Met de D780 heeft Nikon een nieuwe spiegelreflexcamera in huis. De full-frame camera nestelt zich in het midrange gamma van het merk.

Met alle aandacht voor spiegelloze systeemcamera’s zouden we nog vergeten dat er traditionele spiegelreflexcamera’s bestaan. Maar met de D780, die maandag op de technologiebeurs CES werd gelanceerd, bewijst Nikon dat er nog flink wat leven in dit segment zit.

De D780 (2499 euro) gaat zich ietsje hoger positioneren dan de vijf jaar oude D750, die waarschijnlijk een lagere prijs gaat krijgen. De D780 krijgt livebeeldopnamen en vooral een paar stevige verbeteringen op videovlak.

Zo gebruikt de spiegelreflexcamera van Nikon de 6K-resolutie van de beeldsensor (24,5 megapixels) om 4K-opnamen te maken met een te kiezen beeldsnelheid van 30p/25p/24p zonder cropfactor.

De robuuste D780 beschikt over een speciaal hybride AF-systeem voor livebeeldopnamen en een snel en krachtig 51-punts AF-systeem met fasedetectie wanneer je fotografeert door de zoeker. Bij opnamen met livebeeld wordt hetzelfde AF-systeem gebruikt als op de Nikon Z 6-systeemcamera.

Snelle serieopnamen zijn ietsje sneller als op de D750: maximaal 7 fps bij opnamen door de zoeker (en 12 fps in de stand Stil fotograferen tijdens livebeeldopnamen). De sluitertijd is eveneens wat sneller, met een maximum van 1/8000 seconden.

De behuizing D780 is verder beter beschermd tegen weersinvloeden, maar daarvoor moest wel de flitser van de camera wijken. Er is ditmaal een usb-c poort aanwezig, net zoals Bluetooth en Wi-Fi.

De Nikon D780 is te koop vanaf eind januari 2020.

Reageer