Phonebloks wil de vergankelijkheid van onze smartphone aanpakken en met een universeel design komen dat gebroken onderdelen vervangen of hardware upgraden een pak gemakkelijker moet maken.

Een tijdje geleden bespraken we al hoe de smartphone van de toekomst er uit zou kunnen zien en welke eigenschappen die zoal zou kunnen hebben. Het prototypeproject Phonebloks ziet de toekomst van mobiele telefonie echter op een bijzonder unieke en originele manier.

Reactie op te snelle vergankelijkheid van hardware

De bedenkers hekelen de vergankelijkheid van de hedendaagse smartphone en de wegwerpcultuur die ontstaat omdat fabrikanten om de haverklap met nieuwe ontwikkelingen op zowel software als hardware komen. Phonebloks juicht deze verbeteringen uiteraard toe, maar vindt dat die op een compleet andere manier in onze samenleving en naar onze smartphone gebracht moeten worden.

Phonebloks

Alles inwisselbaar

Het concept ziet er als volgt uit: een Phonebloks-smartphone vertrekt van een centrale kern die alles doet draaien. Dankzij speciale blokjes, die je op deze kern kan aansluiten, kan je naar eigen wensen je smartphone van camerafuncties, extra batterijduur, luidsprekers, enzovoort voorzien. Is een onderdeel stuk, dan kan je dat specifieke deeltje vervangen door een nieuw stukje, waardoor je niet meteen je hele smartphone weg hoeft te gooien als bijvoorbeeld je camera het niet meer doet. Zelfs het scherm kan je volledig vervangen.

Individualiteit troef

Het systeem moet het ook toelaten om voor elke eigenaar een individueel pakket samen te stellen. Leg je meer nadruk op muziek dan op foto’s nemen, kan je gewoon de camerablok verwijderen en extra luidsprekers of een hoofdtelefoonpoort toevoegen. Zo kan je eindeloos spelen met de toepassingen die je voor een bepaalde situatie wilt, waardoor je op elk moment alles uit je smartphone kan halen.

Op dit moment is Phonebloks slechts een idee, maar het lijkt ons best een interessante denkpiste. Meer info over het project vind je hier.

Reageer