Naast de vier bekendste warmtepompsystemen is ook de warmtepompboiler een mogelijkheid. Voor de productie van warm water is het dan ook een uitstekende alternatief voor de klassieke boiler, zeker als je een groot warmwaterverbruik hebt.
Hoe werkt een warmtepompboiler?
De warmtepompboiler is een speciaal type warmtepomp dat gebruikmaakt van de ventilatielucht of omgevingslucht in de woning, en zelfs buitenlucht. De warmte uit de afgezogen lucht in de woning wordt opnieuw gebruikt door de warmtepompboiler, vooraleer deze lucht de woning verlaat. De warmte dient om het water in de boiler op te warmen. Het systeem werkt dus een beetje als een koelkast, maar dan omgekeerd.
Nieuw is deze techniek dus niet, maar de afgelopen jaren werd ze wel veel efficiënter, met een lager energieverbruik als gevolg.
Voordelen van een warmtepompboiler
De warmtepompboiler is een energiezuinig alternatief voor de klassieke, elektrische boiler. Uit onderzoek blijkt dat die zelfs twee tot drie keer efficiënter met energie omgaat. Een voorwaarde is wel dat je de watertemperatuur niet te hoog instelt.
Een klassieke boiler zet 1 kWh elektriciteit om in 1 kWh thermische energie (warmte) en een warmtepompboiler zet diezelfde 1 kWh om in ongeveer 3 à 3,5 kWh warmte.
In tegenstelling tot een zonneboiler kan je er het hele jaar door warm water mee opwarmen. Op sommige warmtepompboilers die over een extra extra warmtewisselaar beschikken, kan je zelfs zonnecollectoren aansluiten, wat nog energiezuiniger is. De aansluiting van één zonnecollector van 4 m² kan al een extra besparing tot 60% opleveren, volgens sommige fabrikanten.
Als je een warmtepompboiler in een bestaande woning integreert, komt er bijna geen kap- en breekwerk aan te pas. Wanneer je wegens de oriëntatie van je dak geen zonnecollectoren kan plaatsen is het een uitstekend alternatief. Daarom leent het systeem zich perfect voor de vervanging van een oude elektrische boiler.
Nadelen van een warmtepompboiler
Als de warmtepompboiler de warmte uit zijn omgeving trekt, dan zal deze ruimte ook koeler zijn. Daar moet je rekening mee houden bij de plaatsing. Om een optimaal rendement uit de warmtepompboiler te halen, plaats je die best in een onverwarmde ruimte, zoals een kelder.
Een warmtepompboiler heeft een uitstekend rendement als de gevraagde warmwatertemperatuur minder dan 55°C bedraagt. Verhoog je die naar 60°C à 65°C dan zakt het rendement drastisch volgens testen van Test-Aankoop. De reden hiervoor moeten we zoeken bij de elektrische weerstand die dan meer aan het werk moet.
Wat is de kostprijs en terugverdientijd?
De kostprijs van een warmtepompboiler bedraagt ongeveer 2000 tot 3500 euro, zonder plaatsing of BTW. De terugverdientijd is afhankelijk van de hoeveelheid warm water die jouw gezin verbruikt, en of je er al dan niet zonnecollectoren aan wenst te hangen.
Gebruik ook best het het daltarief van het tweevoudige uurtarief – indien je daarover beschikt – om het water op te warmen.
Bij de vervanging van een klassieke boiler door een warmtepompboiler, heb je de initiële investering na ongeveer 3 jaar terugverdiend.
Reageer