Staatssecretaris voor Modernisering van de Openbare Diensten Hendrik Bogaert (CD&V) wil online bankieren en verschillende overheidsdiensten samenbrengen in één enkele kaartlezer.

Wie online bankiert, kent ze wel: de elektronische kaartlezers die je gebruikt om je rekeningen te bekijken of overschrijvingen door te voeren. Staatssecretaris Bogaert wil een gelijkaardig systeem toepassen om via je elektronische identiteitskaart of e-id gebruik te kunnen maken van online overheidsdiensten, zoals bijvoorbeeld tax-on-web.

Voorheen kon je je e-id weliswaar ook gebruiken voor zulke diensten, maar daar had je telkens een aparte kaartlezer voor nodig die je op je pc moest aansluiten en je moest ook bepaalde software downloaden. Bogaert gaat online bankieren en het gebruik van de e-id nu samenbrengen in één toestelletje, dat je zowel op pc, smartphone als tablet moet kunnen gebruiken.

Je elektronische identiteitskaart kan je momenteel al voor meer dan vijfhonderd overheidsdiensten gebruiken, maar niet veel gezinnen hebben thuis zo’n speciale kaartlezer. Door de diensten te combineren met online bankieren, wil Bogaert de drempel naar het gebruik van de e-id aanzienlijk verlagen.

De kaartlezer moet vanaf april verkrijgbaar zijn. Belfius gaat als eerste van start met het systeem, maar Bogaert verwacht dat de andere banken snel zullen volgen. Via je e-id moet je dan onder meer online kunnen bankieren, je belastingsbrief invullen of zelfs het openbaar vervoer betalen.

Reageer