1Het design

Het design is ongelooflijk en de S9 zet het pad dat Samsung is ingeslagen met de S8 gewoon voort. Het verschil met de toestellen van vorig jaar is onherkenbaar: afgeronde vormen, een scherm dat naar de randen toe afbuigt, en glas rondom zijn nog steeds van de partij. De uitstraling van deze telefoon is pure luxe.

De keuze voor een glazen achterzijde werd onder meer ingegeven door de optie om voor draadloos opladen te kiezen. Keerzijde van al dat glas: het is een magneet voor vingerafdrukken en de duurzaamheid van glazen telefoons is een issue. De IP68-beschermingsklasse garandeert wel dat een korte onderdompeling in water zonder gevolgen blijft.

Is er dan niks veranderd ten opzichte van de S8. Toch wel, zo kreeg de vingerafdruksensor een plek net onder de camera’s op de achterzijde. Naar ons aanvoelen iets te dicht, waardoor je niet alleen vingerafdrukken krijgt op de lens maar ook iets minder snel de smartphone activeert omdat je altijd een beetje op zoek moet naar de juiste plek. Gelukkig biedt intelligente herkenning soelaas.

Goed om weten: de Samsung Galaxy S9 Plus heeft nog altijd een traditionele hoofdtelefoonaansluiting, dus een extra investering in draadloze oortjes, zoals op enkele andere high-end smartphones is niet nodig. Samsung levert trouwens degelijke oortjes van zustermerk AKG mee.

2Intelligente herkenning

Samsung Galaxy S9 Plus review

De combinatie van gezichtsherkenning en de irisscanner zorgt ervoor dat we eenvoudig kunnen inloggen op de smartphone zonder de vingerafdruksensor of een pin-code te moeten gebruiken. Het volstaat om het toestel in te schakelen en via een veegbeweging de functie te activeren. Er gaat dan een rood lampje branden en je wordt automatisch ingelogd.

Deze combinatie werkt sneller dan de standaard gezichtsherkenning of de irisscanner afzonderlijk, en werkt ook goed bij minder licht. Samsung geeft wel toe dat deze intelligente herkenning iets minder veilig is dan wanneer je enkel de irisscanner gebruikt. Maar bij ons primeert het gebruiksgemak.

3Het scherm

Samsung Galaxy S9 Plus review

Schakel je de telefoon in, dan staar je naar één van de beste displays die je vandaag vindt op een smartphone. Het Amoled scherm toont diepere kleuren en dieper zwart dan smartphones met traditionele LCD-schermen. Dit jaar biedt het scherm bovendien 15% meer helderheid, waardoor ook in fel zonlicht de smartphone heel bruikbaar blijft.

Vergeet wel niet de schermresolutie te wijzigen van de standaardinstelling FHD+ (2220×1800 pixels) naar WQHD+ (2960×1440 pixels). Samsung koos sinds de Galaxy S7 voor deze optie om de batterij te sparen, maar wens je van het scherm in al zijn glorie te genieten dan switch je best naar WQHD+. Gewoon doen!

4Het Edge-paneel

Sinds vorig jaar is het scherm op de Galaxy S-smartphones aan de linker- en rechterzijde licht gebogen. Het is niet alleen een mooi blikvanger maar heeft ook een functie gekregen. Zo kan aan de rechterzijde ervoor kiezen om een Edge-venster te laten verschijnen via een eenvoudige swipe beweging.

Dat Edge-venster kan verschillende hoedanigheden aannemen: gevuld met je favoriete apps of je favoriete contactpersonen, maar je kan hierin nog verder gaan. Zo kan je een lijstje met herinneringen tonen of jouw agenda, de laatste sportuitslagen (via Yahoo) enzovoort. Er staat een waslijst van mogelijkheden, ook online, ter beschikking.

Heb je bovendien een inkomend gesprek of bericht via WhatsApp kan je die smalle zijkant van het scherm laten oplichten in een kleur of lichteffect naar keuze.

