Mojave heet de nieuwe versie van macOS (versie 10.14) die we later in 2018 mogen verwachten. Vooral Dark Mode en Desktop Stacks springen er uit als verbeteringen.

1Dark Mode

De nieuwe Dark Mode verandert de desktopomgeving naar een donker kleurenschema waar de volledige aandacht op de content komt te liggen. Eerder kon je al bepaalde menubalken een donkere kleur geven, maar nu wordt de verandering naar het hele systeem doorgevoerd.

Wie foto’s en/of video’s wil bekijken of bewerken of aan een presentatie werkt, zal de nieuwe modus zeker weten te appreciëren. Programmeurs die met code bezig zijn, zijn al gewend te werken met deze zwarte achtergronden in diverse apps.

De vertrouwde Mac-apps zoals Mail, Berichten, Kaarten, Agenda en Foto’s ondersteunen standaard Donkere Modus. Er komt ook een API om externe apps klaar te maken voor deze Donkere Modus.

2Dynamische desktop

MacOS Mojave krijgt ook een Dynamische Desktop waarvan het kleurenschema en de achtergronden veranderen naargelang het verloop van de dag.

3Geen rommelig bureaublad meer

De nieuwe Stacks-functie moet het bureaublad schoner houden. Zo worden bestanden met bijvoorbeeld eenzelfde bestandsformaat, tag of datum geordend in stapeltjes op het bureaublad.

4iOS-apps naar macOS Mojave

Heel wat iOS-apps maken voor de eerste maal de overstap naar macOS Mojave. Het gaat om Apple Nieuws, Aandelen, Dictafoon en Woning.

Op termijn moet het makkelijker worden voor ontwikkelaars om apps voor iOS over te brengen naar macOS, met minimale wijzigingen. Het design van de Mac App Store gaat ook meer lijken op dat van de App Store in iOS.

Net zoals bij iOS 12 zal FaceTime nu bellen in groep ondersteunen, met maximaal 32 deelnemers.

5Continuity Camera

Met deze functie kan er een foto met de iPhone worden gemaakt, die nadien meteen in een compatibele app op de Mac te zien is. Je kan ook een document scannen, en die bijvoorbeeld weergeven in een presentatie.

6Finder

Finder krijgt een nieuwe Gallery View met aan de rechterzijde een sidebar die nu heel wat meer metadata toont. Die is handig om sneller door films, foto’s en documenten te bladeren, zonder dat een specifieke app moet worden geopend.

Met Quick Actions, onderaan in de Finder terug te vinden, kan je snel PDF-documenten beveiligen met een paswoord of een foto voorzien van een watermerk. Quick Look, het bekende oogje in de menubalk, toont nu de volledige full-view van een foto, en je kan deze roteren of croppen, alles zonder Finder te verlaten.

Wat het maken van screenshots betreft zijn er nieuwe tools aanwezig, waardoor dit eenvoudiger moet worden. Zo zal het screenshot meteen op het bureaublad verschijnen en kan je die gaan bewerken.

7Meer privacy

Veiligheid en privacy blijft voor Apple erg belangrijk. Een nieuwe versie van Safari krijgt nog betere antitrackingtools die de sociale media-knoppen en commentaarvelden op websites gaat verhinderen om jou te volgen op het web.

Ook moeten apps op de Mac nu expliciet toestemming vragen vooraleer ze de camera of microfoon van de computer mogen gebruiken.

MacOS Mojave zal later dit jaar als een gratis update beschikbaar zijn voor Macs die midden 2012 en later werden gelanceerd, evenals enkele Mac Pro modellen uit 2010 en 2012.

Reageer