Canon EOS 5DS reflexcamera

De EOS 5DS komt met maar liefst 50 megapixels en zet daarmee een nieuw resolutierecord binnen de DSLR-camera’s. De 5DS krijgt ook een variant met low-pass cancellation-filter voor extra scherpte.

Wie dacht dat de pixelrace voorbij was, heeft het mis. Canon lanceert met de EOS 5DS een spiegelreflex met maar liefst 50,6 effectieve megapixels. Het gaat om een CMOS-sensor, die verder aangevuld wordt met een ISO-bereik van 100 tot 6400 (uitbreidbaar tot ISO 50-12.800) en een opnamesnelheid van vijf beelden per seconde.

Het autofocussysteem heeft 61 velden, waarvan er 41 zogeheten kruissensoren zijn die zowel in horizontale als verticale as kunnen meten. Met de EOS Intelligent Tracking and Recognition AF moet je bewegende voorwerpen goed kunnen volgen. Twee Digic 6-processoren moeten alle functies vlot ondersteunen, terwijl een speciale nokaandrijving de spiegel meer stabiliteit moet geven.

De EOS 5DS krijgt er ook een broertje bij, die in heel veel opzichten identiek is aan het toestel. De 5DS R krijgt echter niet één low pass-filter, zoals de 5DS, maar twee. Die twee werken een beetje als tegenpolen en heffen mekaar op. Hierdoor wil Canon meer scherpte bekomen, met als risico dat je meer last zal hebben van moiré-effecten (het fenomeen dat je ziet wanneer bijvoorbeeld op televisie de lijnen van een gestreept hemd door mekaar lopen). Die extra scherpte kan je wel goed gebruiken bij bijvoorbeeld landschapsfoto’s.

De behuizing van beide toestellen is gemaakt van een stevige magnesiumlegering, zoals het bij een high-end toestel hoort.

Beide camera’s zijn vanaf juni te koop. De EOS 5DS heeft een adviesprijs van 3549 euro, de 5DS R krijgt een adviesprijs van 3749 euro.

Reageer