De speelvogels onder ons zijn helemaal weg van drones, maar de Chinese startup Ehang gaat een paar stappen verder dan gewoon filmpjes en foto’s maken uit de lucht en zelfs verder dan Amazon, dat pakjes wil afleveren met behulp van drones.

Niet zomaar een drone

De Ehang 184 AAV is namelijk een eenpersoonsdrone (eigenlijk is het zelfs geen drone, want die is per definitie onbemand), waar je zelf plaats in kan nemen en mee kan rondvliegen. Een soort persoonlijke helikopter, zeg maar. Het toestel wordt aangedreven door acht rotoren die in paren op vier armen geïnstalleerd staan. (De naam ‘184’ komt van 1 persoon, 8 rotoren, 4 armen).

We hadden het eerder al over de auto van de toekomst, maar misschien is die binnenkort wel volledig overbodig? Voor korte afstanden is het alvast een optie: je kan met het toestel zo’n 23 minuten de lucht in, goed voor zo’n 16 kilometer. Uiteraard hangt het bereik ook af van andere factoren, zoals de wind.

Veiligheid en regelgeving

Bij Ehang zijn ze natuurlijk ook wel bezorgd om de veiligheid van het toestel en de bestuurder. Naast reserveonderdelen krijg je er ook een evaluatiesysteem bij dat tijdens de vlucht de systemen analyseert en bij eventuele schade het toestel meteen kan neerzetten. Je kan als passagier ook met een druk op de toets blijven zweven.

Uiteraard is het niet zo dat je eind dit jaar een 184 AV onder je kerstboom moet verwachten en je de dag erna zomaar kan gaan rondvliegen. Voor drones zijn er regelgevingen en wetten van kracht, en die zullen voor bemande toestellen nog veel strenger zijn.

Wanneer en of de Ehang 184 definitief gelanceerd wordt, is nog onduidelijk. Ook over de prijs werd nog niets bekendgemaakt.

Reageer