Draadloos betalen met je iPhone: het moet winkelen helemaal naar de 21ste eeuw brengen. Maar heeft Apple Pay wel echt een toekomst of blijft het gewoon bij een gimmick die nooit echt zal doorbreken?
Toen Apple op zijn keynote in september niet enkel de iPhone 6 (Plus) en de Apple Watch voorstelde, maar ook Apple Pay aan het grote publiek toonde, ontstond er meteen enige buzz rond het systeem. In de winkel rechtstreeks met je smartphone betalen lijkt niet enkel gemakkelijk, het zou volgens Apple ook volledig veilig moeten gebeuren.
Bij de launch van Apple Pay in september 2014 waren er nog wat onzekerheden, ook in de VS, over hoezeer Apple het systeem zou implementeren in de winkels en welke banken er zouden meestappen in het Pay-verhaal. Want wat ben je immers met een Pay-dienst als je er nergens mee kan betalen?
Goede doorstart
Apple maakte nu echter bekend dat momenteel 2.500 banken in de VS het systeem ondersteunen en je op meer dan 700.000 locaties, waaronder zelfs frisdrankautomaten, terecht kan met Apple Pay. Mooie cijfers, en die zullen de komende maanden en jaren enkel maar groter worden.
Een kleine kanttekening: elk van die 700.000 locaties bevindt zich in Noord-Amerika. Logischerwijze werd de dienst eerst uitgerold in de VS, en Canada volgde snel. Maar daar stopt het landenlijstje voorlopig. Er zouden al plannen zijn om Apple Pay in de loop van dit jaar naar Europa te brengen en Visa zou alvast bezig zijn om Pay beschikbaar te maken voor hun diensten. Het Verenigd Koninkrijk zou het eerste Europese land zijn waarin Apple Pay beschikbaar zal zijn.
Een positieve start in Noord-Amerika en een eerste uitrol in Europa de komende maanden: geen reden om je vragen te stellen bij het succes van Apple Pay, toch?
Eigenlijk wel. Apple heeft de laatste tijd namelijk wat problemen met de veiligheid van zijn Pay-systeem. En dat is bij elk betaalsysteem uiteraard een belangrijk punt.
Toch niet zo veilig?
Eerst en vooral leggen we eens kort uit hoe Apple Pay in zijn werk gaat. Bij Apple Pay koppel je een kredietkaart aan je account, maar het toestel slaat geen gegevens op van jouw bankkaart. De details van jouw kaart worden in de plaats als een ‘Device Account Number’ op een beveiligde chip opgeslagen.
Bij elke betaling wordt vervolgens een unieke codering gebruikt tussen jouw iPhone 6 of Apple Watch en de NFC-lezer in de winkel. Belangrijk hierbij is dus dat jouw kaart- en bankgegevens noch op jouw toestel, noch op de Apple-servers opgeslagen worden.
Hoewel Apples kant van het verhaal dus volledig beveiligd is, kwamen er de laatste maanden echter berichten naar boven dat er toch een lek zit in het systeem. Dat lek situeert zich bij de banken.
Omdat de identificatie van jouw kredietkaart(en) om veiligheidsredenen niet via je Apple-toestel gebeurt, moet je bij jouw bank bevestigen dat de kaart die je bij jouw iPhone of Apple Watch gebruikt wel degelijk jouw kaart is. Logisch, anders kan iedereen uiteraard zomaar een willekeurige kaart aan het Apple Pay-account koppelen en daarmee betalen.
Het is in deze stap dat er al problemen zijn opgedoken. Om de koppeling van jouw kaart aan jouw Apple Pay-account te verifiëren, zal de bank enkele persoonlijke gegevens opvragen en aan de hand daarvan jouw account verifiëren. Een systeem dat eigenlijk redelijk gemakkelijk te ‘kraken’ is en naar verluidt hebben verschillende cyberdieven accounts aangemaakt met gestolen kredietkaarten en zo betalingen doorgevoerd.
Hoewel Apple dus op een veilige manier omgaat met de betaalgegevens, moeten ook de banken meer aandacht besteden aan de bescherming van jouw gegevens.
Europa is geen VS
Een tweede obstakel waar Apple Pay mee te maken kan krijgen, situeert zich momenteel vooral in het verschil in mentaliteit tussen de Europese en Amerikaanse consumentenmarkt. Waar betalingen met kredietkaarten in de VS zowat de standaard zijn, grijpen Europeanen veel sneller naar een gewone bankkaart dan naar een kredietkaart.
Bij je bankkaart moet je uiteraard nog altijd een PIN-code ingeven als je wilt betalen en dat voelt toch nog altijd iets veiliger aan dan gewoon een scan van je kredietkaart, zoals het in de VS vandaag gebeurt. Mede door de uitgebreide regelgeving en veiligheid rond kredietkaarten in de VS, staan Amerikanen er met andere woorden niet bij stil dat betalen zonder PIN-code bij andere systemen (bijvoorbeeld Apple Pay) misschien niet even veilig is als betalen met hun sterk beveiligde kredietkaart.
Wij Europeanen zijn een pak voorzichtiger op dat vlak en in onze contreien zal de consument misschien iets terughoudender zijn om de techniek te gebruiken. Betalen zonder PIN-code: we zijn het niet echt gewoon.
Nog werk aan de winkel
Of Apple Pay echt zo’n succes zal zijn als Apple zelf meent, valt nog wat af te wachten. Google had met zijn Wallet-dienst al een precedent en bleek niet echt een succes, maar Apple is natuurlijk nog steeds Apple en het zou uiteraard niet de eerste keer zijn dat zij van een reeds bestaand(e) product of dienst een succesverhaal maken.
Als Apple Pay wil doordrukken, zal het in ieder geval nog forse investeringen moeten doen, zowel in Europa als in de VS en andere landen. Het is ook nog afwachten in hoeverre de Europese banken meegaan in het Apple Pay-verhaal en in hoeverre de consument daadwerkelijk aan de slag gaat met het systeem.
De toekomst van Apple Pay is dus nog niet zo zeker als je zou denken. Dat ook grote concurrent Samsung met een eigen Pay-dienst komt, zal de investeringsrace echter meer vooruit stuwen en kan de implementatie ook gaan versnellen.
Hoe dan ook wordt het interessant om te zien of Apple de manier waarop we betalen kan gaan veranderen of niet. Als het daarin slaagt, belooft de smartphone alvast meer dan ooit het ultieme consumententoestel te gaan worden.
Reageer