Microsoft Surface Studio

Wanneer we denken aan all-in-one desktops die zich richten op creatievelingen wordt vaak Apple genoemd. Met de Surface Studio innoveert Microsoft voor het eerst in lange tijd in dit segment.

Op het eerste gezicht ziet de Microsoft Surface Studio er praktisch hetzelfde uit als de iMac. Kijken we echter even onder de motorkap dan zullen designers zich zeker aangesproken voelen.

De onbetwiste ster van de Surface Studio is het aanraakgevoelige 28-inch scherm. Het heeft een resolutie van 4500 x 3000 pixels, ietsje minder dan het Retina-scherm op de iMac 5K (5120 x 2880), en biedt ondersteuning voor DCI-P3. Het is ook amper 12,5 mm dik.

Vooral bijzonder is dat het scherm kan gekanteld worden zodat je het als één grote tablet kan gebruiken. De interactie met het scherm ga je vervolgens aan via de Surface Pen en Dial.

De Surface Pen is een stylus die, zo blijkt uit de eerste reviews, geen latentie vertoont bij aanraking met het scherm. Op één batterijlading houdt hij het een jaar vol, en bovendien kan hij samen met de Surface Pro 4 en Book worden gebruikt.

De Surface Dial is een ronde bedieningsknop die je op het scherm plaatst en waarmee je door menu’s en submenu’s gaat. Zo kan het in bewerkingssoftware voor afbeeldingen en video’s gebruikt worden als kleurenwiel, als knop om vooruit te spoelen of als drukknop om iets te selecteren. Het aantal programma’s dat hiervan gebruikt maakt is voorlopig nog beperkt. Microsoft Office is alvast van de partij.

Met de ingebouwde microfoon kan je Microsoft’s stemgestuurde assistent Cortana aan het werk zetten. Inloggen op de pc doe je via Windows Hello die jouw gezicht herkent.

Het basismodel, dat zo’n 3000 dollar kost, is qua configuratie niet echt baanbrekend te noemen. Een Intel i5 processor, 1TB opslagruimte, 8GB werkgeheugen en 4 USB 3.0-poorten. De grafische kaart van dienst is een Nvidia GeForce GTX 965M.

Voorlopig is de Microsoft Surface Studio enkel in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

Reageer