Nikon Z7 en Z6

Met de krachtige full-frame systeemcamera’s Z7 en Z6 is het duidelijk dat Nikon een hartig woordje wil meespreken in dit spiegelloze segment voor pro-fotografen.

Spiegelloze full-frame systeemcamera’s zijn dit jaar een hot item binnen de camerawereld, met verschillende fabrikanten die de eerste stappen zetten. Dergelijke camera’s bieden heel wat voordelen. We nemen Nikon als voorbeeld. Het laat de Japanners toe van de grond af aan een moderne camera te ontwerpen die niet langer gebonden is aan oudere lensvattingen of designs.

En die bovendien geruisloos foto’s neemt, omdat de spiegel ontbreekt. Dat heeft dan weer zijn nut bij het opnemen van video.

nikon-z7Op het eerste zicht zien beide camera’s er gelijkaardig uit, maar er zijn duidelijke verschillen op het vlak van megapixels, lichtgevoeligheid en het aantal scherpstelpunten.

De Z7 heeft een sensor van 45,7 megapixels, 493 scherpstelpunten en een lichtgevoeligheid van 64-25600 ISO. De Z6, die pas in november wordt gelanceerd, moet het doen met 24,5 megapixels, 273 scherpstelpunten en 100-51200 ISO. De Z6 leent zich ook uitstekend tot 4K UHD-filmopnamen.

De gebruikte BSI CMOS-sensor (35,9 op 23,9 mm) heeft ingebouwde AF met fasedetectie in het filmvlak. Als beeldverwerkingsengine staat de EXPEED 6 ter beschikking.

Wat beide systeemcamera’s gemeen hebben is de gloednieuwe Nikkor Z-lensvatting, met de 24-70mm f/4 als eerste kitlens. Het Z-vattingsysteem heeft een grotere diameter die verdere mogelijkheden voor het objectiefontwerp en creatieve kansen binnen bereik brengt.

Twee andere objectieven die er weldra aankomen zijn een 50mm f/1.8 lens en de 35mm f/1.8. Dat is bij de launch bijzonder weinig maar Nikon voorziet wel een nieuwe vattingadapter waardoor de (volledige) compatibiliteit meteen wordt uitgebreid met meer dan 90 objectieven.

Overzicht van de belangrijkste functies:

 • Full-frame Nikon FX-formaat BSI CMOS-sensor met ingebouwde AF met fasedetectie in het filmvlak
 • Een hybride AF-systeem met scherpstelpunten die circa 90% van het beeldveld dekken. De Z7 heeft 493 scherpstelpunten en de Z6 heeft er 273, waardoor een brede dekking van circa 90% van het beeldveld zowel horizontaal als verticaal mogelijk is.
 • De nieuwe EXPEED 6-beeldverwerkingsengine voor scherpe en heldere fotografie en nieuwe functies die creatieve expressie ondersteunen.
  Een elektronische zoeker waarvoor een OLED-scherm van ongeveer 3.690.000 beeldpunten is gebruikt. De elektronische zoeker heeft een respectievelijke beelddekking en vergroting van circa 100% en 0,8× en ook een diagonale kijkhoek van circa 37,0°.
 • De Z7 en Z6 ondersteunen niet alleen het opnemen van full-frame 4K UHD (3840 × 2160)/30p-films met het FX-filmformaat, maar ook full-HD/120p-films. Scherpere 4K UHD-films worden mogelijk gemaakt met behulp van de volledige pixeluitlezing. Daarnaast kunnen Actieve D-Lighting, elektronische vibratiereductie en focuspeaking worden gebruikt met 4K UHD- en full-HD-filmopname. De oorspronkelijke N-Log van Nikon kan ook met 10-bits HDMI-uitvoer worden gebruikt.
 • De Z7 en Z6 zijn uitgerust met vibratiereductie (VR) in de camera.
  Dezelfde mate van kracht en duurzaamheid en ook stofbestendigheid en druipwaterdichtheid als de Nikon D850, aangeboden in een compacte camerabody.
 • Een aanraakgevoelige lcd-monitor van 8,0-cm/3,2-inch met circa 2.100.000 beeldpunten en een kantelmechanisme
 • Snelle continu-opnamen (vergroot) bij circa 9 bps (Z7) en 12 bps (Z6) leggen snelle bewegingen vast
 • Intervalfotografie die het maken van 8K (Z7) time-lapse-film mogelijk maakt
 • Ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth
 • XQD als geheugenkaart
Klik hier om producten in te laden

Reageer