Local dimming is een term die je vaak ziet opduiken als je shopt voor een televisie. Deze techniek verbetert de zwartweergave van lcd-televisies met leds als achtergrondverlichting. Concreet gaat local dimming bepaalde gebieden van het tv-scherm dimmen of juist extra laten oplichten waardoor het contrast beter wordt.
Local dimming is een belangrijke vereiste voor de beeldkwaliteit van een tv en het speelt met de komst van High Dynamic Range (HDR) een steeds grotere rol.
Hoe werkt local dimming juist?
Achter het scherm van een lcd-televisie zitten kleine led lampjes weggewerkt die zorgen voor het licht dat de tv nodig heeft. Maar om zwart weer te geven is het nodig dat die leds op bepaalde plekken kunnen worden gedimd of zelfs volledig kunnen worden uitgeschakeld. Dat wordt local dimming genoemd.
Verschillende soorten
De mate van local dimming is sterk afhankelijk van het aantal leds dat achter het scherm zit ingebouwd. De meest eenvoudige vorm die we terugzien op goedkopere lcd televisies is edge local dimming. Duurdere tv’s hebben full array local dimming. Als derde optie is er de tussenvariant direct led local dimming.
Full array local dimming
Televisies met deze vorm van local dimming hebben een uitgebreid raster van individuele leds achter het lcd-paneel. Die leds worden vervolgens in zones ingedeeld die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedimd.
Televisiefabrikanten communiceren trouwens niet altijd het exacte aantal zones die worden gebruikt. Maar doorgaans geldt: hoe duurder de tv, hoe meer leds er werden gebruikt, en hoe (in theorie) beter de beeldkwaliteit is.
Elke zone is dus verantwoordelijk voor een deel van de aanlichting van het scherm. Wanneer er objecten op het scherm verschijnen die kleiner zijn dan de zone, denk bijvoorbeeld aan sterren ‘s nachts, dan kan de local dimming niet altijd perfect zijn werk doen, en is het contrast tussen wit en zwart wat minder sterk.
Een tweede artefact dat kan optreden is ‘blooming’ wanneer één zone is verlicht en een aangrenzende zone niet. Een deel van het beeld kan dan een witte waas vertonen.
Hoe dan ook verdient een tv met full array local dimming (afgekort FALD) altijd de voorkeur op ééntje met edge lit local dimming. Vooral bij beelden met High Dynamic Range (HDR) zal je duidelijk het verschil zien.
Edge lit local dimming
De goedkopere televisies in het assortiment van de televisiefabrikanten zijn bijna altijd voorzien van de edge lit variant van local dimming. Bij dergelijke tv’s worden de leds geplaatst in de rand van het scherm. Dat kan gerust aan alle vier de zijden zijn maar evengoed aan enkel de linker- en rechterzijkant, of de bovenkant en onderkant van het scherm.
Om bijvoorbeeld het midden van het beeld degelijk te kunnen aanlichten, moeten de leds soms fel schijnen. Daardoor kan je in bepaalde scènes soms erg duidelijk lichtere plekken zien aan de vier zijkanten van het scherm. Ook in donkere scènes met witte ondertitels kan je stroken licht zien wat de kijkervaring negatief kan beïnvloeden.
Schermen met edge lit leds hebben af en toe problemen met uniformiteit. We spreken dan van clouding of wolkvorming.
Direct led local dimming
Een tussenvariant is de techniek direct led local dimming. Die ziet er qua opbouw gelijkaardig uit aan full array, een raster dus, maar gebruikt een stuk minder led lampjes. Daardoor zijn er ook minder zones beschikbaar die kunnen worden gebruikt voor het dimmen.
Reageer