Zoals verwacht heeft Apple op zijn keynote de iPhone 6 voorgesteld. Sterker nog: het lanceerde meteen ook de grote iPhone 6 Plus.

Scherm en design

Apple-CEO Tim Cook heeft zonet de nieuwe iPhones aan het grote publiek getoond. Na de iPhone 5 wordt de iPhone 6 de tweede Apple-smartphone die met een nieuw, en vooral groter, design uitpakt. Het toestel komt in twee formaten: een met een 4,7 inch scherm en een met een 5,5 inch scherm. Apple volgt hiermee de populariteit van de steeds groter wordende schermen. De iPhone 6 is ook een pak dunner dan de voorganger 5S.

De resoluties van beide schermen bedragen 1334 x 750 voor de iPhone 6 en 1920 x 1080 voor de iPhone 6 Plus. Het grotere scherm zorgt ervoor dat het Home-scherm nu ook horizontaal kan meedraaien.

De Power-toets zit nu ook aan de zijkant van de toestellen in plaats van aan de bovenkant, zodat je er altijd gemakkelijk bij kan.

Apple iPhone6 2

Camera

Ook de camera van de iPhone 6 werd redelijk grondig vernieuwd, met optische beeldstabilisatie bij de iPhone 6 als een van de grootste pijlers. De camera zelf kreeg ook een upgrade en biedt bij de iPhone Plus slowmotion video aan 240 fps, wat voor unieke beelden zorgt.

Onder de motorkap

De A7-processor kreeg een upgrade naar A8, uiteraard ook een 64-bit chip. Ook de M7-sensor werd verbeterd. Concreet betekent dat dat de iPhone 6 een 25 procent snellere chip en 50 procent snellere graphics biedt. Een groter scherm betekent ook meteen betere accu’s: de iPhone 6 en 6 Plus bieden de langste batterijduur van alle iPhones.

Wel een belangrijk nieuwtje bij de iPhone 6 is de ondersteuning voor NFC, voor het eerst terug te vinden in een Apple-smartphone. Apple zet namelijk zwaar in op betalen met je smartphone via Passbook. Daarvoor is NFC noodzakelijk. Ook het geheugen werd uitgebreid naar maximaal 128 GB.

Verbeterde wifi-connectiviteit zorgt ervoor dat je internetverbinding via wifi tot drie keer sneller wordt.

Beide iPhones komen met 16, 64 of 128 GB opslaggeheugen. Nooit eerder kon je zoveel geheugen in een smartphone terugvinden.

Smartphone Apple iPhone 6

iOS 8 en Health

Het moge geen verrassing heten dat de iPhone 6 uitgerust is met het nieuwe besturingssysteem iOS 8. Apple stelde het OS eerder dit jaar al voor.

Ook nieuw qua software is het veelbesproken Health. Door een veelvoud aan sensoren gaat Apple nu immers de hype van activitytrackers achterna en wil het iPhone-gebruikers een uitgebreid gezondheidsoverzicht geven. Nieuw is de barometer, die kan meten hoeveel trappen je doet. Maar ook voeding en de bijhorende calorieopname kan worden bijgehouden, net als sportactiviteiten.

Apple Pay

Apple stelde ook meteen Apple Pay voor: een nieuwe manier van betalen via je smartphone. Beide iPhone 6-toestellen krijgen immers een NFC-chip, waardoor je snel kan betalen met je toestel. Gebruiksvriendelijkheid, snelheid en veiligheid staan hierbij centraal. Dit systeem, dat werkt met kredietkaartinformatie, is eerst enkel beschikbaar in de VS, maar komt later ook naar andere landen.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 6 en 6 Plus worden op 26 september in ons land gelanceerd. De iPhone 6 is te koop voor 699 euro (16 GB), 799 euro (64 GB) of 899 euro (128 GB). De iPhone 6 Plus kost 799 euro (16 GB), 899 euro (64 GB) of 999 euro (128 GB). De iPhone 6 (Plus) komt in drie kleuren: goud, zilver en ‘space grey’.

Reageer