5De camera

Samsung Galaxy S9 Plus review

Het grote verschil met de S8 schuilt hem in de camera. De S9 Plus heeft op de achterzijde twee camera’s van 12 megapixels, en vooraan een selfiecamera van 8 megapixels. Hoewel het aantal megapixels identiek bleef, is er voor het overige veel veranderd aan de camerasensor en lens.

Zo heeft één van de camera’s achterop twee lichtsterktes (f/1.5 en f/2.4) waardoor de mogelijkheden bij verschillende lichtomstandigheden sterk uitgebreid worden. De tweede camera is een telelens en biedt 2x optische zoom.

We zijn aangetrokken door de prestaties bij minder licht en het variabele diafragma. Bij f/1.5 wordt er zoveel mogelijk licht binnengelaten op de sensor waardoor deze de lichtgevoeligheid (ISO) laag kan houden. Bij daglicht schakelt de camera om naar f/2.4 om zoveel mogelijk scherpte en details te bewaren. In de Pro-stand heb je daar zelf de volledige controle over.

De tweede camera, die dus enkel op de S9 Plus beschikbaar is, wordt vooral gebruikt bij het fotograferen van personen of objecten en dan in het bijzonder om een mooie bokeh (of wazige achtergrond) te creëren. Samsung heeft hiervoor in de camera-app de optie Live Focus voorzien, Samsung’s interpretatie van de portretmodus. In de praktijk merken we dat we liever fotograferen in de Pro-stand met f/1.5 ingeschakeld. Het lijkt alsof we dan meer controle houden en er minder bewerkingen gebeuren op de foto.

Met de S9 Plus kan je foto’s van jezelf, vrienden of collega’s veranderen in emojis met augmented reality. De instelling, die AR Emoji heet, vind je terug wanneer je de camera activeert. In de praktijk lijken de emoji’s niet op de werkelijke persoon, en hoewel op de redactie dit zorgde voor hilarische momenten, heeft Samsung hier toch nog werk aan om ze echt bruikbaar te maken.

Video’s kan je opnemen in Ultra HD 4K (3840 x 2160) aan maximaal 60 fps. Een leuke gimmick is de optie om te filmen in 960 fps slow-motion.

Is dit allemaal te technisch? Niet getreurd, ondanks alle mogelijke instellingen neemt de S9 Plus gewoon goede foto’s en video’s in de automatische stand.

6Android

De S9 Plus gebruikt een skin (Samsung Experience 9.0) bovenop Android 8.0 en dat heeft zijn voor- en nadelen. Qua designtaal ziet het er op het eerste gezicht allemaal harmonieus uit.

Maar Samsung voorziet heel wat eigen apps bij de smartphone zoals Samsung Health, Reminder en Agenda. Ben je bijvoorbeeld volledig in de Google-apps gestapt, zal je misschien al snel overwegen enkele apps te verwijderen.

Bovendien is het wel even zoeken naar alle mogelijke instellingen op deze telefoon.

7De batterijduur

Samsung belooft een batterijduur waarmee je de dag doorkomt, en tijdens onze test (die twee weken duurde) lijkt dat wel te kloppen. De batterij in de S9 Plus is een uit de kluiten gewassen exemplaar van 3500 mAh, maar dat is ook nodig want het scherm is een stevige energievreter.

De eerste dagen (toen we uiteraard veel het toestel bij de hand namen en het scherm ettelijke uren stond ingeschakeld) kwamen we de dag net rond. Eens we de smartphone gewend waren, konden we er toch een tweetal dagen mee voort. Neem je de smartphone bij elk vrij moment of melding er bij, reken dan toch op dagelijks opladen.

Nog een woordje over dat opladen: Samsung gebruikt nog steeds de Quick Charge 2.0-oplaadstandaard en dezelfde oplader als bij de S7 en S8. Vreemd, omdat Quick Charge 3.0 toch al even beschikbaar is. Theoretisch betekent dat iets tragere oplaadtijden, maar in de praktijk merk je dat gelukkig amper. Volledig opladen konden we altijd in minder dan 2 uur.

Leuke smartphone die Samsung Galaxy S9 Plus!

Klik hier om producten in te laden

Reageer