action cam

Een action cam koop je niet zomaar. Wie zijn of haar sportprestaties en avonturen wilt filmen, houdt best rekening met welke functies en eigenschappen je precies nodig hebt om ook achteraf volop van je stunts te genieten.

Action cams hebben de laatste jaren een opmerkelijke groei meegemaakt. Vandaag de dag komen ze in alle kleuren, geuren en vormen en elk met hun specifieke kenmerken. Toch kan je een lijstje opstellen met zaken waar je zeker op moet letten bij het kiezen van een geschikte action cam.

1. Gewicht en grootte

Elke fabrikant heeft wel zijn eigen idee over hoe een action cam er moet uitzien en dat zie je ook terug aan de verschillende designs die je op de markt terugvindt. Met verschillende ontwerpen komen uiteraard ook verschillende maten en gewichten.

Jouw action cam zal waarschijnlijk het grootste deel van de tijd gemonteerd worden op een mount of jouw fiets, helm, rugzak, enzovoort, dus is het belangrijk dat die compact genoeg is en ook niet te veel weegt. Het laatste dat je wilt is natuurlijk dat je cam je hindert in jouw bewegingen of veel extra gewicht met zich meebrengt.

2. Duurzaamheid

Een van de belangrijkste eigenschappen van een action cam is hoe goed die bestand is tegen externe factoren als water, vuil en schokken. Een action cam die binnen de kortste keren stukgaat, daar ben je uiteraard niets mee.

Sommige action cams zijn volledig waterdicht, terwijl andere enkel maar (spat)waterbestendig zijn. Dit is absoluut iets om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een action cam, al voorziet zowat elke fabrikant ook aparte waterdichte behuizingen voor hun toestellen.

Hier kijk je dus best naar wat je zoal met het toestel wil aanvangen. Ga je die vooral gebruiken om tijdens de zomermaanden te mountainbiken, dan heb je geen waterdicht apparaat nodig. Wil je kajakken of zelfs onderwaterfilmpjes maken, dan uiteraard wel.

3. Beeldkwaliteit: let op de resolutie

Op vlak van resolutie en beeldkwaliteit is er veel verscheidenheid tussen de verschillende action cams, dus ook hier kan je gaan kijken wat jouw noden zijn op dit gebied.

Elke action cam ondersteunt minstens een 720p-resolutie, en met de meeste kan je ook Full HD-beelden schieten. Sommigen gaan nog een stapje verder en ondersteunen ook al 4K. Het spreekt voor zich dat de filmresolutie een grote waardemeter is voor de beeldkwaliteit, maar ook voor de prijs.

Voor een 4K-model betaal je al snel minstens 100 euro meer dan een Full HD-toestel. Als je dus nog geen Ultra HD-tv in huis hebt (of niet meteen van plan bent er een aan te schaffen), dan kies je beter voor de goedkopere Full HD-apparaten, die in vele gevallen ook een heel knappe beeldkwaliteit bieden.

4. Field of view

Elke action cam heeft een brede kijkhoek en maakte beelden in een groothoekperspectief. Je zal bij de meeste toestellen een kijkhoek van 160° terugvinden, maar ook een kijkhoek van 170° is een waarde die je veel terugvindt. Die 10 graden meer maken ook wel degelijk een verschil, dus het is het wel waard hier iets meer geld voor neer te leggen.

5. Foto-optie

Met quasi elke action cam kan je ook foto’s nemen en dus niet enkel filmen. Ben je echter van plan om ook veel foto’s te nemen, dan mag je zeker geen topresultaten verwachten. Bij de duurdere action cams is de fotokwaliteit zeker oké, maar als je echt veel belang hecht aan goede foto’s, raden we nog altijd een compacte camera aan met robuuste behuizing.

6. Hoe bevestig je een action camera?

We haalden het al even aan: zo goed als elke fabrikant heeft verschillende accessoires, maar ook mounts voor zijn toestellen. Beide zijn heel belangrijk bij de keuze van je action cam. Als je op voorhand al weet wat voor type activiteit je voornamelijk gaat doen, is dat natuurlijk beslissend voor welke accessoires je zoal nodig zal hebben. Mountainbikers kunnen kiezen voor een stuurmount of een helmmount, skiërs kunnen dan weer voor een chest mount of, uiteraard, ook een helmstuk gaan.

Sommige cams komen standaard met enkele accessoires bijgeleverd, bij andere moet je ze dan weer apart kopen. Hou daar dus rekening mee.

7. Batterij

Je hebt niet veel aan een action cam als die nog voor je goed en wel vertrokken bent al met een lege batterij kampt. Daarom is het belangrijk om zeker ook de acculevensduur van jouw action cam op voorhand te checken en als blijkt dat het toestel van jouw keuze een beperkte batterijduur biedt, om te overwegen om extra accu’s aan te schaffen.

Natuurlijk spreekt het ook voor zich dat je best een action cam met een accuduur van een paar uur kiest wanneer je van plan bent om lange trektochten te maken, terwijl dat voor een loopsessie van een half uur helemaal niet nodig is.

8. Wi-Fi connectiviteit

Als je je filmpjes gemakkelijk wilt delen met je vrienden en familie of direct wilt uploaden naar je sociale media, dan is een ondersteuning voor wifi een absolute must. Sommige modellen met wifi kan je ook via je smartphone gaan bedienen.

Reageer