaalde opties kiest. De ingebouwde AI gaat proberen het onderwerp van de foto te bepalen (eten, landschappen, personen) en de juiste camera’s te gebruiken om tot de meest geslaagde foto te komen.

In de praktijk kan je dan afhankelijk van de afstand tot het onderwerp dat switchen tussen de verschillende lenzen zien. Wie al dat rekengeweld wil vermijden kan altijd de uitstekende Pro-stand oproepen waarbij je als fotograaf de volledige controle hebt over je foto’s. Foto’s gemaakt in deze modus kan je trouwens in RAW opslaan zodat je naderhand alle controle over de foto’s hebt in fotobewerkingssoftware.

De portretmodus, een afzonderlijke stand in de app, is in één woord schitterend en één van de beste die we al zagen. Hij gaat automatisch gezichten detecteren en die qua belichting en focus zo goed mogelijk proberen accentueren. Het resultaat zijn de typische portretfoto’s met een bokeh-effect waarbij de achtergrond wat wazig is.

De nachtmodus is eveneens handig en werkt vooral goed bij gebouwen.

De Super Macro-modus wordt opgeroepen als je heel dicht (vanaf 2,5 cm) bij een voorwerp staat te fotograferen. De focus blijft goed zolang er voldoende licht aanwezig is.

We somden enkele fotomodi op maar het lijstje is nog langer: time-lapses, monochroom, onderwater zijn nog enkele andere. Binnen elke modus bulkt het dan nog eens van de extra opties zoals het aanbrengen van extra filters, het wijzigen van de kleuren, … Een echte monochroom lens ontbreekt ditmaal. Die was op de Huawei P20 Pro wel nog van de partij.

Op videovlak lijkt er ons nog wat werk aan de winkel. Met de laatste update werd de functie AI Zoom gelanceerd. Hiermee kan je tijdens het filmen inzoomen op een onderdeel van het beeld en toch de juiste focus behouden.

3Vingerafdruksensor

Een primeur voor smartphones in België en Nederland is dat Huawei de vingerafdruksensor verstopte onder het beeldscherm. In de praktijk werkt dat ietsje trager dan een traditionele sensor onderaan de voorzijde of achteraan. Vooral de snelheid van detectie is trager: zo moet je de vinger iets langer tegen het scherm houden.

De exacte positie waar je de vinger moet houden op het scherm, licht telkens handig op. In 95% van de gevallen werd onze vinger steeds herkend. Met iets te natte of vette vingers kunnen er problemen optreden. We gebruiken de vingerafdrukscanner vooral in bank-apps of om onze paswoordmanager te activeren.

4Android 9.0

De Mate 20 Pro komt standaard met Android 9.0 (Pie) die op de Huawei smartphones licht werd aangepast door de Emotion UI-schil die Huawei toepast. Tijdens onze test kregen we reeds een tweetal updates, waarvan de laatste versie (9.0.0.146) verder de gezichtsherkenning en de vingerafdrukscanner optimaliseert. Ook de Google-veiligheidspatches voor november 2018 zitten er bij.

Een kale Android 9.0 heeft nog altijd onze voorkeur, maar met Emotion UI valt toch goed te werken, en het is een stevige vooruitgang in vergelijking met de vorige versie.

Zijn er dan geen minpunten? Uiteraard wel. Het zoeken naar instellingen binnen Android en EMUI blijft moeilijk voor gewone gebruikers. En er worden ook heel wat dubbele apps en losse Huawei-apps aangeboden zoals de Agenda en mail-app die niet kunnen worden verwijderd. Meldingen hiervan kan je uiteraard uitzetten.

5Gezichtsherkenning

De face unlock werkt vliegensvlug op de Mate 20 Pro. In een fractie van een seconde herkent hij het gezicht. Ook als het wat donkerder is of je een bril draagt. Of dit dan superveilig is, laat ik in het midden.

6Luidspreker en hoofdtelefoon

De speaker op de Mate 20 Pro zit verstopt in de USB-poort, en er is ook een speaker aan de bovenzijde van het scherm. Het zorgt voor een stereo-effect bij het bekijken van films of series in landschapsmodus. Je zou denken dat bij het opladen van de smartphone het geluid dat uit de USB-poort komt wordt gedempt, maar dat valt goed mee in de praktijk.

Let er wel op dat een standaard 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting niet beschikbaar is. Huawei levert oortjes met USB-C aansluiting mee, evenals een converter (3,5 mm naar USB-C) om traditionele oortjes toch aan te sluiten. De telefoon ondersteunt Dolby Atmos wat vooral bij bedrade hoofdtelefoons en het kijken naar Netflix of Amazon Prime Video de beleving verbetert.

Een traditionele FM-radio ontbreekt.

7Design

Over het design kunnen we kort zijn. De Mate 20 Pro is een knap ogende smartphone. Wanneer je hem de eerste maal uit de doos neemt valt meteen het afgeronde 6,39-inch OLED-scherm op, dat sterk doet denken aan de Samsung Galaxy S9. Hij weegt iets zwaarder (189 gram) dan de concurrent. Bovenaan het scherm is er een kleine notch voor de selfiecamera, gezichtscanner en speaker. Helemaal onderaan is er de USB-C poort.

De kwaliteit van het scherm, met een maximale resolutie 1440 op 3120 pixels en een 538ppi maakt dat het kijken naar HDR-films op Netflix (onderweg dan toch) zalig is. Ook voor het bladeren doorheen je fotoalbum is het een lust voor het oog. Voor gewoon gebruik volstaat de FHD+ (2340 x 1080) optie.

De afgeronde zijkant van het scherm beïnvloedt soms op negatieve wijze de leesbaarheid van apps en websites, en ook het ingeven van tekst via het on-screen toetsenbord is aan de zijkant soms lastig.

De achterzijde is ook volledig uit glas, een noodzaak om draadloos opladen mogelijk te maken. De smartphone is IP68 waterbestendig. Daardoor overleeft hij als hij maximaal een half uur en tot twee meter diep onder water wordt gehouden.

8Hoesje

Zonder hoesje dreigt de smartphone wel eens uit je handen te glippen. Daarom raden we ook meteen de aankoop van een hoes aan. Het knappe design van de Mate 20 Pro gaat dan wel een beetje verloren, maar je smartphone is meteen beter beschermd. Huawei heeft zelf enkele hoesjes in de aanbieding maar geen enkele kan ons echt bekoren. De Book cover is bijvoorbeeld niet magnetisch.

REVIEW OVERVIEW
Design
Camera
Gebruiksgemak
Features

Reageer