braun-strijken-onderzoek-2016

Zondag is de favoriete strijkdag van de Belgen. Dat is de conclusie van een strijkonderzoek dat Braun bij 1000 Belgen voerde. Naast deze overeenkomst stelt Braun vooral verschillen vast in het strijkgedrag van de verschillende generaties en van mannen en vrouwen.

Strijken graag!

Bijna de helft van de duizend ondervraagden ergert zich aan kleding die niet gestreken is. Dat rijmt met het feit dat de helft van de Belgen zijn kleding strijkt. Maar dat zegt nog niets over het plezier waarmee ze het doen. De meeste Belgen strijken minder dan 1 uur per week en een derde wil hun strijk eigenlijk uitbesteden.

Mannen versus vrouwen

Het onderzoek bevestigt het stereotype dat strijken een vrouwenzaak is. Bijna 80% van de vrouwen neemt het strijken voor haar rekening in het huishouden. Om hun partner een duwtje in de rug te geven, zet 20% van de vrouwen de strijkplank wel eens klaar voor hem. Of dat succesvol is… dat brengt het onderzoek niet aan het licht. 15% van de mannen rekent alleszins op moederlief om de strijk te doen.

Mannen strijken wel andere dingen dan vrouwen. Mannen zullen eerder de keukenhanddoeken en zakdoeken onder handen nemen, terwijl vrouwen zich concentreren op de sokken en badhanddoeken.

Nog een vermeldenswaardig weetje: 5% van de mannen heeft weleens expres een kledingstuk kapot gestreken…

Jong versus oud

Braun bracht ook een verschil in het strijkgedrag van de verschillende generaties aan het licht. De jonge garde – onder de 34 jaar – krijgt meer dan gemiddeld stress van strijken. De oudere generatie daarentegen strijkt moeiteloos. Ze doen het dan ook liever zelf in plaats van het uit te besteden. Wanneer 55-plussers strijken, dan doen de meesten niets anders. De andere generaties durven wel te bellen en tv te kijken tijdens het strijken.

Wie strijkt er het meest? Mensen tussen 35 en 54 jaar. 33% van hen strijkt tussen 1 à 2 uur per week, meer dan 10% strijkt zelfs meer dan 2 uur per week. De 55-plussers besteden het minste tijd aan strijken: maximaal 1 uur per week. Maar zij strijken wel vlotter.

braun-jani-tv

Strijken met Jani

Voortaan hoef je niet meer je moeder te bellen om je strijkcapaciteiten te verbeteren. Voor de verschillende soorten wasgoed – lakens, denim, feestkledij… – geeft Jani op JaniTV tips voor de perfect gestreken kleren.

Klik hier om producten in te laden

Reageer