De winter staat voor de deur en dus wordt het hoog tijd om die warme truien, jassen, sjaals en handschoenen weer boven te halen. We vergeten echter nogal snel dat ook voor onze mobiele toestellen lage temperaturen niet aangenaam zijn: je batterij lijdt eronder en ook jouw processor zal bij koude minder goed presteren.

Net als bij mensen is ook het ook voor elektronische toestellen aangeraden om te lage temperaturen te vermijden. Toshiba somde daarom enkele tips op om jouw elektronica ook tijdens de winter goed te verzorgen.

Tip 1: vermijd temperaturen onder de vijf graden

De beste tip is uiteraard gewoon lage temperaturen te vermijden. Notebooks en tablets gedijen het best bij gematigde temperaturen. Voor Toshiba’s 2-in-1 Ultrabook Portégé Z20t-B ligt de toegestane temperatuur tussen de vijf en vijfendertig graden Celsius. Langdurig gebruik in de vrieskou wordt dan ook afgeraden, net als het toestel ’s nachts in de auto achterlaten.

Tip 2: laad de batterij op kamertemperatuur op

Niet enkel de prestaties van het toestel hebben het moeilijk in winterse temperaturen, ook jouw batterij is er gevoelig voor. Daarom is het belangrijk om jouw toestel altijd bij kamertemperatuur op te laden. Doe je dat niet, dan neemt de laadstroom af en zal het laadproces aanzienlijk langer duren. Komt jouw tablet of notebook uit een koude ruimte, breng hem dan eerst langzaam op kamertemperatuur.

Tip 3: voorkom grote temperatuurschommelingen

Het zijn niet enkel de lage temperaturen op zich die een probleem vormen, ook grote temperatuurschommelingen zijn belastend. Dat is voor mensen zo, maar ook voor elektronica.

De verandering in de luchtvochtigheid heeft immers een negatieve invloed op de werking van het systeem en de capaciteit van de harde schijf. Wanneer een notebook of tablet tijdens het vervoer of verblijf in een koude auto is afgekoeld, dan kan warme waterlucht condenseren op het nog koele oppervlak als hij direct daarna in een verwarmde ruimte wordt aangezet. Die waterdruppeltjes kunnen schade toebrengen aan de harde schijf.

Beter is een koud apparaat een halfuur laten acclimatiseren en dan pas opstarten. Op die manier geef je het condenswater tijd om te verdampen zonder schade aan te richten.

Tip 4: kleed hem warm aan als je naar buiten gaat

Wat doe jij zelf als je in de winter naar buiten gaat? Inderdaad, een warme jas aantrekken en eventueel ook een muts, sjaal en handschoenen. Toch kleden we onze laptop of tablet nooit aan.

In de wintermaanden is het aangewezen om jouw toestel nooit zonder bescherming mee te nemen naar buiten. Een warme, gewatteerde tas is dan een uitstekende optie om jouw laptop te vervoeren. Op die manier kan het toestel zelfs enkele uren in een koude auto overleven.

Verblijft het apparaat toch enkele uren in snijdende kou, neem dan zeker de batterij mee naar een warme plek.

Reageer