Op zijn jaarlijkse Build-conferentie heeft Microsoft zijn nieuwe browser voorgesteld. Die kreeg naast enkele nieuwe functies ook eindelijk zijn naam: Edge.

Microsoft Edge moet dus Internet Explorer gaan vervangen, al jaren de vaste internetbrowser van Windows. Hoewel Internet Explorer het nog steeds degelijk doet in de browserstrijd met onder meer Google Chrome en Mozilla Firefox, was een vernieuwing van het systeem iets wat al een tijdje op de planning stond bij Microsoft. Eerder dit jaar stelde het bedrijf al Project Spartan voor, een werknaam voor wat dus Microsoft Edge gaat worden.

Microsoft Edge moet de nieuwe standaardbrowser voor alle Windows 10-toestellen worden: laptops, smartphones en tablets. Op mobiele toestellen (dus smartphones en tablets) zal enkel Microsoft Edge ondersteund worden, maar op jouw pc of laptop kan je uiteraard nog voor andere browsers kiezen.

De nieuwe functies

Echt heel veel heeft Microsoft nog niet gelost inzake functionaliteit van zijn nieuwe programma, maar we weten al dat er een diepe integratie zal zijn van Cortana, een Siri-achtige spraakgestuurde assistent. Ook een ingebouwde reader met de mogelijkheid om in de browser notities te nemen en die te delen wordt voorzien, terwijl Microsoft kiest voor een simpel, minimalistisch design.

Wanneer mogen we Edge verwachten?

Project Spartan, dat dus uiteindelijk Microsoft Edge zal gaan heten, is nu beschikbaar in de Windows 10 Technical Preview, een soort testversie zeg maar. De consumentenversie mogen we later dit jaar verwachten.

Microsoft heeft alvast via een kleine teaser een korte blik geveven op Edge:

Reageer