Apple MacBook Pro Touch Bar

Apple heeft op zijn jaarlijkse najaarskeynote zijn kersverse MacBook Pro voorgesteld. Grootste nieuwigheid is de Touch Bar: een aanraakgevoelige OLED-balk die meer functionaliteit naar jouw toetsenbord brengt.

Dunner, lichter, sneller

Voor we het over de Touch Bar hebben, beginnen we met hetzelfde nieuws dat telkens weerklinkt: de nieuwe MacBook Pro is sneller, dunner en lichter dan zijn voorganger. De 13 inch versie is 17% dunner en heeft 23% minder volume dan zijn voorganger en is met zijn gewicht van net geen anderhalve kilogram 230 gram lichter dan de vorige generatie. Het 15 inch model is amper 15 mm dik en is ook 230 gram lichter geworden, goed voor zo’n twee kilogram in totaal.

Ook qua prestaties schiet de MacBook Pro er op vooruit: het 15 inch toestel is op alle vlakken een pak sneller geworden:

Touch Bar

Dé grote vernieuwing werd echter de Touch Bar. Die vervangt eigenlijk de bovenste balk van het toetsenbord en brengt per programma verschillende functies en opties.

Met de Touch Bar krijg je dus voor elk programma andere functies in de balk. Dat kan gaan van het opslaan van jouw favoriete websites in een browser, tot knippen en plakken in een Word-document of muziek bedienen in iTunes. Ook externe ontwikkelaars kunnen applicaties maken voor de Touch Bar, zodat de functionaliteit van de balk verder reikt dan de programma’s van Apple zelf.

Naast de Touch Bar bevindt zich ook voor het eerst een Touch ID-scanner, waarmee je via jouw vingerafdruk jouw computer kan ontgrendelen.

Design

De komst van de Touch Bar is natuurlijk de grootste designwijziging bij de nieuwe MacBook Pro. Hierdoor verdwijnt ook de bovenste rij toetsen, mer onder meer de Escape-toets.

Waar het toestel algemeen gezien kleiner geworden is, is de Force Touch-pad net groter geworden. Ook het toetsaanslag werd veranderd en gebruikt nu een vlindermechanisme, wat stabieler moet zijn en de behuizing dunner gemaakt kon worden.

Onder en op de motorkap

Als we het even over de specificaties hebben, dan noteren we de krachtige T1-chip en voor de 15-incher een Intel Core i7 2133MHz met Radeon Pro-graphics met maximaal 4GB VRAM. De 13-inch MacBook Pro heeft een Intel Core i5/i7 dualcore processor 2133MHz.

Qua opslagruimte kan je kiezen voor 256 GB, 1 TB of 2 TB SSD. Verder bouwde Apple ook vier Thunderbolt 3-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting in.

Het scherm van de nieuwe MacBook Pro is dan weer 67% helderder, heeft een 67% grotere contrastratio en biedt 25% meer kleuren.

Verkrijgbaarheid en prijs

De Macbook Pro’s moeten halverwege november naar onze winkels komen. Naast het 13- en 15 inch model met Touch Bar lanceert Apple ook een tweede 13-incher, dit keer zonder Touch Bar. Die laatste moet de MacBook Air-toestellen gaan vervangen.

De prijzen zijn niet min: een 13 inch model met Touch Bar heeft een vanafprijs van 1999 euro, de 15-incher is de jouwe vanaf 2699 euro.

Klik hier om producten in te laden

Reageer