Google Project Ara

De doe-het-zelfsmartphone van Google, Project Ara, zou begin volgend jaar in de winkelrekken moeten liggen. Daarmee lijkt de smartphone van de toekomst een stuk dichterbij dan verwacht.

Er wordt al een tijdje met de modulaire smartphone geëxperimenteerd, zo toonde Phonebloks ons een tijdje terug nog. Het idee achter Project Ara is hetzelfde: vertrek van één centraal processing unit en stel aan de hand van uitklikbare blokjes zelf de specificaties van je smartphone samen.

Hecht je bijvoorbeeld veel belang aan een straffe camera op je telefoon, kan je daar meer aandacht aan besteden. Is connectiviteit belangrijker voor je, kan je een blokje met NFC-ondersteuning kiezen. Dit systeem opent ook de weg naar nieuwe toepassingen. Diabetici zullen misschien geïnteresseerd zijn in een sensor om de bloedsuikerspiegel te meten, bijvoorbeeld. Naast de eigen ontwikkelde functionele blokjes, wil Google ook hardware van derden toelaten op zijn smartphone.

Verrassend genoeg maakt Google nu bekend dat het in januari 2015 Project Ara al naar de (Amerikaanse?) winkelrekken wil brengen, waardoor we wel eens sneller dan verwacht een nieuw smartphonetijdperk in lijken te gaan.

Reageer