De self-driving cars van de internetgigant raakten de voorbije zes jaar betrokken bij elf kleine ongelukken, maar opvallend genoeg waren die telkens de fout van menselijke bestuurders.

De zelfrijdende wagen lijkt iets futuristisch en er worden nogal wat vragen gesteld omtrent de veiligheid van een computer die de controle over je stuur neemt. De auto’s van Google rijden nu zo’n zes jaar rond op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten en in die periode vonden er elf ongelukken plaats met de wagens.

Elf ongelukken op 2,7 miljoen kilometer is helemaal niet veel, maar nog opmerkelijker: geen een van die ongelukken ontstond door een fout van de Google-wagens. Zeven keer werd een voertuig van Google langs achteren aangereden, terwijl bij een ander voorval een menselijke bestuurder een stopbord negeerde.

De zelfrijdende auto’s van Google verzamelen ook informatie over andere weggebruikers, en dus menselijke chauffeurs. Uit de waarnemingen van Google blijkt dat heel wat mensen niet op de weg letten tijdens het rijden, regelmatig op de verkeerde helft van de rijbaan terechtkomen en verkeersborden en -lichten negeren.

Het lijkt er dus enigszins op dat de menselijke factor meer kwaad dan goed doet en dus gevaarlijker is dan wanneer een geavanceerde computer de bestuurder wordt. Een wereld met enkel zelfrijdende wagens is weliswaar nog niet voor meteen, maar de eerste indicaties lijken erop te wijzen dat het verkeer er alvast een pak veiliger mee kan worden.

Reageer