De Raspberry Pi is, samen met de bijhorende software, zo opgebouwd dat je eigenlijk zelf heel creatief aan de slag kan gaan met het toestel. De mogelijkheden zijn daarbij bij wijze van spreken eindeloos. Enkele concrete projecten waarvoor je je Raspberry Pi kan gebruiken, de ene al creatiever dan de andere:

Back-up voor je e-mails

Via het programma Getmail kan je een e-mailaccount via POP of IMAP laten synchroniseren op je Pi.

Beveiligingscamera

Sluit je een webcam aan op je Raspberry Pi, kan je via een programma zoals Motion automatisch beelden opnemen wanneer er beweging gedetecteerd wordt. Via een ethernetkabel of wifi dongle kan je die beelden online opslaan.

NAS

Het lage energieverbruik van de Pi maakt het toestel heel goed geschikt om als NAS gebruikt te worden. Je moet daarvoor uiteraard wel een externe harde schijf op de Pi aansluiten. Via SFTP (dat voor een beveiligde bestandsoverdracht zorgt) kan je van op elk toestel in je netwerk toegang krijgen tot je bestanden.

Robotica

Je kan de Raspberry Pi ook gebruiken om je eigen robot te besturen en te programmeren!

De mogelijkheden van de Raspberry Pi zijn zo goed als eindeloos. Je kan van de microcomputer een weerstation maken, gebruiken om een drone te besturen, games spelen op de Pi, je kerstverlichtingop de tonen van muziek laten oplichten, enzovoort. Koppel je meerdere Raspberry Pi’s aan elkaar, krijg je een ‘supercomputer’ als resultaat.

Voor de Pi bestaat al heel wat software, die je in de officiële Pi Store kan downloaden. Daar vind je zowel apps, games, tutorials en media zoals boeken, maar ook programmeertools. De meeste toepassingen zijn bovendien gratis!

Reageer