Ultra HD 4k

Ultra HD of 4K is sinds 2013 een vaste waarde in het televisielandschap. Maar wat is Ultra HD eigenlijk, en waarin verschilt het van Full HD?

De afgelopen jaren was Full HD de standaard op het vlak van beeldresoluties bij televisies, monitoren en sinds kort ook smartphones. Nu de 1920 x 1080-resolutie al meer dan ingeburgerd is, keken de fabrikanten de voorbije jaren uit naar diens opvolger: Ultra HD.

In een korte vergelijking zetten we even Full HD en Ultra HD naast elkaar.

1Wat is Ultra HD?

Voor we echter kunnen vergelijken, moeten we weten wat Ultra HD eigenlijk is. Ultra HD klinkt als een stapje hoger dan Full HD en dat mag je ook zo interpreteren. Het grootste verschil zit hem in de resolutie van de beelden. Waar Full HD nog een maximale resolutie van 1920 op 1080 pixels haalde, biedt Ultra HD maar liefst 3840 op 2160 beeldpunten. Dat komt neer op een resolutie die vier keer zo hoog is als Full HD. De bijnaam van Ultra HD is dan ook ‘4K’.

2Wat zijn de voordelen van Ultra HD?

Uiteraard brengt een hogere resolutie enkele voordelen met zich mee. Meer pixels betekent meer scherpte, en dus mag je van Ultra HD een bijzonder scherp en gedetailleerd beeld verwachten, zelfs in vergelijking met Full HD.

Ook voor 3D-beelden zorgt Ultra HD voor een verschil met Full HD. Waar je bij Full HD immers nog een bril nodig had om in 3D naar je televisie te kijken, stelt Ultra HD je in staat om 3D-beelden met het blote oog waar te nemen. Dit kan ervoor zorgen dat 3D na jaren gemengde commentaren toch nog de grote doorbraak in de huiskamer vindt. Die driedimensionale content zie je echter niet in Ultra HD-kwaliteit, maar in Full HD-resolutie. Dat komt omdat de helft van de pixels ‘verloren gaat’ in het creëren van het 3D-effect.

Net omdat Ultra HD zo scherp is, zal je veel minder de afzonderlijke beeldpixels uit elkaar kunnen halen als je dichtbij het scherm zit of als je een grote televisie in huis haalt. Daardoor kan je in een eerder kleine woonkamer toch gemakkelijk een 50 inch televisie plaatsen en nog steeds een scherp en vloeiend beeld zien.

3Hoe kan ik Ultra HD bekijken?

Zonder dat je het beseft, zal je waarschijnlijk wel al eens Ultra HD-beeld gezien hebben. De techniek vindt namelijk zijn oorsprong in de bioscoop. Bij de overgang van klassieke filmrollen naar digitale cinema, besloot Star Wars-regisseur George Lucas de film Star Wars Episode II: Attack of the Clones volledig in 1080p-HD op te nemen. Deze resolutie bleek later een heel goede stap voor de Blu-ray film, maar op het grote scherm in een bioscoop leek het beeld ‘zachter’ en waren de afzonderlijke pixels zichtbaar als je in een van de voorste rijen zat. Dat komt omdat de Full HD-resolutie niet hoog genoeg was om op een groot scherm te bekijken. Om dit probleem op te lossen, werd op de techniek voortgebouwd en koos men voor de zogeheten ‘2K-resolutie’ (2048 x 1080 pixels), die in 2005 opgevolgd werd door ‘4K’ (3840 x 2160 pixels).

De eerste ‘4K’-film werd in 2007 vertoond. Op dat moment waren er nog niet veel bioscopen die 4K-resoluties aankonden, maar stilaan vinden projectoren die de resolutie ondersteunen steeds meer de weg naar onze bioscopen. Zo installeerde de Kinepolis Group in 2011 als eerste groep in Europa 4K-projectoren in haar zalen.

Ook in de woonkamer is Ultra HD steeds meer aanwezig. Streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime Video hebben een (beperkt) 4K-aanbod, dat de komende jaren echter sterk zal groeien. Ook Ultra HD Blu-ray spelers zijn nu verkrijgbaar, samen met UHD Blu-ray schijfjes. Daarvoor betaal je echter momenteel nog redelijk veel geld.

4Kritiek op Ultra HD

Hoe goed Ultra HD zich ook leent voor grote schermen zoals in bioscopen, zo aarzelend waren de critici oorspronkelijk over Ultra HD als resolutie in de woonkamer. Een van de grootste opmerkingen was dat het verschil bij Full HD vanop grotere afstand niet genoeg merkbaar zou zijn. Gelukkig is Ultra HD de laatste jaren zo verbeterd dat je wel degelijk een groot verschil ziet qua scherpte, kleuren en vloeiendheid.

Een ander groot pijnpunt was dat er oorspronkelijk bitter weinig 4K-content beschikbaar was. Gelukkig komt hier stilaan verandering in en zijn er nu ook 4K Blu-ray schijfjes op de markt. Via de digicorder in Ultra HD kijken zit er echter nog niet in de komende jaren. Sommige aanbieders, zoals Orange, biedt zenders in Full HD aan, terwijl de andere spelers dat in slechts 720p doen. We hebben op dit vlak dus nog een hele weg af te leggen.

5Moet ik nu een Ultra HD-televisie in huis halen?

De voorbije twee jaar is duidelijk geworden dat Ultra HD veel meer is dan een tijdelijke trend. Het aanbod 4K-televisies blijft stijgen, er is een UHD-standaard en Full HD verdwijnt gestaag uit het aanbod. De prijzen van Ultra HD-tv’s zijn het voorbije anderhalf jaar ook fel gedaald en zijn dus meer bereikbaar voor de gemiddelde consument.

Wie momenteel een nieuwe televisie in huis wil halen, kiest dan ook beter voor een Ultra HD-televisie. Momenteel kan je zeker nog voldoende aan de slag met een Full HD-tv, maar binnen 5 à 10 jaar kan de tv-wereld er al heel wat anders uitzien. Wanneer steeds meer Ultra HD-films, -documentaires of -zenders naar de consumentenmarkt komen (en dat doen ze zeker), dan ben je meteen klaar om volop van die content te genieten.

Bovendien spelen de fabrikanten in op het feit dat er momenteel nog niet veel Ultra HD-materiaal voorhanden is door de gebruiker de mogelijkheid te geven om Full HD-beeld te upscalen naar Ultra HD, net zoals je op recente toestellen DVD-kwaliteit naar Full HD kan omzetten. Dus ook nu kan je al van een verbeterde beeldkwaliteit gaan genieten.

6Conclusie

Ultra HD is de eerste grote beeldverbetering sinds Full HD en zal de komende jaren steeds meer in onze maatschappij voorkomen. Nu een Ultra HD-televisie in huis halen staat gelijk met je qua beeldkwaliteit indekken voor de komende jaren. Dankzij de steeds dalende prijzen kan je momenteel voor rond de 1000 euro al een degelijke Ultra HD-televisie in huis halen.

Reageer