360 Reality Audio

Begin 2019 werd dit nieuwe audioformaat voorgesteld op de technologiebeurs CES. Met 360 Reality Audio zou muziek moeten klinken alsof je er middenin zat.

Dat zijn althans de woorden van de uitvinder van het audioformaat, elektronicamerk Sony. De nieuwe codec lijkt erg op wat Dolby Atmos en DTS:X bieden op surroundvlak. Maar Sony zegt 360 Reality Audio speciaal ontwikkeld te hebben voor muziekstreamingdiensten die niet bereid zijn een licentie te betalen bij Dolby en DTS.

Dit najaar zal je dan ook via verschillende streamingdiensten kunnen genieten van meer dan 1000 tracks in 360 Reality Audio. Het gaat om streamingdiensten Amazon Music HD, Deezer en Tidal. Muziek is afkomstig van Sony’s eigen muzieklabel maar ook Universal, Warner en Live Nation zouden nummers aanbieden.

Om naar 360 Reality Audio te luisteren heb je ook compatibele toestellen nodig. Deze toestellen moeten Sony’s unieke decoder bevatten. Op het vlak van luidsprekers is de eerste luidspreker die het formaat kan afspelen de Echo Studio van Amazon, die sinds begin november 2019 te koop is.

Wat hoofdtelefoons betreft is het aanbod groter. Sony zegt dat 360 Reality Audio op hoofdtelefoons van zowat elk merk werkt, als je hem koppelt aan de mobiele app van de bovengenoemde muziekstreamingdiensten.

Ook moet 360 Reality Audio beschikbaar worden voor een aantal toekomstige Alexa-toestellen en apparaten met ingebouwde Google Chromecast. Een afzonderlijk ingebouwde decoder blijft wel vereist.

Voor muziekstudio’s zou een remix naar 360 Reality Audio relatief makkelijk moeten verlopen. Voor live opnames van concerten zou het nieuwe audioformaat natuurlijk erg geschikt zijn.

Reageer