Met de GX8 wil Panasonic mislukte foto’s verleden tijd maken. Een unieke dubbele beeldstabilisatie, een snelle autofocus en 4K-resolutie moeten altijd knappe foto’s opleveren.

De GX8 wordt Panasonics nieuwste high-end systeemcamera en lijkt dat etiket meer dan waard te gaan worden. Als we de specificaties van het toestel bekijken, merken we een Digital Live MOS-sensor van 20,3 megapixels op naast een Venus Engine-beeldprocessor.

Dubbele beeldstabilisatie

Het is echter met de beeldstabilisatie dat Panasonic hoge ogen wil gooien. De GX8 maakt gebruik van een dubbele stabilisatie, waarbij zowel de lens als de sensor schokkende beelden neutraliseert en voor een ‘clean’ beeld zorgt. De GX8 is Panasonics eerste toestel met deze Dual I.S.

4K

De GX8 pakt ook uit met 4K-video. Door het gebrek aan 4K-content op televisie, zijn zelfgemaakte Ultra HD-filmpjes nog altijd de beste manier om jouw 4K-bibliotheek uit te breiden. Met het toestel kan je dus beelden vastleggen die vier keer scherper zijn dan Full HD-beelden. Bovendien kan je niet enkel filmpjes opnemen in 4K, je kan uit jouw opnames ook een 4K-beeld ‘knippen’ en als foto bewaren.

Panasonic maakt hiervoor gebruik van drie verschillende 4K-opnamemodi. Met 4K Burst Shooting kan je tot 30 minuten continu opnames bij 30 fps. Deze optie werkt net als een fotoburstmodus en activeer je door de ontspanknop ingedrukt te houden. 4K Burst (Start/Stop) maakt dan weer opeenvolgende foto’s door één keer op de ontspanknop te drukken. Druk je nog eens, dan stopt het toestel met foto’s nemen. 4K Pre-burst is misschien wel de leukste optie en legt automatisch 30 frames vast in de seconde voor en na het indrukken van de ontspanknop. Hierdoor heb je eigenlijk 60 foto’s waaruit je kan kiezen.

Dankzij de Depth from Defocus-techniek, die de afstand tot het onderwerp berekent door twee beelden met verschillende scherpteniveaus te evalueren, krijg je een nog snellere autofocus die in amper 0,07 seconde scherpstelt.

Door de doorgedreven fotoverwerking en -verbetering van het toestel zelf, onder meer op gebied van scherpstelling, wil Panasonic het quasi ‘onmogelijk’ maken om nog een mislukte foto te nemen met de GX8.

Dual Dial

Om ook op gebied van gebruiksgemak uit te blinken, zorgt Panasonic onder meer voor een nieuwe grote oogkap en een Dual Dial Control-systeem waarbij je aan de hand van twee draaiwielen sneller en praktischer te werk kan gaan.

De GX8 komt later dit jaar naar de markt en zal in een volledig zwarte of zilverkleurige afwerking beschikbaar zijn. De body kost 1200 euro, voor een kit met 14 – 140 mm lens betaal je 1400 euro, voor een met 12 – 35 mm lens met vast brandpunt 2000 euro.

Ontdek de andere systeemcamera’s van Panasonic
Klik hier om producten in te laden

Reageer