De EH-LS10000 is de eerste laserprojector van Epson. 4K-upscaling, absoluut zwart, een zeer snelle opstarttijd en een levensduur van 30.000 branduren zijn de blikvangers. Voor de home cinema projector leg je wel zo’n 7000 euro neer.

Laserprojectoren gaan steeds meer de directe concurrentie aan met de klassieke projectoren met een ingebouwde lamp. Niet onlogisch ook, want de lasertechniek heeft enkele voordelen ten opzichte van de klassieke methode.

Die voordelen kon je al nalezen in een eerder artikel. Maar ook bij Epson kennen ze deze voordelen al een tijdje en die kennis vertaalt zich nu voor het eerst naar een laserprojector voor de consumentenmarkt.

4K-upscaling en absolute zwartwaarden

De LS10000 pakt uit met enkele key-eigenschappen, waarvan de 4K-upscaling en ‘absolute black’ de echte verkoopspunten zullen worden. Het toestel ondersteunt met andere woorden 4K Ultra HD-beeld en voorziet ook upscaling van bijvoorbeeld Blu-ray films omdat Ultra HD-beeld nu eenmaal amper al verkrijgbaar is.

Zowel bij televisies als bij projectoren (of eender welk ander beeldscherm) bepaalt het contrast in grote mate de kwaliteit van het getoonde beeld. En voor een groot contrast heb je diepe zwartwaarden nodig. Epson pakt bij de LS10000 dan ook uit met ‘absolute blacks’, waarbij een zwart beeld ook echt als diep zwart getoond moet worden.

Eerste demo op ISE

Wij kregen op de ISE-beurs, waar de projector aan het grote publiek werd voorgesteld, een demo te zien van de LS10000, waarbij onder meer de 4K-upscaling en de Absolute Black-techniek getoond werden. De 4K-upscaling werd getoond bij een Blu-ray fragment uit de film Oblivion en toonde daadwerkelijk meer scherpte en detail. Voor de Absolute Black-techniek deed Epson een beroep op de Blu-ray versie van After Earth. Op de in-film beelden kwamen de zwartwaarden niet zo goed tot hun recht, maar in de tussenshots (waarbij een pikzwarte achtergrond gebruikt werd), was dat wel het geval en wist de LS10000 te overtuigen.

Gebruiksgemak

Naast de beeldkwaliteit belooft Epson ook een levensduur van 30.000 uren in Eco-modus. Daarnaast is het toestel in amper 20 seconden klaar voor gebruik en heb je dus amper last van opwarmtijden. Ook 3D en ISF-kalibratie zijn voorzien.

De LS10000 komt ook met een gemotoriseerde lens, wat betekent dat je met de afstandsbediening de positionering van het geprojecteerde beeld kan gaan regelen en dus niet handmatig aan de projector zelf de projectierichting moet instellen. Een lensgeheugen zorgt ervoor dat je het beeld met één druk op de knop op een bepaald beeldformaat kan instellen.

De EH-LS10000 moet vanaf april in de winkelrekken liggen. Je krijgt het toestel echter niet voor niets: de projector zou zo’n 7000 euro gaan kosten.

Geïnteresseerd in projectoren? Bekijk er hier enkele!
Klik hier om producten in te laden

Reageer