Op CES gaat het niet enkel om gadgets, smartphones, luidsprekers en televisies. Het is steevast ook dé beurs waar de nieuwste technologie snufjes uit de autowereld voor het eerst voorgesteld worden. Vorig jaar was dat nog vooral zelfrijdende auto’s, nu gaan we iets futuristischer met de FFZERO1 van Faraday Future.

Watch out, Tesla

Faraday Future is een volledig elektrische auto en gaat dus rechtstreeks de concurrentie aan met Tesla. De FFZERO1 is echter nog maar een eerste concept, dus de wagen zal nog niet meteen te koop zijn. Het is echter wel de bedoeling binnen afzienbare tijd een exemplaar naar de consumentenmarkt te brengen.

En als het bedrijf zijn toekomstige modellen op de FFZERO1 zal baseren, ziet het ernaar uit dat we een wel heel futuristische wagen mogen verwachten.

Daar is de smartphone

Een van de meest opvallende eigenschappen van de wagen is het stuur: daar is namelijk plaats voorzien voor je smartphone. Niet dat jouw telefoon zo belangrijk wordt voor het sturen, maar via een app zou je wel allerlei mechanische eigenschappen van de wagen, zoals grip van de banden en de gevoeligheid van het gaspedaal, kunnen personaliseren.

Een cool snufje, maar volgens Richard Kim, hoofdontwerper voor Faraday Future, is het meer dan dat. Hij ziet het als volgt: een smartphone wordt, onder meer door het installeren van apps en het nemen van foto’s, steeds belangrijker voor de gebruiker. De ‘waarde’ van het toestel stijgt voor de gebruiker. Een auto volgt het omgekeerde stramien: bij elke kilometer dat je met een wagen rijdt, daalt de waarde ervan. Door ook jouw wagen te gaan personaliseren en aan jou aan te passen, wil Faraday Futures evolueren naar een concept waarbij ook de waarde van wagens omhoog gaat (al ware het maar voor de gebruiker).

Het smartphonestuur is niet het enige gadget in de wagen. Zo is er ook een helm die de bestuurder van water en zuurstof voorziet en een paneel dat biometrische data van je verzamelt.

Sterke prestaties

Maar wat met de wegprestaties van deze elektrische wagen? Wel, die kan je indrukwekkend noemen. Dankzij de vier elektrische motoren haalt de FFZERO1 1000 pk en een topsnelheid van 300 km/h. De wagen krijg vierwielaandrijving en kan zelfs volledig autonoom rijden, zowel op de gewone rijweg als op een racecircuit.

De FFZERO1 is bovendien opgebouwd rond de Variable Platform Architecture, dat zo aangepast kan worden dat er verschillende wagens mee gebouwd kunnen worden. Op die manier kan je als gebruiker een wagen volledig op jouw maat bestellen.

Reageer