alternatief voor stofzuiger

Naast de stofzuiger zijn er heel wat andere elektroapparaten die de huishoudelijke schoonmaaktaak verlichten.

Kruimelzuiger voor tussendoor

Een kruimelzuiger is een handig snoerloos apparaatje om snel tussendoor wat kruimels van tafel en het aanrecht op te zuigen. Een nieuw type zijn de kruimelzuigers die je ook als steelstofzuiger kan inzetten. Door de aanwezigheid van die steel hoef je je niet langer te bukken als je rondslingerende kruimels in de keuken wil opzuigen.

De autonomie van die snoerloze stofzuigers is de laatste tijd sterk verbeterd, net zoals de zuigkracht. Ook bij deze modellen kan je kiezen tussen met of zonder stofzak.

Vergelijk kruimelzuigers

Alleszuiger voor het grof werk

Doe-het-zelvers of professionelen met een werkplaats kunnen terecht bij de multizuiger of alleszuiger. Waar de traditionele stofzuiger het opgeeft, komt de alleszuiger pas goed tot zijn recht.

De stofzuiger ruimt niet alleen stofdeeltjes op, maar ook grof vuil en waterplassen, modderresten, natte bladeren, as uit de open haard of houtkrullen. Via een apart mondstuk is het zelfs mogelijk om de afvoer te ontstoppen. Al het vuil komt terecht in de grote opvangtank. Omdat het om grof vuil gaat, zijn deze multizuigers zeer robuust afgewerkt en kunnen ze tegen een stootje.

Boenmachine

Om parket, marmer, linoleum of andere soorten tegelvloeren perfect glanzend te maken, kan je terecht bij de elektrische boenmachine. Gewoon de was aanbrengen, boenen, polijsten en klaar. Het verwisselen van de borstel- en polijstpads verloopt normaal gezien zonder gereedschap.

Vergelijk boenmachines

Stoomreiniger

Stof opzuigen is één zaak, maar wat doe je met ramen en ruimtes die snel vuil worden zoals de badkamer en keuken? Door met stoom te reinigen bespaar je heel wat tijd, en help je ook het milieu een handje. Schoonmaakproducten heb je bijna niet meer nodig.

De reiniging met hete waterdamp maakt moeiteloos en grondig de sterkst vervuilde plekken schoon. Bovendien worden door de hoge temperatuur bacteriën en andere ongewenste micro-organismen gedood. De stoom maakt alle vuil los dat daarna wordt opgevangen in een droge doek die bijvoorbeeld op de vloerborstel is bevestigd.

De stoomreiniger is multifunctioneel inzetbaar. Vuile ramen, spiegels, badkamer- en keukentegels gaat hij als geen ander te lijf. Doordat de stoomstraal kalkvrij is, blijven er geen sporen of strepen achter op de ramen na het drogen. Stoomgereinigde vensters blijven langer proper omdat regendruppels zich niet kunnen vasthechten aan de resten van de reinigingsproducten. Het duurt dan ook langer alvorens vuilafzetting optreedt.

De vervanger van de keukendweil is ook geschikt voor het reinigen van vloeren en tapijten, de binnenkant van koelkast, kookplaten en aanrecht. Ook met sterke afzettingen en verontreiniging aan moeilijk bereikbare plaatsen zoals radiatoren, armaturen of douchekoppen kent de stoomreiniger geen genade.

Om aan al deze taken te voldoen, leveren fabrikanten verschillende hulpstukken. Een vloerborstel, een borstel voor kleine oppervlakken zoals matrassen of autozetels en een ramenwisser voor spiegels en ramen. Een puntstraler is geschikt om vastgekoekt vuil los te maken bij voegen, toilet en kranen.

Van de stoomreiniger bestaan er verschillende varianten: van compacte, draagbare modellen tot toestellen die er net hetzelfde uitzien als een traditionele stofzuiger.

Vergelijk stoomreinigers

Waszuigers

Een bijzonder type stofzuiger is de waszuiger die qua uiterlijk identiek is aan de gewone stofzuiger. Door een speciaal sproeisysteem kunnen tapijten, vaste vloerbedekkingen, meubels, wandbekledingen en autokussens maar ook stenen vloeren en kunststof vloeren grondiger gereinigd worden.

Onder grote druk wordt water, vermengd met een speciale textielreiniger, op het te reinigen oppervlak gespoten. Kort daarna wordt het mengsel samen met het opgeloste vuil weer opgezogen. Door de vezeldiepe reiniging worden vet, vuil en geurtjes grondig verwijderd. Het minimale restje vocht dat overblijft droogt snel op.

De krachtige dieptereiniging tast de vezels niet aan en verlengt de levensduur van vloerbedekking in textiel en gestoffeerde meubelen.

Vergelijk waszuigers

Reageer