Wie graag een filmpje kijkt, zou zich niet moeten opsluiten in de woonkamer op een zwoele zomeravond. Waarom zou je niet gewoon buiten van een film kunnen genieten? Enkele tips.
Geen betere manier om een lekkere barbecue of een spetterende pool party af te sluiten, dan om samen met je vrienden naar je favoriete film te kijken onder de sterrenhemel. Als die niet te helder is tenminste. Buiten, veel meer dan binnen, moet je rekening houden met storende factoren.
Wil je overdag van een buitenprojectie genieten, komt de grootste impact op de kwaliteit van de projectie uiteraard van de zon. Op een zonnige plek, recht op de middag, kan je het al helemaal vergeten. Wees daarom realistisch en wacht tot het donkerder wordt. Of stel je apparatuur volledig in de schaduw op.
Maar ook na zonsondergang kunnen je projecties lijden onder meerdere variabelen: maanlicht, straatverlichting, een kampvuur, tuinverlichting of zelfs een heldere sterrenhemel. Elk type licht concurreert met de lichtopbrengst van je projector. Voor de beste filmervaring moet het zoals in de bioscoop zo donker mogelijk zijn. Schakel daarom alle verlichting waarover je controle hebt uit.
[gap height=”32″]
Welke projector?
Om de laatste restanten invallend licht te neutraliseren, heb je een projector met een hoge lichtopbrengst of ANSI-lumen nodig. Hoe hoger die lichtopbrengst, hoe helderder en scherper het beeld.
Zo bestaan er beamers met meer dan 10.000 ANSI-lumen, terwijl de modale home cinemaprojector over een lichtopbrengst van 1.000 tot 2.000 beschikt. Die eerste professionele beamers kunnen ook overdag een degelijk beeld produceren, maar zijn praktisch onbetaalbaar. Je kan die natuurlijk altijd huren.
Na zonsondergang heb je, naargelang de grootte van je scherm, minstens 3000 ANSI-lumen nodig om voldoende helderheid te creëren. Maar reken toch eerder op een lichtopbrengst van 4.500. Voor die extra helderheid moet je wel extra betalen.
Dataprojectoren, gebruikt door zakenlui om presentaties te geven overdag of in het onderwijs, beschikken vaak over hogere ANSI-lumenwaarden. Maar dan boet je serieus in aan beeldkwaliteit voor je films.
[gap height=”32″]
Wat voor projectiescherm?
Bij de keuze van een projectiescherm moet je rekening houden met de resolutie en de ANSI-lumen van je projector. Voor een groter scherm heb je een hogere lichtopbrengst nodig.
Indien je een permanent scherm buiten wilt, bevestigd aan een muur, moet je rekening houden met de materiaalkeuze van het projectiescherm. Een stevige metalen frame en een weerbestendig doek, zijn dan onontbeerlijk.
Maar je kijkt niet elke avond naar een film in de buitenlucht. Daarom is het handig om een mobiel projectiescherm in je bezit te hebben. En die bestaan in verschillende formaten.
Reageer