Dat huisautomatisering niet langer exclusief weggelegd is voor doorgedreven domoticasystemen, is al een tijdlang duidelijk met de introductie van onder meer Philips Hue-verlichting, de multiroom-oplossingen van onder meer Sonos, de slimme thermostaat Nest of het futuristische deurslot August. Veelal vallen al deze toepassingen en protocollen onderling eenvoudig te connecteren via de kant-en-klare recepten die IFTTT.com (If this then that) je voorschotelt.

Het laatste hiaat om gebouwautomatisering écht volledig in handen van de particulier te leggen, was een intuïtieve manier, een alternatief voor smartphone of tablet, om ieder toestel snel te bedienen.

[gap height=”32″]

Amazon Echo, Echo Dot en Tap

Tot eind 2014, toen Amazon met de Amazon Echo op de proppen kwam, een bluetooth speaker die tegelijk ook toelaat om mits eenvoudige (Engelse) commando’s naar een van de 7 ingebouwde microfoons een gekoppeld toestel in of uit te schakelen.

Elektrozine-AmazonEcho

Alexa, on Spotify, play Johnny Cash” of “Alexa, please turn on the lights” zijn de ogenschijnlijk simpele bevelen, waarna de zelflerende Echo je haast onmiddellijk op je wensen bedient. De snelheid van uitvoering is indrukwekkend, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Siri, waar er toch wat tijd zit tussen vraag en antwoord.

https://youtu.be/24Hz9qjTDfw

Met functies als zoekmachine, audiostreamer, agenda en controller was de futuristische Echo ’s werelds eerste stemgestuurde home-assistent. Althans, voor die mensen die hun gebouwautomatisering zelf wilden aanpakken.

Niet lang na de lancering kwam er met de Dot en de Tap respectievelijk een kleinere versie en een draagbare uitvoering van de Echo op de markt.

[gap height=”32″]

Google Home

Tot nu. Hoewel Google Amazon nog een voorsprong van anderhalf jaar en 3 miljoen verkochte Echo’s (!) toestond, toont de internetgigant zich slagvaardig met de lancering van de Google Home halverwege mei (op de Google I/O Conferentie).

Elektrozine-GoogleHome2
Net als de Echo (en de kleinere Echo Dot) is de centrale rol hierbij weggelegd voor een kleine bluetooth speaker, die esthetisch het midden houdt tussen een vaas en een zoutvaatje, met inbegrip van de typische Google-kleuren bovenaan. Bovendien is de onderzijde van het toestel modulair en dus in te wisselen voor een alternatief dat jouw interieurkeuze meer reflecteert.

De Google Home laat zich koppelen met je iOS- of Androidtoestel, waarna de mogelijkheden voor automatisering via voicecontrol exponentieel toenemen.

Hoewel anderhalf jaar voorsprong in technologieland aanzienlijk is, zien we toch kansen voor de Google Home, niet in het minst omdat het kleinood kan putten uit de gigantische digitale bibliotheek die Google is. Bovendien zijn de diensten van Google anno 2016 ook wijdverspreid bij u en ik, met Gmail, Google-kalender en Google Maps als exponenten.

De commando’s zullen vergelijkbaar zijn als die van de Echo. “Google, turn on the temperature“, waarna de digitale butler een signaal stuurt naar de Nest. Ook lijken de conversaties met de Google Home iets ‘natuurlijker’ in vergelijking met de Echo. Bij deze laatste moet je ieder commando gelijkaardig opbouwen, terwijl Google Home je toelaat om voort te borduren op je vorige vraag zonder geforceerd je subject te moeten herhalen.

[gap height=”32″]

Niet toegankelijk voor ontwikkelaars

Wat er misschien wel in het nadeel van de Google Home kan spelen, zit in het feit dat Google heeft besloten de API niet open te stellen voor ontwikkelaars, iets wat wel mogelijk is bij de Echo en wat ook de compatibiliteit ten goede kwam en komt.

Ook zou het aantal te integreren toestellen een pak geringer zijn in vergelijking met de Echo. Dat de Nest-thermostaat een van die toestellen zal zijn, lijdt geen twijfel. Sinds de overname in 2014 voor een duizelingwekkende 3,2 miljard dollar maakt deze slimme thermostaat immers deel uit van Google.

[gap height=”32″]

Kostprijs

Op dit moment is het koffiedik kijken wat betreft de kostprijs van Google Home. Wil men concurreren met de opponenten van Amazon, zullen ze in elk geval voor een competitief prijskaartje moeten gaan om de voorsprong van de Echo toch te kunnen verkleinen.

En ‘competitief’, daar kan vooral de consument van profiteren. De Echo kwam er bij z’n lancering voor een 200 dollar, tegenover 90 dollar voor de kleinere Echo Dot, in principe exact dezelfde technologie maar dan zonder ingebouwde luidspreker. En nu jullie, Google!

smart_home

De strijd om jouw woning

De strijd om de automatisering van jouw gebouw in de IoT-arena (Internet of Things) moet nu pas echt losbarsten, zeker in onze contreien waar noch de Echo (Dot), noch de Google Home op dit moment te verkrijgen zijn.

In de V.S. (en heel wat andere landen) is het Amazon-product wel al te verkrijgen, maar op de Google Home is het wellicht wachten tot eind dit jaar. In België betekent dit zoveel als ‘in de loop van 2017’. Op een eventuele Nederlandstalige variant wordt het wellicht nog heel wat langer wachten… Als deze er al komt…

Bovendien maakte Google met de lancering en het commercieel uitrollen van dat vorige futuristische product, de Google Glass, geen al te beste beurt, en heeft het dus met de Google Home wat goed te maken.

Last but not least is de kans groot dat in juni ook Apple de ring betreedt met een Siri-gestuurde uitdager. Een boeiende driestrijd in het vooruitzicht, lijkt ons! Dat de laatste vorm van privacy – die in de woning – hierbij op de keien wordt gekeild ten voordele van verregaand thuiscomfort, is hierbij voor adepten van moderne snufjes niet meer dan een voetnoot…

Reageer