Project Ara

Een smartphone die je volledig naar je eigen wensen kan aanpassen. Hoe je dat wil, wanneer je dat wil. Een schitterend idee, maar toekomstmuziek. Of niet?

Eind 2013 werd de wereld van mobilia een beetje met verstomming geslagen toen Phonebloks zijn concept van een modulaire smartphone voorstelde. De idee achter het zo’n toestel is even schitterend als ondenkbaar: een centrale core die je kan uitbreiden met modules die jij zelf belangrijk vindt: een sterke camera, een extra grote batterij, veel opslaggeheugen, NFC-ondersteuning, en ga zo maar door. Hierdoor krijg je een volledig persoonlijke smartphone met opties waar jij zelf veel aandacht aan schenkt, in plaats van het door de fabrikant samengestelde totaalpakket.

Naar het grote toneel

De Phonebloks gingen in de techwereld vlot over de tongen en dat is ook Google niet ontgaan. Het stelde zelf zijn Project Ara voor, waarin het samen met Phonebloks aan een modulaire smartphone ging werken. Het is momenteel al even stil rond het project, maar volgens de laatste berichten zou Google zijn modulaire smartphone begin 2015 willen voorstellen.

Ook ZTE experimenteerde al met het idee op de CES-beurs van 2014, en ga er maar van uit dat ook andere fabrikanten het concept achter gesloten deuren aan het bestuderen zijn. Het zou ons dan ook niet verbazen mochten we de komende maanden (en, wie weet, al op de CES-beurs) nieuwe aankondigingen van modulaire toestellen te zien krijgen.

Na de smartphone, de smartwatch

En daar blijft het niet bij: de startup Blocks wil geen modulaire smartphone lanceren, maar wel een modulaire smartwatch. Het bedrijf wil binnenkort een crowdfundingcampagne lanceren en tegen eind 2015 moet hun modulaire smartwatch al in de winkelrekken liggen. Het principe blijft hetzelfde: je vertrekt van een centraal systeem dat je uitbreidt met modules die voor jou belangrijk zijn.

Binnenkort op de markt?

Mobiele toestellen die je volledig zelf kan samenstellen: het klinkt als muziek in de oren. Maar als we realistisch zijn, moeten we toegeven dat de technologie het komende jaar nog niet echt aanwezig zal zijn in het straatbeeld. Daarvoor zal er waarschijnlijk eerst een grote smartphonespeler op het concept moeten springen.

Google kan het idee in een stroomversnelling steken, maar het is nog maar de vraag of Project Ara al genoeg gecommercialiseerd zal zijn. De lancering van Google Glass komt namelijk ook niet echt van de grond. Het grote verschil tussen Glass en Project Ara is wel dat het dit keer niet om een compleet nieuwe productcategorie gaat, maar om een populair product dat op een nieuwe manier benaderd wordt. Hopelijk vergaat het Project Ara hierdoor beter dan de slimme bril.

Wat er ook van zij, modulaire gear lijkt een van de meest vernieuwende ideeën die we de afgelopen jaren gezien hebben, dus wees maar zeker dat er nog heel wat ‘experimentjes’ en prototypes de ronde zullen doen de komende twaalf maanden.

Reageer