Embedded DisplayPort (eDP) v1.4a

De Video Electronics Standards Association of VESA heeft met Embedded DisplayPort 1.4a een nieuwe videostandaard opgesteld die de weg naar computerschermen met een 7680 x 4320p-resolutie opent.

We zijn nog maar net aan het wennen aan 4K- ofte Ultra HD-schermen, en opvolger 8K laat al van zich spreken. De VESA heeft met Embedded DisplayPort 1.4a een nieuw formaat opgesteld voor videotransfers, waarbij dankzij compressie meer data in de videofeed voor laptops en all-in-one pc’s gestopt kan worden. Hierdoor kunnen 8K-schermen met resoluties van 7680 x 4320 pixels degelijk gevoed worden van beeldmateriaal.

Allemaal goed en wel, maar op dit moment ben je er natuurlijk nog niet veel mee aangezien je nog geen 8K-scherm in huis kan halen. Gelukkig heeft de nieuwe compressie ook positieve gevolgen voor schermen met lagere resoluties. Omdat minder data gebruikt moet worden om schermen met lage resolutie van stroom te voorzien, kan hierdoor de batterijduur verlengd worden zonder de prestaties van je laptop of pc te vertragen.

De nieuwe standaard zou vanaf 2016 in laptops terug te vinden zijn. Voor een 8K-scherm zal je allicht nog een paar jaartjes langer moeten wachten.

Bron: VESA

Reageer